ETENSWAARDIGHEDEN (4) Bartholomeus in Heist-aan-Zee

Redactie KW

Elke week gaan we op bezoek bij een topchef in West-Vlaanderen. Bart Desmidt van restaurant Bartholomeus laat deze week in zijn potten kijken. Hij maakt een dessert: een sneeuwlandschap van o.a. lychee en kokos.

Wie gaat tafelen bij Bartholomeus krijgt altijd een beetje een vakantiegevoel. Vanuit het restaurant, gelegen op de Zeedijk, kijk je door grote ramen op de zee uit.

Ook op je bord krijg je bij elke gang een mooi schouwspel. Niet dat Bart zich bezighoudt met tierlantijntjes op het bord. “Mijn motto is al twintig jaar ‘keep it simple’. Een gerecht moet in de eerste plaats lekker zijn en eenvoudig. Je moet je product nog proeven.” Die producten haalt de chef het liefst uit de Noordzee en de polders. In een adem vermeldt de chef er nog bij dat ook vriendelijkheid en een goede service van groot belang zijn in het restaurant.

Tweede ster

Bart Desmidt volgde geen klassieke koksschool. Hij kreeg een handelsopleiding en daarna leerde hij de stiel in de praktijk. Op 23-jarige leeftijd opende hij in 1994 samen met zijn vrouw Sandra Vandegeuchte, die al twintig jaar de gastvrouw is, restaurant Bartholomeus aan de Zeedijk. Het pand bood tot dan onderdak aan de speelgoedwinkel van zijn ouders.

Na zes jaar werd het harde werk van Bart en Sandra met een Michelinster beloond. In december 2013 kreeg hij zijn tweede ster. “We zaten daar eigenlijk niet op te wachten, maar het is wel een heel mooie erkenning”, blijft de chef er rustig bij. “Ik doe al jaren mijn eigen ding en streefde niet echt naar een tweede ster. Het doet natuurlijk wel enorm veel plezier, dertien jaar na de eerste ster. Het kwam eigenlijk wel op het juiste moment. We zijn twintig jaar bezig en het geeft toch wel weer een boost. Ik blijf mijn basisfilosofie trouw: het moet eenvoudig zijn. Ik doe ook niet mee aan de laatste nieuwe trends. Ik vaar mijn eigen koers en blijkbaar viel dat in de smaak.”

Bart Desmidt startte enkele jaren geleden nog de praline-lijn BbyB op, waarbij de babbelutte van Heist inspiratie bood. Hij deed die intussen van de hand zodat hij zich volledig op het restaurant kan focussen.

>> What’s in a name ?

“De naam van ons restaurant verwijst naar mijn eigen voornaam. We wilden geen ‘Bart Desmidt’ boven de voordeur hangen. Bartholomeus was niet te Frans en niet te Nederlands. Dat was precies goed.”

>> Het gerecht

“Ik koos voor een dessertje dat verwijst naar de winter. We hebben nog geen sneeuw gehad, maar nu wel op dit bord. Ik besteed altijd veel aandacht aan mijn desserts. Het begin en einde moeten erg sterk zijn.”

(Mieke Verhelle)

Bartholomeus recept.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier