“Dranouter is het ideale ontdekkingsfestival”

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Jonas Winterland staat om 17.30 uur op de Nekka-stage. Tijdens zaalshows verlicht hij zijn melancholische muziek met uitgebreide bindteksten. “Maar op festivals mag het allemaal wat strakker en sneller.”

Jonas Winterland, aka Philip Vermeire (32), is pas voor de tweede keer op Festival Dranouter. Hoewel hij opgroeide in Roeselare ging hij nooit als bezoeker naar het festival. “Ik ben naar Rock Torhout geweest als tiener, maar op Dranouter stond ik pas voor het eerst als artiest.”

2015 was een goed jaar voor Jonas Winterland: in januari een tweede cd Zwaartekracht en andere verzinsels en in maart een eerste kindje. Is er veel veranderd?

“Dat kan je wel zeggen. Bij de eerste cd twijfelde ik nog aan mezelf of ik wel een echte singer-songwriter was, maar door onder meer de goeie reacties op mijn debuutcd ben ik geen twijfelaar meer en ben ik met meer vertrouwen met mijn muziek bezig. En het vaderschap… Ik dacht dat die tweede cd al een grote mijlpaal was in mijn leven, maar het vaderschap is nog van een andere orde. Dat verandert pas echt je leven. Ook live ben ik geëvolueerd. Twee geleden stond ik hier solo, nu treedt ik op met twee vaste muzikanten.”

Is er voor jou een verschil tussen een festivaloptreden en een zaalshow?

“Tijdens zaalshows heb ik de neiging om veel meer te vertellen. Mijn muziek is nogal melancholisch en dan gebruik ik mijn bindteksten om de sfeer wat luchtiger te maken. Op festivals moet het allemaal wat strakker en sneller en dan laat ik dat voor een stuk achterwege.”

In je nummer Het meisje van het lied bezing je Mia, Irene en Suzy, de protagonisten uit de bekende liedjes van Gorki, De Mens en Noordkaap. Zijn dat jouw lichtende voorbeelden?

“Ze hebben in ieder geval veel invloed op me gehad. Dankzij hen kwam ik tot de conclusie dat het ook cool kan zijn om in het Nederlands te zingen. Ik heb enorm veel naar Luc De Vos geluisterd en dacht ik als 16-jarige: eindelijk iemand die mij snapt.” (lacht, red.)

Je bent afkomstig van Roeselare. Zou je in het West-Vlaams kunnen zingen?

“Toen ik 18 jaar ben ik naar Leuven gaan studeren en door de liefde ben ik er blijven plakken. Ik begrijp wel nog goed West-Vlaams, maar ik durf het eerlijk gezegd niet meer zoveel te spreken uit angst om door de mand te vallen. Ik ben ook grote fan van Het Zesde Metaal en Flip Kowlier. Zij zijn zo straf in het zingen in het West-Vlaams dat ik er nooit aan zou kunnen tippen?”

Het Zesde Metaal speelt nog vandaag. Ga je kijken?

“Jammer genoeg overlappen onze optredens elkaar, anders was ik zeker geweest.”

Als je snel loopt na je optreden kun je nog een stukje meepikken.

“Ja, maar na het optreden blijf ik nog wat hangen om cd’s te verkopen en te signeren. De mensen slaan dan ook graag eens een babbeltje met je. Maar Intergalactic Lover vind ik ook heel goed. Weet je… Het tofste aan Dranouter is dat je niet moet komen voor de grote namen. Het is het ideale ontdekkingsfestival. De vorige keer zijn we ook enkele keren toevallig een tent binnen gestuikt om blij verrast te zijn over wat er op het podium stond, ook al kenden we het helemaal niet.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier