Thomas Dubois
Opinie

05/08/17 om 14:01 - Bijgewerkt om 14:08

Kronkelende vrouwen en Nederwiet rokende Hollanders

Bij het binnenrijden van de Westhoek overvalt er mij altijd een soort rust. De glooiende velden, de obligatoire mestgeur... Perfect om even weg te dromen. In Dranouter geldt dat evenzeer. Behalve begin augustus als we naar Dranouter Festival mogen. En dat was dit jaar niet anders.

Kronkelende vrouwen en Nederwiet rokende Hollanders

Het is altijd even zoeken. Waar lag Dranouter nu weer? In de Westhoek uiteraard, maar hoe geraken we daar? We zijn niet de enige die het ons ieder jaar afvragen, want zowel in de persruimte als op het veld was het veelgehoord: 'Man, ik heb moeite gehad om het hier te vinden'. Niet dat de signalisatie ontoereikend is. Dranouter ligt nu eenmaal in 'het hol van Pluto', en net dat zorgt zo voor de charme. Al hebben wij het wel vlot gevonden. Met dank aan de gps. En de collega's die wél thuis zijn in de regio.

Als het voor mij, op en top West-Vlaming, al zoeken is. Dan kan ik het zeker begrijpen voor de vele Nederlanders die we zagen op het terrein. Is Dranouter nu plots zo populair bij onze noorderburen of heeft de passage van Doe Maar, even terug na lange pauze, daar iets mee te maken? Vast staat dat de Nederlandse band de perfecte kroon zette op de eerste festivaldag. Vooral het ouder publiek smulde ervan. Dat was te merken aan het kraken van de heupen. 'Nederwiet', 'Doris Day', 'Smoorverliefd' of 'Een nacht alleen', ze gingen er vlot in. Ondertussen kon het jonge volkje zich vermaken in de biertent. Iedereen gelukkig. Zij krijgen vandaag immers Bazart.

Forfaitscore

Ook heel wat heupgewieg bij J. Bernardt. Een collega verwoordde diens muziek als volgt: 'vrouwenmuziek, waarbij je spontaan kronkelende vrouwen in gedachten ziet passeren'. De perfecte soundtrack voor een romantische avond lijkt ons. Het soloproject van Jinte Deprez scheert nog geen zo'n hoge toppen als Balthazar zelf, maar aan zijn tourschema te zien kan hij niet klagen. Het orgelpunt was voor grote fan Miel. Was hij in de namiddag nog stikjaloers omdat wij zijn held mochten interviewen, dan schoot hij zelf de hoofdvogel af door zelf het podium op te mogen én de show te stelen. De ster van de eerste festivaldag.

Kronkelende vrouwen en Nederwiet rokende Hollanders

Tussendoor kregen we voor de vijfde keer Het Zesde Metaal voorgeschoteld. Wannes en co ontgoochelen nooit, maar de vijfde keer was toch de beste. Zeker wat sfeer betreft. De heren speelden een thuismatch in Dranouter en wonnen die vlot met een forfaitscore. Er zijn maar weinig plaatsen waar de teksten zo luid worden mee gekeeld.

Verder genoten de ruim 12.000 bezoekers van de eerste volwaardige festivaldag met volle teugen! Op naar de tweede dag met nog veel meer lekkers! En gillende meisjes bij Bazart.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!