Gerty Christoffels: “Als kind nog vaak verloren gelopen in de kleine straatjes in hartje Brugge”

© BENNY PROOT
Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Voor die van de kerststal is het nog te vroeg, maar de andere 3 wijzen zijn nog volop op toer door het hele land met een theatervoorstelling. Daarbij ook Gerty Christoffels, televisiegezicht uit Hasselt, ook bekend van Boeketje Vlaanderen. Geen West-Vlaamse, en dus past ze perfect in deze rubriek waar we een forum bieden aan arme BV’s uit Limburg, Antwerpen en de rest van Vlaanderen die anders nooit op KW.be raken!

En? Gecheckt of er ergens West-Vlaamse roots te vinden zijn?

“Voor zover ik weet heb ik geen familiebanden in West-Vlaanderen. Maar mocht er nu toch een of ander ver familielid opstaan en het tegendeel beweren, is het een mooi moment om dit te weten te komen… Nee? Niemand? Oké, geen probleem.”

Heeft u een favoriete plekje in West-Vlaanderen? Of bijzondere herinneringen?

“Ik heb wel speciale herinneringen aan Brugge. We hebben namelijk met de familie meerdere jaren op rij een tijdje in Brugge doorgebracht omdat mijn vader in zijn toenmalige functie van theater-grimeur meewerkte aan de Heilig Bloedprocessie. Hij stond in voor de grime van een aantal groepen die meeliepen in de optocht en omdat het toch altijd over heel wat mensen ging, werd de rest van de familie, zijnde mijn moeder en mijn broer en zus, ook aan ‘t werk gezet om alvast de armen en benen van de figuranten van de nodige kleur te voorzien terwijl mijn vader de meer gespecialiseerde zaken zoals gezichten, en baarden en snorren, voor zijn rekening nam.”

“Zelf was ik nog te klein om mee te helpen, dus liep ik maar wat rond en soms ook al wel eens verloren. Ik ga daar trouwens binnenkort in een van de shows van De 3 Wijzen nog een verhaal over vertellen! Maar omdat nogal wat mensen die meeliepen in de stoet wisten dat ‘de kleine’ van Christoffels meestal wel ergens rondhing in de kleine straatjes van het centrum, kwam ik altijd wel weer terecht. En ondertussen leerde ik deze prachtige stad ieder jaar wat beter kennen.”

“We verbleven telkens in hetzelfde hotelletje, Het Bourgondisch Cruyse in de Wollestraat, en ik herinner me dat ik het pand waarin het gevestigd was als kind al een heel fascinerend gebouw vond. Pas vele jaren later besefte ik dat het huis met de prachtige houten voorgevel, op een van de mooiste plekjes van Brugge, zowat het meest gefotografeerde huis van de stad moet zijn.

Het hotel werd uitgebaat door een heel vriendelijke familie en ik denk dan ook met veel warme herinneringen terug aan al die fantastische momenten die we daar met zijn allen doorbrachten. Ze hadden daar trouwens als ontbijt de lekkerste ronde pistolets die ik ooit in mijn leven gegeten heb, heerlijk krokant vanbuiten en zalig mals vanbinnen.

Omdat we telkens een hele week in Brugge verbleven, is de stad in de loop van de jaren alsmaar meer vertrouwd gaan aanvoelen. En zelfs nu nog, zoveel jaren later, voel ik me eigenlijk geen toerist in Brugge, maar is het iedere keer opnieuw een heel klein beetje thuiskomen.”

(FV)

De 3 Wijzen theatertournee is nog enkele keren te zien in (de buurt van) West-Vlaanderen:

– 26 november: Troubadour, Bissegem

– 16 december: Den Hoogen Pad, Maldegem

– 11 februari: Groenzaal, Gent

– 19 mei 2017: De Bunder, Moorslede

Data en info: www.de3wijzen.be