Tom Gheeraert
Opinie

06/08/16 om 15:36 - Bijgewerkt om 15:52

Dranouter dag 1

We zijn vertrokken. De eerste dag van Festival Dranouter is achter de kiezen en het was weer in orde: mooie mensen, veel sfeer en steengoede muziek.

Dranouter dag 1

Na een jaar was ik al bijna vergeten hoe de galmende bassen van een festival, die je al kan horen en voelen in de verte van op de parking, je het gevoel van opwinding kunnen geven als dat van een promotiekaravaan voor de koers. En hoe de dansende melodieën van folkviolen een gevoel van thuiskomen kunnen geven aan iemand die aan zijn twintigste editie van Festival Dranouter toe is. Het was dan ook een slimme zet van de programmatoren om met het Deense Habadekuk een folkgroep pur sang de Kayam te laten openen.

Bent Van Looy schrijft popliedjes op zijn piano en doet dat met verve. Op sommige zou Paul McCartny in de jaren zeventig jaloers geweest zijn. Ook op het podium trekt hij zijn streng. Zelfs half verdoken achter zijn elektrische piano steeg hij boven zijn medemuzikanten uit. Podiumprésence groeit met jaren en de frontman van Das Pop heeft er toch al bijna twintig op de teller.

Delen

Folkevergreens als Liberty Song van The Levellers of Les filles du bord de mer worden beleefd alsof ze het volkslied van Dranouter zijn

Dat zijn meer dan de helft minder dan Arno Hintjes, geboren en getogen in Oostende. Hij is al sinds januari op tour en treedt soms twintig keer per week op. "Optreden is adrenaline en ik ben verslaafd aan adrenaline", liet Arno optekenen tijdens het interview voor kw.be een uur voor zijn optreden. De jaren en het slopende toeren hebben alvast geen vat op zijn energie. Ruim een uur lang liet hij een stevige rocknummers op Dranouter los, maar niet zonder Dranouterklassiekers Je veux nager, Vive ma liberté en Les filles du bord de mer te vergeten. Merci, godverdomme, merci, Arno.

Want dat is Dranouter. Traditie draagt men hier hoog in het vaandel en traditiegetrouw worden folkevergreens als Liberty Song van The Levellers, I'm into folk van The Radios of, jawel, Les filles du bord de mer op handen gedragen en beleefd alsof ze allemaal het volkslied van Dranouter zijn.

En dat allemaal op de eerste dag... (TOGH)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!