Groenekoolschotel van Françoise Van Hoorebeke

"Als ik achter de kookpotten sta, lees ik de recepten eigenlijk maar half", bekent Françoise. © JE
Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Wat dacht je van de groenekoolschotel van Françoise Van Hoorebeke uit Sint-Andries Brugge?

“Als ik achter de kookpotten sta, lees ik de recepten eigenlijk maar half”, bekent Françoise uit Sint-Andries Brugge. “Zo is ook deze groenekoolschotel ontstaan. Oorspronkelijk zat het recept compleet anders in elkaar, maar mijn versie viel in de smaak bij het hele gezin. Vroeger stond het wekelijks op het menu. Het is een goeie manier om groene kool te verwerken.”

In amper een half uurtje is het klaar. Wie wil, kan onderaan in de schotel nog een laagje puree toevoegen maar je kan het ook serveren met gekookte aardappels.

Studenten

Koken doet Françoise steevast met een glaasje wijn, de afwas schuift ze door naar echtgenoot Tom. “Eten is best belangrijk”, vindt ze. “Tijdens de blokperiode stellen onze dochters samen een menu voor vijf weken ver op. Dat is voor hen een houvast tijdens het studeren. Inspiratie halen ze uit mijn uitgebreide kookmap of ze scheuren recepten uit magazines.”

Smullen met de groenekoolschotel.
Smullen met de groenekoolschotel.© JE

RECEPT

voor vier personen

INGREDIENTEN

*1 groene kool

* 500 gr gehakt

* 1 sjalot

* tomatenpuree (concentraat)

* peper

* zout

* nootmuskaat

* 40 gr boter

* 40 gr bloem

* 500 ml melk

WERKWIJZE

Haal de bladeren van de kool, spoel ze af en laat 20 minuten koken in zout water.

Hak de sjalot fijn en bak in een beetje boter. Voeg het gehakt toe in de pan, prak in kleine stukjes en laat bakken.

Giet de kool af en spoel af onder ijskoud water om de groene kleur de fixeren

Olie de ovenschotel in en start met de laagjes : start met groene kool, daarna gebakken gehakt, opnieuw kool, gehakt, enz.

Maak de bechamelsaus : smelt de boter en voeg de bloem toe. Laat even op het vuur staan en voeg de melk toe, laat koken en kruid af.

Overgiet de ovenschotel met de saus en schik bovenaan enkele mooie koolbladeren.

Leg aluminiumfolie over de schotel en zet 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.