#DURFTEVRAGEN (9): Welke familie is het best vertegenwoordigd in mijn gemeente?

01/04/14 om 09:57 - Bijgewerkt om 09:57

Bron: Kw

In onze wekelijkse dinsdagrubriek #dtv, Twitterees voor 'durf te vragen', gaan we met KW.be telkens op zoek naar het antwoord op een vraag die misschien vrijblijvend is, maar ons wel boeit. Deze week: welke familienaam komt het vaakste voor in West-Vlaanderen en bij uitbreiding in de verschillende gemeentes?

#DURFTEVRAGEN (9): Welke familie is het best vertegenwoordigd in mijn gemeente?

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Peeters en Janssens, daarvan weet iedereen wel dat het de meest voorkomende zijn in Vlaanderen en bij uitbreiding zelfs in heel België. Meer dan 30.000 zijn er van die eerste in ons land, een kleine 30.000 zijn er van Janssens. De eerste achtervolger, die ook nog net op het podium mag, is er eentje die ook veelvoudig voorkomt in West-Vlaanderen: Maes. Zoals het biermerk, of zoals de trainer van Sporting Lokeren, of zoals de man die voor Krant van West-Vlaanderen al vele jaren de jongens- en meisjesnamen in onze provincie in kaart brengt: Noël Maes. Hij is het ook die ons aan onderstaande gegevens hielp.

Toch is het geslacht Maes niet de nummer 1 in West-Vlaanderen. Dit is immers de top-10 op provinciaal niveau:

1. Desmet (5.238)

2. Maes (4.636)

3. Claeys (4.045)

4. Devos

5. Declercq

6. Verstraete

7. Vandenberghe

8. Verhaeghe

9. Vermeersch

10. Verbeke

Let wel: van Desmet en vooral van Declercq zijn er vele varianten. Bij het samentellen van al die varianten zou Declercq (zo'n 8.800) het halen van Desmet (zo'n 8.000). Op de foto trouwens twee ex-wielrenners Desmet op een rij: links Armand Desmet uit Waregem, rechts Gilbert Desmet (in de koers trouwens 'Gilbert Desmet 1' genoemd, omdat er nog later nog een andere koersende naamgenoot zou opduiken).

Afhankelijk van regio tot regio

Hoe vaak een familienaam voorkomt, hangt uiteraard ook van de regio en zelfs van de gemeente af. Al is koploper Desmet wel in de meeste gemeentes ook de numero uno, weliswaar vooral in het zuidoosten van de provincie: in Spiere-Helkijn, Zwevegem, Deerlijk, Waregem, Harelbeke, Kuurne, Izegem, Ingelmunster, Oostrozebeke, Wielsbeke, Dentergem, Meulebeke, Pittem en Ruiselede is Desmet de meest voorkomende familienaam.

De familie Claeys heeft de leiding in deze zeven gemeenten: Brugge, Oostkamp, Beernem, Damme, De Haan (allemaal de Brugse regio dus), Lichtervelde (ex aequo met Verhaeghe) en Wervik. Een telg van het geslacht Jonckheere loop je dan weer het makkelijkst tegen het lijf in Gistel, Bredene, Ichtegem of Jabbeke, een Maes in Oostende, Blankenberge of Tielt. Ook de Vannestes zijn de primus in drie gemeentes: in Kortrijk, Menen en Wevelgem zijn ze het best vertegenwoordigd.

Avelgem en Hooglede zijn dan weer 'in handen' van de familie Declercq, terwijl Declerck met een k de scepter zwaait in Oudenburg, weliswaar ex aequo met Dumarey. In tien andere gemeenten staat Declercq of Declerck in de top drie.

Ieper en Langemark-Poelkapelle hebben Verstraete op 1 staan, Kortemark en Lichtervelde (ex aequo met Claeys) doen het met Verhaeghe. En dan is er nog Huyghe, zowel in Veurne als in Staden het meest voorkomend.

Wie is in welke gemeente het beste vertegenwoordigd?

Wie de tabel niet te zien krijgt, kan altijd nog even doorklikken via deze link:

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Ap1b2-spcptedFM5U0RJc0JlVFJnREJiNEM1bGlSUUE&usp=sharing

(NOM/FJA)

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!