Freddy en Jeaninne in Spanje: “Mijn reuma en rugpijn zijn hier helemaal verdwenen”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Aanhoudende rugklachten dreven Freddy Laleman ons land uit, richting de zon en de aangenamere temperaturen. Hij belandde met zijn echtgenote Jeaninne Stragier in Spanje.

Je bent van Diksmuide afkomstig. Wat deed je daar vooraleer naar Spanje te verhuizen?

“Ik ben inderdaad een geboren Diksmuideling, maar mijn ouders woonden in de buurt van Middelkerke, meer bepaald in Sint-Pieters-Kapelle. Voor we naar Spanje verhuisden, werkte ik voor een privé-investeerder. Ik werkte als manager bij de aankoop van gronden en woningen voor verbouwingen en nieuwbouw.”

Wanneer ben je naar Calpe in Spanje verhuisd en waarom?

“In 2004 zijn we naar hier verhuisd, vooral voor mijn gezondheid. Onze kinderen waren toen ook al het huis uit gefladderd en stonden op eigen benen. Samen met Jeaninne ben ik dan naar Calpe gekomen. Ik had tijdens onze vakanties in Spanje al gemerkt dat ik veel minder rugpijn had dan in België. Na een jaar twijfelen of we daarvoor alles in België wel zouden opgeven, hebben we de knoop doorgehakt. Intussen zijn mijn reuma en rugpijn zelfs helemaal verdwenen. Ik heb hier intussen een eigen zaak, Freddy Electro Reform, gehuisvest in Benissa. We kunnen zowat alles in de bouw: van elektriciteit over loodgieterij tot bepleisteren of metselen. Ons team bestaat momenteel uit zes gespecialiseerde vaklui.”

Freddy en Jeaninne in Spanje:

Hoe namen familie en vrienden het nieuws op dat jullie zouden vertrekken?

“Velen hadden het er moeilijk mee. Maar die zijn nu gelukkig als ze bij ons op vakantie komen, ook al zeggen ze nog altijd te missen.

Heb je het Spaans al helemaal onder de knie? Da’s wellicht ook nodig om te kunnen praten met je personeel?

“Ja, hoor. Natuurlijk gaat dat van mij vlugger dan voor de echtgenote, aangezien ik de hele dag Spaans moet spreken met het personeel en de leveranciers.”

Freddy en Jeaninne in Spanje:

Ben je vooral aan de slag voor Belgische klanten (voor hun vakantieverblijven) of ook voor Spanjaarden?

“Neen hoor, zeker niet louter voor Belgische klanten. Ik heb ook veel Nederlanders, Spanjaarden, Duitsers en Engelsen in mijn klantenbestand.”

Freddy en Jeaninne in Spanje:

Belgen gaan vaak massaal op reis naar de Spaanse kust. Jullie wonen er al… Heb je dan dag in dag uit dat vakantiegevoel of vervaagt dat snel?

“We hebben niet elke dag het vakantiegevoel, neen. Mocht je dat doen, dan kan je hier niet werken. Maar door de zon is het hier wel altijd gezellig om te werken, en ook minder stresserend.”

Hebben jullie intussen ook al intensief het Spaanse binnenland verkend?

“Neen, dat nog niet echt. Als er vrienden of familie op bezoek komen, dan nemen we ze meestal wel mee op toer.”

Freddy en Jeaninne in Spanje:

Andere Belgen in Spanje, die in onze reeks aan bod kwamen, zeggen dat het land toch stilaan weer rechtkrabbelt na de crisis en dat de economie en de zaken weer op gang komen. Zie jij dat ook zo en merk je dat in je eigen onderneming?

“Ja, dat is waar. Maar zelf heb ik eigenlijk nooit echt last gehad van die crisis. Wel is de nieuwbouwsector dan wat geminderd, maar tegelijk ging het dan weer beter in de verbouwsector.”

Zoeken de Belgen elkaar daar op of telt jullie vriendenkring intussen ook al heel wat Spanjaarden?

“Tja, de Belgen zoeken elkaar wel een beetje op tijdens het verlof, maar ik heb ook een grote vriendenkring van Spanjaarden, Engelsen, Duitsers en Nederlanders.”

Freddy en Jeaninne in Spanje:

Keren jullie nog vaak naar onze regionen terug?

“Zo weinig mogelijk. Als het gebeurt, dan is het om de familie te bezoeken. Laat ons zeggen twee keer per jaar voor 5 dagen.”

Denk je op een dag toch definitief ‘naar huis’ terug te keren, of blijven jullie voorgoed daar?

“Neen, dat denk ik niet. Ik vrees dat ik me niet meer opnieuw zou kunnen aanpassen aan het koude landje…”

(Frederik Jaques)