#DURFTEVRAGEN (7): Waarom staat mijn autoruit soms open zonder dat ik het weet?

Redactie KW

In onze wekelijkse dinsdagrubriek #dtv, Twitterees voor ‘durf te vragen’, gaan we met KW.be telkens op zoek naar het antwoord op een vraag die misschien vrijblijvend is, maar ons wel boeit.

Deze week zochten we het in de automobielbranche: we vroegen ons af – en enkele zoekopdrachten op Google tonen aan dat we daarmee heus de enige niet zijn – waarom het al eens voorkomt dat het venster van ons autoportier plots omlaag blijkt te zijn, terwijl de auto gewoon geparkeerd staat en we daar zelf niets voor ondernomen hebben.

De uitleg blijkt bijzonder simpel: het gaat hier om de functie ‘comfort openen’ (of ‘comfort sluiten’) die je als eigenaar activeert zonder dat je er erg in hebt. Hoe? Vaak per ongeluk, wanneer je je autosleutel in je broekzak hebt zitten en toevallig enkele seconden lang de knop om de auto te openen ingedrukt houdt. Voor je er erg in hebt, nestel je je lekker comfortabel voor televisie in je chaise longue, en gaat tien meter verder voor de deur het raampje van je auto naar omlaag… Wie het voor heeft, kan gerust de proef op de som nemen: druk enkele seconden lang op de sluiten-knop, en de ramen zullen opnieuw omhoog gaan. Zowat alle merken hebben deze functionaliteit op hun elektronische autosleutels zitten. Op internetfora wordt de vraag meer dan eens gesteld, dus mocht u het al hebben voorgehad en zich wat onnozel hebben gevoeld: geen drama, u bent heus niet de enige.

Heel waarschijnlijk lag dit euvel ook aan de basis van een hilarisch misverstand uit 2012 in Brugge: toen belde een vrouw de politie omdat ze had gemerkt dat haar… autoruit gestolen was toen ze terug bij haar auto aankwam. De politie kwam ter plaatse, zag inderdaad dat er een ‘open gat’ was, maar toen de agenten vroegen om de ruit even omhoog te laten floepen, kwam het raampje effectief tevoorschijn.

En wat hebben we nu geleerd? Dat je maar beter je autosleutel niet al te geprangd in je broekzak laat zitten, maar die ergens veilig en wel opzij legt… Anders maak je het de autodieven misschien wel érg makkelijk.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier