Muziek voor iedereen

Sandra Rosseel

Chef KW Sandra Rosseel is momenteel aan de slag op Dranouter. Zingen kan ze niet dus op het podium zal je haar – gelukkig maar – niet vinden, maar onder het motto ‘Muziek voor iedereen’ helpt ze als vrijwilligster op het standje van De Muziekbank.

Heerlijk vind ik het, een festival bezoeken. Mijn favoriete bands horen én zien, nieuwe bands ontdekken, genieten van goeie muziek en – als de muziek wat minder mijn ding is – van leuke babbels bij een frisse pint. Babbels met oude en met nieuwe vrienden, want samen genieten van een goed optreden schept rap een band. Het is een cliché, maar muziek doet iets met mensen, muziek verbindt mensen.

Daarom vind ik het ook fantastisch dat Festival Dranouter actief meewerkt aan De Muziekbank, een initiatief van het Streekfonds West-Vlaanderen, dat met dit project kansarme kinderen en jongeren wil helpen om hun muzikale en artistieke talenten verder te ontwikkelen. Het valt immers op dat heel wat kinderen en jongeren uit gezinnen die het wat minder breed hebben hun muziekopleiding stopzetten op het moment dat ze zelf hun instrument moeten bekostigen. Instrumenten zijn immers duur. Een goeie gitaar kost al vlug 250 euro, als je drums wil, kan je dat bedrag maal vier doen, weet ik uit ondervinding. Bedragen die steeds minder mensen zomaar op tafel kunnen leggen. De kansarmoede in West-Vlaanderen stijgt, waardoor de aankoop van een instrument voor steeds meer gezinnen onhaalbaar is geworden. Bovendien durven ouders voor de aankoop van een instrument geen steun te vragen. Gevolg: de kinderen moeten noodgedwongen een andere – lees: goedkopere – hobby kiezen en musiceren dreigt een luxehobby te worden.

Kansarme ouders durven voor de aankoop van een instrument geen steun te vragen waardoor musiceren een luxehobby dreigt te worden

Onvervalste reclame

De Muziekbank wil daar verandering in brengen door instrumenten aan te kopen voor die kinderen en jongeren die dat zelf niet kunnen, waardoor ze hun talenten toch kunnen ontwikkelen. Reden genoeg voor mij om me op te geven als vrijwilliger. Dit project verdient heel wat aandacht, en waar kan dat beter dan op een muziekfestival? En hier in dit stuk, want ik waarschuw u, nu volgt onvervalste reclame.

Streekfonds West-Vlaanderen heeft een aantal ‘Muziekbanken’ – houten banken met zitkussen – laten maken waarop de festivalgangers zich kunnen laten fotograferen door mezelf en de andere vrijwilligers. De foto’s worden omgetoverd tot postkaartjes, die na het festival gepost worden naar een bestemmeling naar keuze. Wie wil, betaalt een kleine bijdrage – een grote mag ook hoor!

Het is alvast hartverwarmend dat vrijdag onmiddellijk na de start van het festival heel wat mensen langskwamen om hun foto te laten nemen. Een tendens die hopelijk het hele festival zal aanhouden. Zeg nu zelf, een gratis postkaartje waar je zelf opstaat, dat na het festival wordt verstuurd naar wie jij wil, waarbij je ook nog kans maakt op een van de muziekbanken, en met een pot waar je al dat lastig kleingeld achter kan laten… Dat verdient toch een bezoekje?

Je vindt de banken en de Muziekbankstand aan de achterkant van de Kayamtent, vlakbij de uitgang en links van de ingang. Hopelijk tot straks?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier