Klaas Delrue (Yevgueni): "Optreden in de kerk bracht ons in trance"

07/08/16 om 16:06 - Bijgewerkt om 16:06

Yevgueni staat dit jaar twee keer op de affiche van Dranouter Festival. Vrijdag brachten ze een intieme set in de kerk, vandaag mogen ze opnieuw stevig uitpakken in de Kayam. "Het was al lang geleden, dus wilden we een extraatje doen", vertelt Klaas Delrue.

Klaas Delrue (Yevgueni): "Optreden in de kerk bracht ons in trance"

Het is van 2009 geleden dat Yevgueni nog eens in full force op de affiche van Dranouter stond. Voor een groep als die van Klaas Delrue is dat een eeuwigheid, zeker gezien de groep een stevig verleden heeft met het festival. Ze stonden er al in 2005, 2007 en 2009 en in 2012 brachten ze een Radio 1-sessie.

Twee keer op de affiche

"Het festival probeert sowieso met enkele groepen waar ze een band mee hebben iets speciaals te doen. Dus kwam ook de vraag aan ons om iets extra te doen. De kerk leek ons wel leuk, maar dan wel naast een gewoon optreden. Uiteindelijk staan we twee keer op de affiche, wat voor een groep zoals de onze zeker niet slecht is natuurlijk", aldus zanger Klaas Delrue. "En omdat het al zeven jaar geleden was dat we hier stonden, hebben we dat allemaal aan elkaar gekoppeld."

"Op zich is het idee om enkele nummers van strijkers te voorzien niet zo origineel, net zoals optreden in de kerk, maar de combinatie is wel leuk. Zelf hadden we het nog niet gedaan. Het gaf ons de mogelijkheid om een aantal nummers die we anders niet brengen eens in een ander kleedje te steken. Een vijftal nummers brengen we zowel op vrijdag als zondag, maar de rest is verschillend. De fans die de twee optredens zien, worden op hun wenken bediend."

Delen

"De nieuwe indeling van het festival is fantastisch"

Het optreden als Yevguni Trio, aangevuld met twee strijkers zorgde toch voor wat extra spanning. "Het waren opnieuw de zenuwen van lang geleden, in het begintijdperk van de groep. Bij gewone optredens heb je de hartslag van een drum en zit de rest van de band bij wijze van spreken in een zetel. Nu was dat anders. Het vroeg toch een zekere extra concentratie. Er zit ook een bepaalde subtiliteit in het optreden. Het publiek zit je echt ook op de vingers te kijken. Ik heb mezelf ook in een ander soort personage gegoten, dat was nodig."

"Het was een succes. Je voelt al snel dat veel volk erbij wou zijn en het applaus op het einde was echt groot. Zelf hebben we er ook veel voldoening van gehaald. We kwamen in een soort van trance van het podium", lacht de zanger. "Het was lang geleden dat we nog zo'n gevoel hadden na een optreden. Op zo'n moment heb je veel zin om in de pinten te vliegen. Dat hebben we ook gedaan, maar toch met de rem op. Vandaag is er immers nog een optreden, dat heb je natuurlijk als je twee keer op de affiche staat."

Dranouteruitspatting

"Het smaakt alvast naar meer, maar nu was dit iets exclusief. Misschien dat we er later iets mee doen, wie weet een kleine tournee, maar het zal niet voor de eerste twee jaar zijn", wist de Rekkemnaar nog te vertellen. "Sowieso kijken we uit naar het optreden in de Kayam, hopelijk willen de 500 aanwezigen van vrijdagavond ons nog een tweede keer aan het werk zien. Anders wordt dat een gat in de tent", klinkt het lachend. "En daarna kunnen we onze schade misschien inhalen en ons aan zware nachtelijke Dranouteruitspattingen wagen."

Klaas Delrue (Yevgueni): "Optreden in de kerk bracht ons in trance"

"Dit optreden is ons voorlaatste, daarna is het tijd voor vakantie én het schrijven van een nieuwe plaat. Er zijn heel veel ideeën, het is nu een kwestie van alles samen te gieten en tot nieuwe songs te komen." In de afgelopen albums zijn al een viertal nummers geschreven rond de figuur van Robbie. Of er nog een nieuw nummer komt rond hem, is nog niet zeker. "Als het van de fans afhangt wel, leert ons een kleine poll tijdens de optredens. Al bekijken wij het vooral als een gimmick en zien we wel. Wie weet komt er wel een nummer uit de bus waar we opnieuw een Robbie in herkennen en komen we tot Robbie 9 of 10, dat zal de toekomst uitwijzen."

Klaas is sowieso een vaste klant op het festival, maar vorig jaar kon hij er helaas niet bij zijn. Het is dus de eerste keer dat hij het festival in de nieuwe bezetting meemaakt. "Ik vind het fantastisch. Alles is nu veel meer gegroepeerd, sluit aan bij elkaar. Het festivalterrein hier recht tegenover 't Folk, met een super chille backstage, wat ook belangrijk is om je voor te bereiden als artiest, maar ook dichtbij de cafés. Ik ben hier vaak geweest als bezoeker, nog voor Yevgueni, en herinner me hoe we vaak een terrasje gingen doen in het centrum van Dranouter. Bovendien heb je met de kerk een extra troef", besluit hij.

(TD-foto's JL)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!