#DURFTEVRAGEN (6): Wat is dat opvallende bouwwerk langs de snelweg in Aalbeke eigenlijk?

Redactie KW

In onze wekelijkse dinsdagrubriek #dtv, Twitterees voor ‘durf te vragen’, gaan we met KW.be telkens op zoek naar het antwoord op een vraag die misschien vrijblijvend is, maar ons wel boeit.

Deze week zochten we naar de oorsprong van het opvallende bouwwerk langs de E17 in Aalbeke, vlakbij de grens met Frankrijk. Wie al eens naar het zonnige zuiden rijdt, is er ongetwijfeld al eens voorbij gereden en heeft zich mogelijk ook de vraag gesteld waarom het monument er precies staat.

In Aalbeke zelf weten ze al langer wat deze constructie inhoudt. Het gaat om ‘De Sjouwer’, een monument van zo’n 35 meter hoog – én ook even diep, zo lieten de telgen Callens, die het monument zowat in hun achtertuin hebben staan, al eens optekenen in de lokale editie van Krant van West-Vlaanderen.

Ingehuldigd door Koning Boudewijn

Jacques Moeschal, een architect en beeldhouwer uit Brussel, is het brein achter De Sjouwer. Het monument werd ingehuldigd op 3 oktober 1974, straks dus exact veertig jaar geleden. De constructie staat bovenop een heuvel, die er ‘ontstaan’ was tijdens de graafwerken van de E17 in de periode van 1966 tot 1977. Wijlen Koning Boudewijn was aanwezig bij de inhuldiging van het monument, dat een eerbetoon is aan de West-Vlaamse seizoensarbeiders, die jaarlijks de grens overstaken om in Frankrijk onder andere ‘in de bieten’ te gaan werken. Vandaar ook de uitstekende top bovenaan het monument: die wijst in de richting van Frankrijk.

In 2008 gebeurden ingrijpende renovatiewerken aan De Sjouwer, die nu weer in zijn volle glorie is hersteld en verlost van de betonrot.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier