Brihang: “Gelieve te lachen met mijn mopjes”

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Brihang eindigde vorig jaar in vele eindejaarslijstjes met zijn debuutcd ‘Zolangmogelijk’. Om 22.15 uur mag hij op Festival Dranouter zijpodium De Voute afsluiten. Hij ziet het in ieder geval zitten. “Het is mijn eerste keer op Festival Dranouter, maar ik voel direct een aangename vibe.”

Brihang, nom de guerre van Boudy Verleye uit Knokke-Heist, maakt muziek die het midden houdt tussen hiphop, r&b en poëzie. Nadat hij in 2013 al de plaat Periode Jalisco uitbracht in eigen beheer, won hij in 2014 de talentenjacht De Nieuwe Lichting van Studio Brussel, gooide hij eind 2016 hoge ogen met zijn officiële debuut Zolangmogelijk, met daarop de bescheiden radiohitjes Balanceren, Morsen en Ik wil alles, behalve. Om 22.15 uur mag hij De Voute afsluiten op Festival Dranouter.

KW: Heb je een band met Festival Dranouter?

“Niet echt, het is de eerste keer dat ik kom naar het festival. Twee jaar geleden ben ik hier al een geweest voor de Oe Wist-campagne. Nu ben ik pas aangekomen en ik voel een aangename vibe, waardoor ik me meteen op mijn gemak voelde.”

KW: En met de streek?

“Ik ben zelf afkomstig van Knokke, wat helemaal de andere kant van de provincie is. Voor mij is Dranouter dan ook verder dan bijvoorbeeld Gent. Maar ik krijg hier wel echt een goed gevoel, precies een vakantiegevoel. Het is alsof ik in de Ardennen ben, alleen zit je hier echt in het hartje van West-Vlaanderen. Die typische West-Vlaamse vibe spreekt me wel aan. Ik denk dat ik ooit nog hier zou kunnen landen, maar dan echt om te wonen.”

KW: Het is wel iets totaal anders dan Gent, waar je nu woont.

“Ondertussen woon ik ook al niet meer in Gent. Een maand geleden ben ik verhuisd naar Brussel, Schaarbeek. Dat is pas het échte stadsleven. Ik vind het wel tof om dat ruwe wereldje te ontdekken.”

KW: Het gaat wel snel voor jou. ‘Zolangmogelijk’ is zonder meer een succes te noemen.

“Het gaat inderdaad goed. Ik kan zeker niet klagen.”

KW: Heb je al veel optredens gedaan deze zomer?

“Deze zomer nog niet echt. Ik stond wel op Boomtown tijdens de Gentse Feesten en dat was heel plezant. Er was heel veel volk en ik heb zelfs gecrowdsurft. Nochtans zijn crowdsurfen en Brihang twee dingen die niet echt bij elkaar horen.” (lacht, red.)

KW: Ik zag het filmpje op je facebookpagina. Tijdens je nummer Balanceren balanceerde je op de bovenste trede van een trapladder. Heb je vandaag ook een trapladdertje mee?

(lacht, red.) “Nee, maar ik speelde wel al langer met het idee om tijdens Balanceren iets speciaals te doen, omdat ik in de videoclip van Balanceren opgetrokken wordt met een katrol. We hebben dat ook geprobeerd op enkele optredens, maar dat was niet altijd haalbaar. Voor het optreden op Boomtown zagen we dat er iemand van de belichting bezig was met een trapladder en zo zijn we op het idee gekomen om daarmee in het publiek te gaan staan. Dat crowdsurfen was wel niet gepland.”

Brihang:

KW: Wat mogen de mensen van Dranouter verwachten vanavond. Zijn je optredens op festivals anders dan je clubshows?

“We hebben wel de set aangepast, er zit wat meer vaart achter dan tijdens de clubshows. Als ik optreed in een zaal durf ik al eens een stilte in te lassen, maar op festivals werkt dat niet altijd. Hier moet het allemaal iets rapper gaan.”

KW: Dit interview verschijnt voor je optreden vanavond. Wat moet het publiek doen om er voor jou een goed optreden van te maken?

“Ze moeten vooral luisteren… En nu en dan eens lachen met mijn mopjes.” (lacht, red.) “Ik zal wel zien hoe ze reageren.”

KW: Is er nog veel ruimte voor improvisatie en spontaneïteit op je optredens?

“Wat de bindteksten betreft wel. Daarin laat ik me wel een beetje leiden door het gevoel van het moment. De bindteksten zorgen wel voor de nodige ontspanning want het is niet altijd evident voor het publiek om de zondvloed van mijn teksten te kunnen verwerken.”

KW: Wat mag het publiek vanavond zeker niet doen?

“Met bier gooien.” (lacht, red.) “Nee, eigenlijk mag het publiek doen wat het wil. Ik houd er wel van om uitgedaagd te worden.”

Brihang:

KW: Ik heb je cd al grijsgedraaid en kan gerust ‘Was je ‘n oar en kammet’ en ‘Ik wil niet dat je gevoelloos mijn kleren in de was gooit’ meeschreeuwen. Kun je dat appreciëren?

“Het eerste nummer spelen we vanavond en over het andere nummer heb ik een leuke anekdote. Onlangs hoorde ik een mama van een gastje dat op kamp geweest was. Ze wilde zijn kleren wassen, maar dat gastje zei langs de neus weg: ‘ik wil niet dat je gevoelloos mijn kleren in de was gooit’. Dat vond ik wel tof.”

“Maar mensen die meezingen met mijn nummers vind ik wel leuk, dus laat je maar eens volledig gaan.”

KW: (schraapt zijn keel).

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier