ETENSWAARDIGHEDEN (13) Berto in Waregem

Redactie KW

Elke week gaan we op bezoek bij een topchef in West-Vlaanderen. Sterrenchef David Bertolozzi van restaurant Berto in Waregem laat deze week in zijn potten kijken.

Het recept vindt u in de pdf en de videofilm onderaan.

In januari 2006 openden David ‘Berto’ Bertolozzi en An Kint openden hun restaurant Berto in de Holstraat in Waregem. In november 2012 werd het restaurant met een Michelinster bekroond. “Hij kwam er naar ons gevoel eerder aan de late kant, maar achteraf gezien was het maar goed ook”, vertelt chef Berto. “We hadden al ons vast cliënteel en onze eigen manier van werken. Ik kan nu ook rustig verder mijn eigen ding doen. De ster is vooral een bevestiging van het feit dat ik goed bezig ben en ik wil op die manier voortdoen.”

Berto brengt naar eigen zeggen een Frans-Belgische keuken met zuiderse toetsen. “Ik vertrek van een klassieke basis, maar dan wel met een modern tintje. Ik wil een goede prijs-kwaliteit bieden. We werken met seizoensgebonden en verse producten. Ik trek regelmatig naar de vroegmarkt daarvoor.”

Vorige zomer sloot het restaurant vijf weken om de zaal te renoveren. “We wilden de klanten meer ruimte geven en het bistrogevoel kwijt geraken”, vertelt An. Het oude herenhuis werd in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

Het volgende project dat op stapel staat, is de keuken helemaal vernieuwen. “We koken nog op een fornuis dat dertig jaar oud is”, vertelt Berto. “Maar dat zal jammer genoeg dit jaar niet meer lukken.”

Grootse ambities heeft Berto niet meteen. “We willen gewoon voortdoen zoals we bezig zijn. We hebben een drukke periode achter de rug met de ster en de verbouwingen. We willen nu even op adem komen en wat tijd maken voor onze twee kinderen. Maar wie weet wat er nog op ons pad komt?”

>> What’s in a name?

Berto is een afkorting van de familienaam van David Bertolozzi. Het is ook zijn roepnaam.

>> Het gerecht

“Dit is een gerecht dat we ook in het restaurant serveren. We hebben heel lekkere Noordzeevis die eigenlijk te weinig in de picture komt. Pieterman is zo’n lekkere en ondergewaardeerde vis met een heel goede prijs-kwaliteitverhouding. De courgette verwijst naar mijn Italiaanse roots. Ik vind dat heel lekker product en je kunt alles gebruiken tot aan de bloem toe.”

(Mieke Verhelle)

Berto recept.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier