Filip D’hulster in Lichtervelde: “Op twee jaar tijd lieten we hier een hotel bouwen”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Filip D’hulster ruilde Lichtervelde in voor Costa Rica, waar hij met Fabiola Quesada, een 32-jarige lokale dierenartse, een eigen hotel runt.

Hoe en wanneer ben je in Costa Rica beland?

“Zo’n 15 jaar geleden was Costa Rica één van mijn jaarlijkse vakantiebestemmingen. Ik raakte op slag verliefd op het land, zijn bevolking en de prachtige natuur. Na er enkele keren te zijn teruggekeerd, besloot ik acht jaar geleden een stuk land te kopen, te midden tropisch regenwoud en geïsoleerd van de bewoonde wereld. Ik deed dat aanvankelijk met het idee er op latere leeftijd te komen wonen en er iets mee te doen. Maar na een intens beroepsleven als hotel- en feestzaaluitbater van het Gravenhof in Torhout nam mijn leven plots een complete wending en besloot ik er dan al te gaan leven.”

Je hebt er je eigen hotel, Las Nubes Natural Energy Resort. Nam je iets bestaands over?

“Nee, we zijn gestart van nul! Twee jaar heeft de bouw en realisatie ervan in beslag genomen. Ondertussen zijn we 6 jaar open.”

Het is ook niet zomaar een hotel zoals een ander. Je zet in op ecologie en dergelijke?

“Las Nubes staat voor een bewust en beter leven, positivisme, levensenergie en houdt van een persoonlijke aanpak om het verblijf van zijn gasten onvergetelijk te maken. Elke dag zijn er talloze activiteiten in de omringende natuur, voettochten, paardrijden, uitstapjes en picknicks, al dan niet gepersonaliseerd. Op een boogscheut liggen afgelegen stranden, watervallen, mangroven en nationale parken.”

Met hotelgasten in de tuin.
Met hotelgasten in de tuin.© GF

“Gasten komen hier om niet gezien te worden en zijn gesteld op privacy, op zoek naar logies ver weg van de platgetreden paden om te mediteren, waar te nemen en te dromen.”

“Las Nubes wil de ervaring van ‘sustainable living’ delen met zijn gasten. Onze energie komt van de zon met zonnepanelen, we hebben een eigen natuurlijke bron voor het water en recycleren het afvalwater via planten en vulkaangesteente. Daarnaast hebben we een grote biodynamische tuin met groenten en fruit, en hebben we hier kippen, konijnen en eenden van eigen kweek rondlopen. We proberen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden!”

Filip D'hulster in Lichtervelde:

Is het moeilijk om als migrant een eigen zaak op te starten in Costa Rica? Hoe groot en lastig was de voorafgaande papierwinkel en eventuele bureaucratie?

“Al bij al valt het redelijk mee, maar natuurlijk heb je wel wat geduld, tijd en centjes nodig. Het is en blijft een bureaucratisch Centraal-Amerikaans land. Je kunt niets forceren en er duikt altijd wel een nieuw gegeven of probleempje op.”

Hoeveel gasten kunnen jullie ontvangen? En zitten daar soms ook Belgen – of zelfs West-Vlamingen – tussen?

“Las Nubes heeft een maximale capaciteit van 16 gasten. En daar zitten natuurlijk regelmatig een Belg of West-Vlamingen tussen, ja. Zo’n 60 procent van onze gasten is afkomstig uit Europa, één op vier komt uit de Verenigde Staten, de rest komt uit alle andere hoeken van de wereld.”

Dierenarts Fabi op consultatie...
Dierenarts Fabi op consultatie…© GF

Zijn er dingen uit België die je intussen al gemist hebt? Wat mis je daarentegen zeker niet?

“We missen vooral een beetje cultuur. Costa Rica heeft een prachtige en rijke natuur, maar geen koloniale steden met veel cultuur. Als gastronoom missen we soms eens typisch Belgisch product zoals witloof, mosselen of grijze garnalen… Ik mis vooral niet de typisch grijze dagen, het drukke verkeer en het jachtige leven!”

“Natuurlijk mis je je familie en vrienden ook wel, maar jaarlijks komt er wel iemand van de vrienden en de familiekring langs.”

Heeft het verblijf in het buitenland je als mens veranderd? Op welk vlak?

“Toch wel. Ik ben veel bewuster gaan leven, één met de natuur. Materialisme wordt onbelangrijk. De ‘pura vida’ manier van leven van de Costa Ricanen komt automatisch ook in je eigen leven terecht.”

Wat zijn voor jou de drie grootste pluspunten aan Costa Rica? Wat valt er jou dan weer tegen aan het land?

“De overweldigende natuur en biodiversiteit staan voor mij op nummer 1. Het vredelievende volk en het feit dat je er weinig agressie, politieke conflicten en terreur kent – Costa Rica heeft geen leger – is ook een grote plus. En dan is er nog de rust die het land overal uitstraalt. Je wordt als toerist ook niet echt lastig gevallen en het is er veilig reizen.”

Suikerriet persen met de hotelgasten.
Suikerriet persen met de hotelgasten.© GF

“De gemakzucht van de Costa Ricanen valt soms wat tegen voor de nog altijd efficiënt en hardwerkende Europeaan. Het kan irriteren, maar je moet ermee leren leven.”

(Frederik Jaques)