Maarten Devoldere (Warhaus): "Excited dat we zo hoog op de affiche staan"

05/08/17 om 18:42 - Bijgewerkt om 18:41

Vorige jaar was Maarten Devoldere headliner op Dranouter met Balthazar, dit jaar staat hij er opnieuw met Warhaus en op een mooie spot. Als voorlaatste, voor Bazart, rond de klok van tienen: "Ik had het niet zien aankomen, maar het motiveert eens te meer om er de beste show van te maken", vertelt Maarten.

Maarten Devoldere (Warhaus): "Excited dat we zo hoog op de affiche staan"

De Kortrijkse formatie Balthazar heeft een break, waardoor de leden even tijd hebben om solo hun ding te doen. Frontman Maarten Devoldere was een van de eerste om nieuw werk voor te stellen. Vorig jaar op Pukkelpop en dit jaar op zowat elk ander festival. Tussendoor speelde hij tal van zalen plat. Dat alles met maar één album: 'We fucked a flame into being'.

Delen

"Af en toe gaan we op onze bek, maar dat hoort erbij"

Na al die jaren is Dranouter een vertrouwd terrein voor Maarten. "Ik ken bijna de weg naar hier vanbuiten", klinkt het lachend. "Maar dat is al lang. Het is sowieso het festival waar ik al het meest geweest ben, vroeger ook nog als gewone toerist. Vorig jaar waren we afsluiter en ook nu staan we erg laat geprogrammeerd en dat heeft me toch wat verbaasd, ik had het niet zien aankomen, maar we zijn excited en willen er sowieso een topshow van maken."

Het is een drukke zomer voor Maarten en co. "Zeggen dat ik geen verwachtingen had, zou vals bescheiden zijn, maar dat we zoveel zouden spelen, had ik niet verwacht. We spelen in heel Europa en op heel veel mooie plaatsen, op plekken waar ik met Balthazar nog niet geweest was, echte pareltjes! Ook in het najaar staan er nog heel wat optredens op het programma."

Delen

"Met Balthazar hebben we vooraf duidelijke afspraken gemaakt, vanaf 2018 vliegen we er opnieuw volop in"

"Ondertussen zijn we een jaar bezig met Warhaus en is de show flink geëvolueerd. Sowieso zit er in deze show veel meer improvisatie dan bijvoorbeeld bij Balthazar het geval is. Elk optreden is ook anders en dat houdt het spannend. Maar het zorgt er ook voor dat de lat hoog ligt en dat we af en toe op onze bek gaan. Liever niet natuurlijk, maar het hoort erbij. Je kan een vaste show voorzien, zonder mogelijkheid tot improvisatie en sowieso niet op je bek gaan, maar daar is ook geen fun aan. Elke show is anders!"

Maarten Devoldere (Warhaus): "Excited dat we zo hoog op de affiche staan"

"Warhaus is iets totaal anders dan Balthazar, de perfecte manier om de routine te doorbreken. Niet dat die er echt was bij Balthazar, maar het zou misschien wel in de toekomst het geval geweest zijn", aldus Maarten. "Het kwam net op tijd! We zijn nu al een jaar bezig, maar het blijft als nieuw aanvoelen."

In de studio

Vanaf begin volgend jaar duikt het vijftal van Balthazar opnieuw de studio in voor nieuw materiaal. "We hebben vooraf duidelijke afspraken gemaakt waarbij ieder de kans kreeg om zijn of haar eigen gang te gaan, maar je moet ook duidelijk stellen wanneer het opnieuw tijd is voor Balthazar. Als je dat niet doet, dan dreigt de toekomst van Balthazar in het gevaar te komen en dat is niet de bedoeling. We willen nog heel wat mooie dingen doen met de band. Wat niet wil zeggen dat beide projecten niet naast elkaar kunnen leven, maar de focus ligt binnenkort toch opnieuw bij Balthazar. Warhaus en de andere soloprojecten zijn de perfecte manier om onze blik te verruimen en Balthazar kan daar alleen maar van profiteren."

Tot slot heeft Dranouter geluk, Sylvie Kreusch, de vriendin van Maarten is van de partij. Zij neemt op de plaat een deel van de vocals voor haar rekening en biedt live een serieuze meerwaarde. "Zij is er niet altijd bij, dat hebben we van in het begin ook afgesproken. Je mag de romantiek en de muziek niet te veel met elkaar laten vermengen, anders zouden we zot komen denk ik", lacht Maarten.

Warhaus staat om 22 uur op de mainstage van Dranouter.

(TD)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!