ETENSWAARDIGHEDEN (2) De Karmeliet in Brugge

Redactie KW

Elke week gaan we op bezoek bij een topchef in West-Vlaanderen. Geert Van Hecke van restaurant De Karmeliet laat deze week in zijn potten kijken. Hij maakt een Vlaams gerecht met sint-jakobsnoten.

Dat we in West-Vlaanderen zoveel gastronomische pareltjes tellen, is zeker voor een deel te danken aan Geert Van Hecke. Al meer dan 31 jaar draait hij met zijn restaurant De Karmeliet mee op het hoogste niveau in België. In al die jaren leidde hij ook heel wat chefs op die tegenwoordig zelf naam en faam maken.

De chef stamt uit een ondernemersfamilie in Pittem. Hij volgde les aan de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde en opende in maart 1983 De Karmeliet in Brugge, toen nog op de hoek van de Carmersstraat met de Jeruzalemstraat. Zijn echtgenote Mireille Demuynck, regentes uit Ardooie, was van meetaf de gastvrouw.

Ambachtsman

De Karmeliet behaalde zijn eerste Michelinster in 1985, een tweede in 1989. In datzelfde jaar verhuisde het restaurant naar de Langestraat, waar sinds 1996 drie Michelinsterren prijken. “Ik denk dat ik zo lang die drie sterren kan behouden, omdat ik geen volger van trends ben. Trends verdwijnen snel. Ik hou van de klassieke Vlaamse keuken en die zal altijd blijven”, vertelt de chef. “Sommige chefs zijn tegenwoordig echte artiesten. Ik zie mezelf liever als een ambachtsman.”

De Karmeliet mag zich dan volop in het historisch centrum van Brugge bevinden, binnen heerst gezelligheid zonder al te veel franjes. Een filosofie die zich in het bord weerspiegelt: klassiekers van het hoogste niveau zonder tierlantijntjes. De chef volgt de seizoenen en gaat er prat op dat alles van begin tot eind in zijn keuken wordt bereid. Een van de grote pronkstukken van de zaak is zonder twijfel de kaaswagen, wellicht de grootste en meest indrukwekkende van België.

En de chef is op zijn 58ste nog lang niet van plan van te stoppen: “Ik jeun me nog altijd als het om koken gaat.”

Naast het gastronomisch restaurant De Karmeliet startten Geert en Mireille enkele jaren geleden ook de succesvolle De Refter en hotel Bonrepo op. Die liggen bijna letterlijk om de hoek in de Molenmeers in Brugge.

>> What’s in a name ?

“De inspiratie voor De Karmeliet kwam er op de locatie van ons vroeger pand”, vertelt Geert Van Hecke. “Ik wilde een Vlaamse naam waar enige historiek aan verbonden was. Ik kreeg de hulp van een conservator van een Brugs museum. Hij stelde me enkele namen voor. Recht tegenover ons pand bevond zich vroeger een klooster van karmelieten. Zo is het begonnen. Voor De Refter moest ik niet lang zoeken. Ik liep al heel lang met het idee voor die naam rond en was blij dat niemand op datzelfde idee was gekomen.”

>> Het gerecht

“Ik koos voor sint-jakobsnoten en prei omdat het nu het seizoen is. De sint-jakobsnoten kun je nog vervangen door een stukje vis. Voeg er nog wat aardappelen aan toe en je hebt een hoofdgerecht. Het is licht en fris. Het is typisch Vlaams, met toch kleine Japanse toetsen.”

(MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier