Jinte van Balthazar is fan van Dranouter: "Hier zotte tijden beleefd"

06/08/16 om 21:10 - Bijgewerkt om 21:18

In 2008 stond Balthazar de eerste keer op Dranouter, toen nog in de Biertent. Drie jaar later ging het richting Kayam voor een mooie plaats halverwege de namiddag en nu, in 2016, zijn ze de absolute topact op de tweede festivaldag. "Ik herinner me nog vooral dat ik geen stem had voor ons optreden in 2008", aldus Jinte.

Jinte van Balthazar is fan van Dranouter: "Hier zotte tijden beleefd"

Het is een drukke zomer voor Balthazar. De band bestaande uit Maarten Devoldere, Jinte Deprez, Patricia Vanneste, Simon Casier en Michiel Balcaen. Van Tsjechië tot Oekraïne en van daar weer naar Duitsland. "De zomer is meestal druk, maar het grote verschil is dat we dit jaar extra veel in België optreden en dat is lang geleden", weet Jinte Deprez te vertellen.

Bewust

"Normaal doen we een exclusief optreden op een groot festival zoals Rock Werchter of Pukkelpop en eventueel nog iets daarnaast, maar deze zomer doen we bewust een vijftal optredens in eigen land. Op die manier is de drempel om ons te zien nog een stuk lager. De mensen gaan niet speciaal naar Werchter voor Balthazar, maar misschien wel hier op Dranouter of op de Lokerse Feesten", aldus Maarten.

"Nu staan er vier optredens op een rij in België op het programma, waaronder hier op Dranouter, en nu pas beseffen we eigenlijk hoe lang het geleden is dat we nog op dergelijke festivals gespeeld hebben. Al die Belgische festivals na elkaar zijn ook plezant omdat we gewoon thuis zijn. Daar waar we vorig jaar nog op Cactusfestival moesten afspreken met onze ouders om hen te zien, zijn we gisteren gewoon een koffie gaan drinken. De beleving is ook heel anders, het is meer relax. Tot volgende week, dan zitten we gewoon opnieuw op de tourbus."

Delen

"Als jonge gast heb ik hier zalige tijden beleefd en mijn jeugdigheid gebotvierd"

Het ideale moment voor bekenden om nog eens nog te komen kijken. "Mijn ouders zijn hier aanwezig en mijn zus helpt hier bij de opbouw", aldus Maarten. "Dranouter is overigens mijn favoriete festival", pikt Jinte enthousiast in. "Ik heb hier als jonge gast zalige tijden beleefd en mijn jeugdigheid gebotvierd. Dranouter was altijd met alles erop en eraan. Ik weet nog dat we ieder jaar op Camping Roos logeerden. Ik weet nog hoe we tweestemmig de toer van de camping deden met onze gitaar. Eigenlijk was dat ons eerste optreden op Dranouter."

Dranouter was ook een van de eerste festivals waar de band, nog voor de doorbraak met Fifteen Floors, geprogrammeerd werd. "Ik herinner me die eerste keer in 2008 nog heel erg goed", gaat Jinte verder. "Ik was de dag ervoor ook naar Dranouter gekomen en had het veel te bont gemaakt, zodanig dat ik die eerste keer totaal geen stem had. Maarten heeft toen ook al mijn lijnen moeten zingen", klinkt het lachend. "We hebben afgesproken dat Jinte vandaag ter compensatie al mijn tekst zal zingen", knipoogt Maarten.

Ook de tweede passage in 2011 herinnert Jinte zich nog heel levendig. "Ik heb toen mijn gitaar kapot geslagen. Gewoon in het enthousiasme!"

Delen

"Na zes jaar onafgebroken touren zijn we toe aan een pauze, tijd om te herbronnen"

Jinte van Balthazar is fan van Dranouter: "Hier zotte tijden beleefd"

Het is de laatste keer dat we Balthazar voor een hele tijd dicht bij huis aan het werk zullen zien. Tot eind september zijn er nog optredens, maar daarna is het afgelopen voor een jaar. "We hebben zes jaar lang getourd of toch amper een pauze genomen en ik denk dat de tijd gekomen is om even te herbronnen en alles op een rijtje te zetten", verduidelijkt Maarten. "Door met Balthazar even een pauze in te lassen, hopen we dat de mensen ook opnieuw honger krijgen naar meer. We komen sowieso terug en ondertussen werken we ook aan nieuw materiaal, maar we treden gewoon niet meer op. Ook volgende zomer niet, wat voor het eerst sinds lang zal zijn."

Soloprojecten

Het moment ook om uit te pakken met enkele soloprojecten. Zo horen we Simon Casier, de bassist van de band, al een tijdje met Zimmerman en van Maarten doet Warhaus het meer dan goed. The Good Lie kan op heel wat airplay rekenen. "De eerste reacties zijn hartverwarmend, maar het is vooral afwachten naar de release van het album over drie weken. Ik leef er vrij ontspannen naar toe, vooral ook omdat het een zijsprong is. Balthazar is een succesvolle band waarbij commercieel succes belangrijk is, maar Warhaus hoeft niet per se een commercieel succes te zijn. Ik leef er eigenlijk naartoe, zoals met Balthazar tien jaar geleden."

Ook Jinte heeft een soloproject met J. Bernardt, maar veel is daar nog niet over bekend. "Binnenkort kan ik er meer over vertellen, maar voorlopig is het te vroeg", klinkt het. "Het is echt ons eigen project, we laten onze muziek ook niet eerst aan elkaar horen, want dan heb je weer het risico dat we opnieuw in dezelfde lijn van Balthazar komen. Het is ook fijn om niet te weten wat je moet verwachten. Maarten heeft me alvast weggeblazen bij het eerste concert, ik ben zijn grootste fan", besluit Jinte!

(TD)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!