Elisah Vandekerckhove in Mexico: “Ik zou het gejaagde leven niet meer gewoon worden”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Elisah Vandekerckhove (29) woont tegenwoordig in een plaatsje met de fijne naam Playa del Carmen. Het zonovergoten land in kwestie: Mexico. Net iets exotischer dan geboortestad Tielt…

De dochter van Frank Vandekerckhove en Sabine Tack en zus van Sarah en Emmah woonde tot haar 23 in Tielt. Na haar studies toerisme en twee jaar PR-opleiding in Brugge koos ze voor een avontuur in het buitenland: de wereld gaan ontdekken en nieuwe mensen leren kennen. Intussen woont ze 3,5 jaar in Mexico in Playa del Carmen, op zo’n 70 km van Cancun.

Hoe ben je daar terecht gekomen?

“Via mijn vorige werkgever, Jetair. Na mijn studies ging ik een eerste seizoen als reisleidster op Mallorca werken. Ik vond het zo leuk dat ik er nog enkele seizoenen bij deed, met nog enkele werkstops op Fuerteventura, Gran Canaria en Tenerife. In 2013 ben ik uiteindelijk hier in Mexico beland. Ik heb hier tot vorig jaar voor Jetair gewerkt. Toen besliste ik om te blijven en hier lokaal werk te zoeken. Ik werk ondertussen acht maanden opnieuw als reisleidster, maar nu voor een Canadees bedrijf. Mijn voornaamste taken zijn excursies verkopen en service bieden. Wij werken enkel op commissie. Elk dag gemotiveerd en fris voor de dag komen is dus een must. Want hoe meer je verkoopt, hoe meer je verdient.”

Hadden je ouders geen schrik toen je vertrok?

Elisah Vandekerckhove in Mexico:

“Ik denk het wel, maar dat hebben ze bij mijn vertrek naar Mexico toch nooit laten merken. Voor Mexico had ik er al enkele verre reizen met de rugzak op zitten. Ze waren dus al wat gewoon van mij. Toen ik voor het eerst alleen richting Thailand trok met de rugzak, denk ik dat ze ongeruster waren. Toen is mijn papa op zijn fiets richting het station gereden op de dag dat ik vertrok om mij nog even – met de beste bedoelingen natuurlijk – de les te spellen over wat ik wel en wat ik zeker niet mocht doen in Thailand (lacht). Toen ik naar Mexico vertrok was dit ook werkgebonden. Dat maakte het idee voor hen misschien wat dragelijker.”

En jij zelf? ‘We zien wel en het komt allemaal in orde’? Of met een klein hartje?

“Het afscheid naar Mexico in 2013 was toch één van de moeilijkere. Bij de andere seizoenen in het buitenland was ik ook niet zo ver van mijn familie. Zij konden nog eens op bezoek komen in Spanje. Mijn zus was op dat moment ook zwanger van ons eerste neefje, dus dat maakte het er ook niet makkelijker op. Maar eenmaal je aankomt op je bestemming en je voelt de zon en ruikt het strand, en je stelt je open voor nieuwe avonturen, dan draai je de knop om en wordt het allemaal wat makkelijker.”

“Ik ga hier dagelijks na het werk naar de sportschool en spendeer veel tijd bij mijn vrienden. De zon geeft je meer energie, en je krijgt meer zin om dingen samen te doen: bootje varen, naar het strand, snorkelen, duiken, cultuur opsnuiven. Kortom: genieten.”

Elisah Vandekerckhove in Mexico:

“Ik woon in een recent nieuw gebouw met vier appartementen. We hebben een gezellig terras waar we leuke barbecues houden. Om de kosten te drukken deel ik – zoals velen het doen – mijn gemeubeld appartement met een roomie. Ondertussen hebben we er ook een kat bij, Odile. Ik woon in het centrum, dichtbij de winkelstraat en de uitgaansbuurt en op vijf minuten wandelen van de prachtige Caribische zee.”

Mexico staat bij ons niet bovenaan de toeristische bestemmingen. Onterecht?

“Zéér onterecht! Mexico heeft immers alles te bieden. Je kunt er cultuur opsnuiven – de Maya’s! – maar ook zwemmen met schildpadden of walvishaaien, of relaxen op één van de mooie stranden van Tulum. Je kunt het vliegtuig nemen richting de hoofdstad en van daaruit het land gaan ontdekken – Guanajuato is mijn favoriet – of bootje varen, uit een vliegtuig springen, noem maar op. Het is de moeite waard om hier op reis te komen. De jetlag neem je er even bij, maar je krijgt er wel onvergetelijke avonturen voor in de plaats.”

Zijn er zaken uit België die je intussen al gemist hebt?

“Het opgroeien van mijn neefje Remi, het zoontje van mijn zus Sarah en schoonbroer Bernd is iets dat ik echt mis. Natuurlijk is er wel Facetime en zo, waardoor we elkaar wekelijks wel ‘zien’.”

“De lekkere chocolade van bij ons en de goeie charcuterie, dat zijn dingen die ik wel eens kan missen. De charcuterie is namelijk niet zo uitgebreid in de omgeving waar ik woon. En de chocolade uit België is gewoon de lekkerste. Sommige Belgische bieren kan je hier vinden, dus soms vind je me wel eens in het Belgisch cafe voor een lekkere frisse Belgische pint. In de supermarkt is er ook een deel met producten uit Europa, weliswaar wat duurder, maar als ik er een goede werkmaand opzitten heb, trakteer ik mezelf wel eens op iets lekkers uit Europa.”

Elisah Vandekerckhove in Mexico:

Zijn er al familie of vrienden bij je op bezoek gekomen?

“Ja, elk jaar heb ik wel wat familie of vrienden op bezoek. Ik probeer dan altijd wat vrijaf te nemen, zodat we samen leuke activiteiten kunnen doen. Onlangs was mijn jongste zus Emmah op bezoek en zijn we samen naar Bacalar geweest, een hele mooie lagune op ongeveer 3 uur rijden van Playa del Carmen. Met mijn nicht Jade ging ik in april twee dagen naar Holbox, toch wel een van de mooiste eilandjes die ik al ook bezocht heb.”

Elisah Vandekerckhove in Mexico:

“Ik hoop dat volgend jaar mijn neefje Remi op bezoek kan komen. Ik heb het onlangs nog eens gevraagd aan mijn zus en ik zag een lichte twijfel… Maar ik zou zeggen: gewoon doén! (glimlacht)”

Heeft het verblijf in het buitenland je als mens veranderd? Op welk vlak?

“Ja, heel zeker. Ik ben veel opener geworden, heel ruimdenkend door samen te leven en werken met vele verschillende nationaliteiten. Tijdens een vakantie in België besef ik opnieuw dat ik me waarschijnlijk niet meer zou kunnen aanpassen aan de levensstijl hier: te gehaast. Ik ben alles ook meer gaan waarderen en besef ten volle dat kiezen voor een leven in het buitenland lang niet de makkelijkste keuze is en was. Het heeft me dankbaarder gemaakt om wat ik heb in België: mijn familie en vrienden. Het maakt me als mens soms verdrietig om wat ik heb achtergelaten in België, maar iedereen zoekt zijn of haar eigen geluk op. Bij toeval was dit bij mij nu Mexico, net niet naast de deur (lachje).”

Wat zijn, voor jou, de drie grootste pluspunten aan Mexico? Wat valt er jou dan weer tegen aan het land?

“Cliché , maar is het echt zo: de vriendelijke en warme mensen. De diversiteit van het land: Mexico is zo groot, dat je het ene weekend aan de Caribische zee ligt te relaxen en het andere weekend kan gaan rondslenteren in de straten van Mexico City. En dan een pluspunt voor mij persoonlijk: ik voel mij daar relax. Het is opnieuw een huizenhoog cliché, maar het is de waarheid. België is gejaagd, ik voel er altijd een druk als ik op bezoek ben. Die druk verdwijnt van het moment dat ik terug thuis ben, in Playa del Carmen.”

Elisah Vandekerckhove in Mexico:

“Een klein negatief puntje is dat alles wat minder rap gaat dan in België. Vroeger was ik erg ongeduldig, hier heb ik geduldig leren zijn.”

Zou je voorgoed in Mexico kunnen blijven, als je zou weten dat je daar een leven kunt opbouwen?

“Een vraag waar ik volmondig ja op antwoord, ook al hoort de familie dit niet zo graag. Ik woon hier nu ondertussen 3,5 jaar. Ik heb hier ondertussen een leven opgebouwd. Ik heb mijn vrienden hier, en aangezien je zo ver woont, worden bepaalde vrienden ook een soort van familie. Ik heb mijn auto hier, mijn tandarts, mijn kapper, mijn favoriete kroeg, mijn favoriet restaurantje, de sportschool… Een stuk van mijn leven is hier tot nu toe al opgebouwd. Maar natuurlijk weet je nooit wat de toekomst brengt. Maar tot nu toe voel ik me hier fantastisch.”

Als onze lezers bij jou in de regio op reis willen, welke tip – die niét in de toeristische brochures staat – zou je als ‘local’ dan zeker geven?

“Ga het eiland Holbox bezoeken voor minstens twee nachten. Het eiland is een van de mooiste, meest idyllische eilanden met de mooiste zonsondergang die ik ooit gezien heb. Het is een eilandje waar auto’s niet zijn toegelaten, er geen geasfalteerde wegen zijn en grote hotelketens niet welkom zijn. De kleine hotels zijn betaalbaar en geven je het mooiste zeezicht ooit.”

Elisah Vandekerckhove in Mexico:

“Proef er de lekkerste ceviche op het strand met een fris biertje. 100 procent relax. Rio Lagartos, op ongeveer 2 uren rijden van Playa del Carmen is ook de moeite waard. Daar begint ook de Golf van Mexico. Met een boottocht ga je op zoek naar flamingo’s. Als je geluk hebt, zie je er meer dan 100 voor je neus wegvliegen.”

(Frederik Jaques)