07/08/16 om 15:15 - Bijgewerkt om 15:20

"Tourist LeMC zal - helaas voor hem - altijd in de schaduw staan van Gouden Greg"

Dranouter Festival is intussen toe aan de laatste dag. Vanavond moet afsluiter Zaz proberen even goed te doen - beter lijkt onmogelijk - als de uitmuntende Arno en Balthazar.

"Tourist LeMC zal - helaas voor hem - altijd in de schaduw staan van Gouden Greg"

© BELGA

De tent afgebroken, de kater van zaterdag speelt nog parten en het besef komt dat die douche stilaan levensnoodzakelijk is. Het leven zoals het is: Festival Dranouter op zondag. Voor heel wat festivalgangers is het morgen opnieuw 'werkendag', maar daar wil niemand al aan denken. Nog één dag doorfeesten en alle zorgen vergeten, meer hoeft dat echt niet te zien. Donderdagavond liep de Palace - door iedereen de biertent genoemd - al helemaal vol voor de dj-set van Discobar A Moeder. Na wat problemen met het geluid bij het begin van de set, liep het feestje uiteindelijk helemaal los. Geen David Guetta of Dimitri Vegas en Like Mike, maar klassiekers als 'Saragossa' van Jimmy Frey en 'Sweet Soul Music' van Arthur Conley zorgden voor heel wat ambiance. Een geur van bier, sigarettenrook en zweet deed de rest. Zo hoort het op een festival, niet waar?

Gouden Greg

Vrijdag verkoos ik de Oostendse jongens van Marc Coucke boven dat ander uitgangbord van de kuststad: Arno. Voor Oostende werd het een ware feestavond, want KVO klopte niet alleen de buren van Club Brugge, Arno speelde ook Dranouter Festival plat.

Zaterdag stond in het teken van de jongens van Balthazar. Patrick Riguelle bracht - samen met gastzanger Klaas Delrue van Yevgueni - al wat sfeer in de Kayam, maar het waren de Canadezen van Le Vent Du Nord die met hun melodieuze folk de aanwezigen voor het eerst aan het dansen kregen. Dranouter, back to folkbasics. Tourist LeMC stak zijn optreden van wal met de hit 'En Route' en kreeg meteen het hele publiek mee. De Antwerpse hiphopper heeft duidelijk ook een hele schare fans in West-Vlaanderen. Hij zal echter - helaas voor hem - altijd in de schaduw staan van Gouden Greg. Het was middenin zijn optreden dat Greg Van Avermaet de gouden medaille veroverde op de Spelen in Rio. In de Kayam en op de weide zat elke wielerfan gekluisterd aan zijn of haar smartphone en het nieuws van de medaillewinst ging als een lopend vuurtje door Dranouter. Heel wat mensen kregen kippenvel, al had Tourist daar niets mee te maken. Hij zette de Kayam wel in brand toen hij 'Blanche en zijn paard' inzette en daar had Greg dan weer niets mee te maken.

Strakke Balthazar

De duisternis was intussen ingevallen op het festivalterrein toen Trixie Whitley haar opwachting mocht maken op de mainstage. Zingen kan ze als de beste en ook het betere gitaarwerk werd niet geschuwd, maar toch slaagde ze er niet in om de hele tent aan het dansen te krijgen. Met haar West-Vlaamse bindteksten won ze heel veel sympathie, maar voor het hoofdpodium van een festival beschikt ze over iets te experimentele muziek.

Om 23.45 uur was het tijd voor Balthazar. Met een heel strakke set toonden de Kortrijkzanen waarom ze wel eens de beste Belgische liveband van het moment worden genoemd.

Vandaag is het vooral uitkijken naar Yevgueni, Guido Belcanto, Michael Kiwanuka en de Franse Zaz.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!