Festival Dranouter wordt cashless

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Festival Dranouter pakt tijdens zijn 44ste editie uit met enkele nieuwigheden. Het cashloze betalingssysteem is de belangrijkste vernieuwing. Zowel drank- als eetbonnen kunnen opgeladen worden via een chip in je polsbandje.

“In plaats van de papieren bonnetjes werken we met digitale munten: ‘bongs’. Deze bongs staan op een chip die aan je festivalbandje bevestigd is. Je festivalbandje-met-chip is dus ineens ook je persoonlijke digitale portemonnee”, legt directeur Bavo Vanden Broeck uit. “Aan elk verkooppunt van zowel eten als drank kan je vanaf nu enkel met je digitale bonnen betalen. Voor en na betaling kan je daar (en aan de bonnenverkooppunten) steeds checken hoeveel waarde er nog op je chip staat.”

“Dat is een systeem dat al jaren goed werkt, vooral bij indoor evenementen. Ik denk dat er ondertussen al honderd evenementen zijn in Vlaanderen die volledig cashless draaien. Het grote voordeel is het gemak van werken, zowel voor de festivalganger als voor ons. We hebben niet meer al die cashverhandelingen. De bezoekers kunnen hun bonnetjes niet meer verliezen. Via een app kunnen ze op elk moment checken hoeveel bonnetjes ze nog hebben. Je kan online via je smartphone bonnetjes opladen, waardoor je niet langer aan de kassa hoeft aan te schuiven. Velen zullen wellicht ook het fenomeen herkennen waarbij ze na het festival nog een hoop bonnetjes in hun broek vinden. Dat is ook verleden tijd, want nu kun je ze laten terugbetalen. Na het festival kun je je registreren en dan wordt je overschot aan bonnen teruggestort.”

Het nadeel is dat het om een technologie gaat dat kan crashen. “Het is ondertussen al uitvoerig getest. Zelfs als de elektriciteit uitvalt, blijft het werken met behulp van batterijen. Het werkt op het vast internetnetwerk, maar er zitten ook wifi-ontvangers in, dus het systeem is heel solide.”

“Voor ons is het ook een voordeel dat we de mensen dankzij de chip in hun polsbandje kunnen in- en uitscannen als ze op of van het festivalterrein komen. Daardoor weten we op elk moment hoeveel volk we op ons festivalterrein hebben. Vroeger moesten we schatten hoeveel er effectief op het festivalterrein waren, hoeveel op de camping, hoeveel in het dorp… Dat maakt het voor ons een beetje gemakkelijker wat betreft publieksbeheersing”, besluit Bavo Vanden Broeck. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier