Tom Gheeraert
Opinie

06/08/17 om 14:52 - Bijgewerkt om 14:58

De laatste dag

Ik hoor in het dorp en op de festivalweide hese stemmen en zie kleine oogjes, vettige haardossen en bemodderde blote voeten. Aan van alles is te merken dat we aan de derde dag van Festival Dranouter toe zijn. Ondanks de vermoeidheid ontbreekt het de meeste festivalgangers echter niet aan enthousiasme. Iedereen lijkt klaar om van de laatste dag de apotheose van een magisch weekend te maken.

De laatste dag

Gisteren zagen we een uitbundig optreden van Boom'n van de Weireld, een nostalgische voorstelling van Nijghse Vrouwen, een sterke en beklijvende (die zalige uitgesponnen versie van TweeMeisjes!) Raymond van het Groenewoud en een doorrookte Warhaus, maar Bazart - dé headliner van zaterdag - lieten we links liggen om nog eens het feestgedruis in de Palace te observeren. Wat een ambiance was het me daar. Voortdurend duwen krijgen van uitbundig dansende jongens en meisjes terwijl uit de luidsprekers Vodka Time van Urban Trad knalt, is misschien niet voor iedereen plezant, maar ik hou wel van de hedonistische chaos in de biertent.

Op alle festivals stel je wel vast dat mensen met een gelukkigere glimlach op het gezicht rondlopen dan door de week, maar de Dranoutergangers tillen die vrolijkheid en gezelligheid nog een niveau hoger. Het valt moeilijk te verklaren - laat staan te beschrijven - hoe ze daar ieder jaar opnieuw in slagen. Is het de folkmuziek, die je voortdurend op de achtergrond hoort als middeleeuwse muzak? Of zijn het de heuvels van de prachtige streek waarin we vertoeven die ons in een vorm van vakantiestemming brengen? Wellicht zijn het gewoon de mensen - de grote meerderheid West-Vlamingen, waarvan een significant aandeel uit de Westhoek - die met de juiste ingesteldheid naar Dranouter afzakken.

De laatste dag van Festival Dranouter heeft altijd iets sentimenteels. Men beseft dat het weekend morgen voorbij is en dan slaat de weemoed toe. Giet er nog een flinke dosis vermoeidheid bij, gemengd met verstevigde vriendschapsbanden en je weet dat er vandaag - doorgaans meestal zo ongeveer rond zonsondergang - heel wat afgeknuffeld zal worden.

Maar eerst genieten we nog met volle teugen van wat de derde festivaldag te bieden heeft. Als het even kan probeert uw dienaar vandaag Strograss, Les Poules à Colin en Daniel Norgren te checken. De Dolfijntjes zijn echter een certitude. Een volle Kayam die luidkeels meebrult met Margrietje - de tragikomische smartlap van Johny Turbo die De Dolfijntjes meesterlijk vertolken - wil ik voor geen geld ter wereld missen. (TOGH)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!