"Dit was een thuismatch"

06/08/16 om 18:29 - Bijgewerkt om 19:02

Tiny Legs Tim, het alter ego van Westouternaar Tim De Graeve, kreeg om 15 uur moeiteloos de kerk gevuld. "Ik zag veel bekende gezichten", zegt de bluesman.

"Dit was een thuismatch"

Het verhaal van Tim De Graeve uit Westouter, op een steenworp van het festival, in een notendop: toen hij in 2003 ernstig ziek werd en maanden in het ziekenhuis verbleef kreeg hij zijn artiestennaam: Tiny Legs Tim. Ondertussen houdt hij quasi in zijn eentje de Belgische bluesscene recht. Met het unaniem geprezen debuut One Man Blues en zijn enthousiast onthaalde tweede album TLT verdiende Tiny Legs Tim zijn status als nieuwe topper in de Belgische blues & roots-scene. Met zijn laatste cd Stepping Up klom hij tot wereldniveau. Niettemin is hij content dat hij voor de tweede op Festival Dranouter mocht staan.

"Het is de tweede keer als artiest, maar niet als bezoeker", vertelt Tim. "Van mijn 14 tot mijn 23 was Festival Dranouter altijd een van de hoogtepunten van mijn zomer. Hoewel ik vlakbij woonde, kwam ik toch voor heel het weekend met de tent. Anders dan veel mijn vrienden was ik wél geïnteresseerd in de optredens, al kon je me s' nachts ook steeds terugvinden in de biertent bij dj Bryzze."

Ondertussen zijn we ruim tien jaar later en maakt Tim naam en faam als een van de drijvende krachten van de bluesscene in België. Op Festival Dranouter mocht hij om 15 uur al in de kerk optreden. "Het was goed", knikt Tim. "De opkomst was veel groter dan verwacht. Ze lieten 600 mensen binnen en dan hebben ze moeten stoppen voor de veiligheid, dus een uitverkochte zaal, altijd plezant. Dat ik een thuismatch speelde zal er ook wel veel mee te maken hebben. Ik trad op de Gentse Feesten ook al op op Sint-Jacobs en ik heb de indruk dat er een soort buzz onstaan is rond mij."

"Dit was een thuismatch"

Veel heeft Tiny Legs Tim nog niet opgetreden in een kerk, dus het was een unieke ervaring. "In tegenstelling tot veel andere shows was heel de zaal verlicht door het daglicht, waardoor ik het publiek kon zien. Ik herkende een heleboel gezichten, maar ik probeerde me toch te focussen op het optreden. We hebben wel anders gespeeld omdat het in de kerk was. Zo heb ik onder andere mijn versterker anders ingesteld. Omdat de tijd beperkt was, heb ik ook gepuzzeld met de set en vooral nummers uit de nieuwste plaat 'Stepping up' gespeeld. Als je voor zoveel volk mag spelen, wil je toch je visitekaartje afgeven."

Door zijn ziekte drinkt Tim geen alcohol meer, dus uit de bol gaan zoals tien jaar geleden zit er niet meer in. "Maar we gaan wel nog volop van het weekend genieten. Onder andere Trixie Whitley vandaag en Michael Kiwanuka morgen wil ik zeker zien. Tussendoor slaan we wel een babbeltje met oude bekenden, die we hier om de haverklap tegen het lijf lopen."

Ondertussen blijft Tiny Legs Tim niet stilzitten. Er staan al twee nieuwe cd's op de planning. "In september beginnen we met de opnames van een akoestisch album - alleen mezelf en een iemand met een mondharmoncia - die zal uitkomen in februari 2017. Eind 2017 plannen we dan weer een nieuw album met de volledige band."

Wie Tiny Legs Tim trouwens gemist heeft in de kerk, krijgt vandaag nog een tweede kans want om 20.30 uur speelt hij nog eens op het Buskerpodium. (TOGH)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!