Dranouter Festival verwacht zowat 50.000 muziekliefhebbers

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Dranouter Festival is klaar om de komende editie bijna 50.000 muziekliefhebbers te ontvangen. Dat zegt organisator Bavo Vanden Broeck kort voor de deuren opengaan. Beleving, duurzaamheid en kindvriendelijkheid blijven centraal staan.

Vorig jaar klokte het festival af op 45.000 bezoekers. Dit jaar kan dat aantal oplopen tot bijna 50.000. “Onze voorverkoop is heel sterk verlopen. Vooral de weekendtickets waren in trek waardoor we denken dat de vrijdag iets meer volk zal lokken dan vorig jaar. Vandaar onze optimistische prognose”, aldus Vanden Broeck.

Het terrein werd vergroot, maar dat is niet per se om de capaciteit uit te breiden. “Het biedt mogelijkheden, maar we willen vooral iets meer ruimte en comfort. Vorig jaar was de zaterdag een topdag en dan zie je dat ons terrein ook echt goed vol zit, vandaar de keuze om het terrein groter te maken.”

Het festival wil meer inzetten op comfort. Zo is er ook een comfortcamping en kan een zestigtal mensen in een chalet slapen. “We komen tegemoet aan een grote vraag. Veel mensen klagen dat hotels en B&B’s vol zitten, vandaar deze vernieuwing.”

Dranouter Festival verhuisde enkele jaren geleden weer naar de dorpskern, en daardoor konden ook enkele unieke locaties zoals de kerk geïntegreerd worden. “Dat heeft toch wel succes. Je ziet dat veel festivalgangers hun parcours uitstippelen”, aldus Vanden Broeck. Rond het festival is ook een tiendaagse uitgewerkt, “Het Nieuwe Westen”. Dranouter programmeert in samenwerking met andere organisaties zoals Kunstenfestival Watou muziekgroepen op unieke locaties, zoals de commandobunker in Kemmel. Doel is om de festivalganger iets langer in de regio te houden en de streek te laten ontdekken. “Onze concerten waren in trek en trokken veel publiek. We kunnen wel moeilijk meten of dat publiek effectief de regio ontdekt door dit nieuwe initiatief. Maar dat is net de bedoeling van deze eerste editie. We tasten af wat mogelijk is.”

In de prijzen

Ook duurzaamheid speelt opnieuw een grote rol. Zo is er een proefproject met de UGent om urine te zuiveren en er zijn douches met pelletkachels. Dranouter viel al vaak in de prijzen met zulke maatregelen. “Het is geen doel op zich om in de prijzen te vallen. We zijn al jaren bezig om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en stappen heel graag mee in proefprojecten”, vertelt Vanden Broeck.

Dranouter heeft opnieuw een sterke affiche met Doe Maar, Daniel Norgren, Gregory Porter en Bazart. “Traditionele muziek blijft ons handelsmerk, maar we proberen wel een breed publiek aan te spreken. We houden een goede balans, want we willen in eerste instantie een muziekfestival blijven, ook al zetten we hard in op beleving, duurzaamheid en kindvriendelijkheid. Omdat we in een nichemarkt zitten, kunnen we iets meer vissen, maar voor onze headliners en publiekstrekkers is het soms niet evident. Maar kijk, we kunnen toch mooi uitpakken met Bazart.”

De deuren openen om 16 uur. Doe Maar sluit de eerste festivaldag af.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier