Dranouterklassiekers

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Triggerfinger! Ze waren misschien de vreemde eend als headliner op de affiche, maar ze zorgden wel mooi voor een uitverkochte tweede dag. En de 13.000 festivalgangers zagen dat het goed was. Wie dacht dat ze hun distortionpedalen zouden thuis laten en een veredelde akoestische set zouden spelen, kwam bedrogen uit. Nochtans hebben ze niet echt een Dranouterklassieker in hun set gespeeld.

Dat Bart Peeters op vrijdag en Flogging Molly op zondag de weide zouden en zullen meekrijgen, stond in de sterren geschreven. Zij hebben rasechte Dranouterklassiekers in hun repertoire. Bart Peeters heeft I’m Into Folk en Flogging Molly heeft Drunken Lullabies.

Maar wat zijn Dranouterklassiekers precies? Welnu, dat bepalen grotendeels de dj’s in de Palace ‘s nachts. Zij hebben de dankbare taak om het folkvolkje na de optredens nog eens goed uit de bol te doen gaan. Wie omstreeks 2 uur ‘s nachts al eens in de Palace – of de biertente zoals de doorwinterde Dranoutergangers heug tegen meug nog steeds zeggen – is geweest, weet dat het er heel broeierig kan worden. Een bacchanaal van hedonisme, quoi.

Terwijl op andere fuiven bijna alleen maar boenkeboenke te horen, schudden M’sieur cRock, dj Bertrand, Down Under en consoorten de ene na de andere folkfeesthit uit hun mouwen. Bovenstaande nummers van Bart Peeters en Flogging Molly zijn schoolvoorbeelden, en redelijk bekend bij het grote publiek, maar er zijn ook minder bekende voorbeelden.

Wie kent er bijvoorbeeld J’t’emmène Au Vent van Louis Attaque, of La Jument De Michao van Tri Yann, of Vodka Time van Urban Trad? Mochten dj’s deze nummers draaien op een fuif, dan zouden ze wellicht enkel gefronste wenkbrauwen oogsten, maar op Festival Dranouter staan ze steevast garant voor 2.000 dansende en springende festivalgangers.

Dus misschien een tip voor Triggerfinger als ze nog eens passeren in Dranouter: breng eens een cover – zoals jullie zo goed kunnen – van As The Bottle Runs Dry van The Wolf Banes, Thank God I’m a Country Boy van John Denver of La Belle Gigue van André Bialek. Gegarandeerd gaat de dak van de Kayam er – nog meer – af.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier