Extra veiligheidsmaatregelen op Festival Dranouter door terreurdreiging

04/08/16 om 20:46 - Bijgewerkt om 20:53

Met de aanslag in Nice in het achterhoofd, nemen de organisatoren extra veiligheidsmaatregelen zodat er geen auto's tussen de festivalgangers kunnen terechtkomen.

Extra veiligheidsmaatregelen op Festival Dranouter door terreurdreiging

Vorig jaar verhuisde het festivalterrein van de Koudekotstraat naar de Dikkebusstraat, recht tegenover het muziekcentrum. "Zowel het publiek als wijzelf vonden de verhuis geslaagd. Dus het is logisch dat de ingeslagen weg blijven volgen", zegt directeur Bavo Vanden Broeck van Festival Dranouter. "Nadat we de editie van vorig jaar grondig geëvalueerd hadden, beslisten we om enkele kleine aanpassingen te doen. Zo bleek de fietsparking vorig jaar veel te klein en stonden er her en der fietsen in het dorp. Daarom hebben we beslist om een grotere fietsenstalling te voorzien. Ook het festivalterrein zelf wordt iets groter, en dan vooral het middenplein tussen de Kayam en de foodtrucks en de doorgang naar de Clubtent."

De Voute

Net als vorig jaar zijn er opnieuw concertlocaties buiten het festivalterrein. "We kregen heel positieve feedback over de optredens in de kerk en ook dit jaar wordt dit de locatie voor de meer intieme optredens", pikt communicatieverantwoordelijke Pieter Verdonck in. "Vorig jaar hadden we ook het Nekka-podium in de Klakeye en de Folk-off, maar die concertlocaties waren soms te klein. Daarom hebben we besloten om de twee locaties te vervangen door een nieuw, grotere tent, de Voute. De tent komt naast de Klakeye, dat dit jaar dienst zal doen als artiesten- en vipbar. Daardoor komt het eetcafé van het muziekcentrum, waar de artiesten- en vipbar vorig jaar gevestigd waren, weer vrij voor het publiek."

Buskerpodium

Festival Dranouter profileert zich ook als familiefestival en zet dat deze keer extra in de verf met kinderactiviteiten in de Palace. Bij de bar aan de ingang van het festivalterrein vind je ten slotte het buskerpodium, waar tal van aanstormende muzikanten hun ding kunnen doen.

Door de toegenomen terreurdreiging zetten de organisatoren dit jaar extra in op veiligheid. "Gedurende het festival zal het dorpscentrum elke dag vanaf 11 uur hermetisch afgesloten worden voor doorgaand verkeer", aldus Bavo Vanden Broeck. "Dat was vorig jaar ook al zo, maar dit jaar zullen we er nog strenger op toezien. Er komen betonblokken op de invalswegen om de doorgang van auto's te beletten. Aan de ingang van het festivalterrein zullen alle rugzakken gecontroleerd worden, vorig jaar gebeurde dat nog steekproefgewijs. In de kerk worden geen rugzakken meer toegelaten. Aangezien de deuren van de kerk pas opengaan telkens een kwartier voor het optreden, zouden we niet meer iedereen op tijd binnenkrijgen voor het optreden begint als we alle rugzakken willen controleren. Er zullen wel overal lockers staan waar mensen hun tassen veilig kunnen achterlaten."

Gemoedelijke sfeer

"We denken niet dat de extra veiligheidsmaatregelen de open en gemoedelijke sfeer van Festival Dranouter in het gedrang zullen brengen. Klapstoeltjes en dergelijke zijn nog steeds toegelaten. We denken integendeel dat de maatregelen een extra veiligheidsgevoel zullen geven aan de festivalgangers waardoor ze nog meer op hun gemak kunnen zijn. Het thema veiligheid is een feit van de tijd waarin we leven, en het is logisch dat we er meer mee bezig zijn dan andere jaren."

Altijd een belangrijke factor bij festivals is het weer. Voor Festival Dranouter ziet het er alvast goed uit: zowel voor vrijdag, zaterdag als zondag wordt zonnig en mooi weer verwacht. Nochtans kregen de 150 vrijwilligers die meehielpen met de opbouw van het festival op dinsdag en woensdag vrijwel voortdurend regenbuien te verduren. "Toch heeft de regen geen invloed gehad op de planning. We waren zelfs een beetje voor op het schema. Het middenterrein heeft de regen doorstaan en ziet er nog groen en ongeschonden uit", zegt Bavo Vanden Broeck, die ook ziet dat de kaartenverkoop op volle toeren draait. "Het ziet ernaar uit dat het scenario van vorig jaar zich zal herhalen en dat de zaterdag de drukste dag wordt. Wellicht zullen er wel nog kaarten aan de deur te verkrijgen zijn, maar het zullen de laatste zijn. We verwachten opnieuw een uitverkochte festivalweide."

(TOGH)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!