Balthazar weet na zes jaar nog steeds te verrassen

07/08/16 om 13:43 - Bijgewerkt om 13:43

Zaterdagavond speelde de Kortrijkse band Balthazar hun enige West-Vlaamse concert voor deze zomer op Dranouter. Een thuiswedstrijd die ze met de steun van het publiek met gemak wonnen.

Balthazar weet na zes jaar nog steeds te verrassen

Wanneer je Balthazar al voor de elfde keer op zes jaar tijd aan het werk ziet, zou je denken dat het vijftal geen geheimen meer heeft voor een concertganger zoals mezelf. Toch wisten ze zaterdagavond te verrassen tijdens hun concert in de Kayam op Dranouter.

Interactie

Het concert was opnieuw retestrak, zoals we best gewoon zijn van de band. Bij sommige groepen werkt dat storend, komt het misschien zelfs routineus over, maar dat is bij hen niet het geval. De band is sinds 2010 onafgebroken aan het touren en is perfect op elkaar ingespeeld. Op het podium heerst er een soort magie tussen de bandleden. Een blik, een schalkse glimlach volstaat om elkaar te begrijpen. Een interactie die aanstekelijk werkt en overslaat op het publiek.

De opening was voor drummer Michiel Balcaen die de eerste noten van Nightclub inzette, een ietwat obscure, doch erg toegankelijke song. Van dan af aan passeerde de ene hit na de andere de revue. Niet moeilijk. De drie albums van de groep zijn plat gespeeld op de radio.

Delen

"We hebben hier samen wellicht 21 keer The Levellers aan het werk gezien"

Balthazar weet na zes jaar nog steeds te verrassen

Hoogtepunt wat ons betreft was 'Wait Any Longer', de meest recente single van de groep. Ingezet enkel en alleen door Jinte Deprez en violiste Patricia Vanneste waarna de rest van de groep inviel tot een absolute climax. Ook 'Blood Like Wine', met de bekende zinsnede 'Raise your glass...', werd wederom luidkeels meegezongen. Toch begeleid door de groep. Een vervolg enkel en alleen door het publiek viel knullig in het water. "Goed geprobeerd", klonk het bij Maarten, waarna ze meteen verder gingen met doorbraaksingle 'Fifteen Floors'. Dit keer geen lang gerekte versie zoals de vorige jaren, maar de hit zoals we die in 2009 leerden kennen.

Crowdsurfen

Voor de groep was het de derde keer op het festival. De eerste keer was in 2008. Jinte had die dag geen stem meer omdat hij de dag ervoor iets te zwaar gefeest had op het festival. "Jinte en ik hebben hier samen wellicht 21 keer The Levellers gezien. En we zijn hier allebei ontmaagd. Door dezelfde", was de manier van Maarten om vlak voor het laatste nummer, 'Do Not Claim Them Anymore', hun band met het festival uit te drukken.

Daarna ging het crescendo met een crowdsurfende Jinte en zelfs een statief die richting publiek ging. Een tijdelijk afscheid van het West-Vlaamse publiek. Het komende jaar houdt de band het immers even voor bekeken, toch wat optredens betreft. We weten nu al dat het een lege zomer wordt, zo zonder een optreden van Balthazar.

(TD)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!