#DURFTEVRAGEN (20): Hoe krijgt de grasmat van een voetbalveld verschillende stroken?

Redactie KW

In onze wekelijkse dinsdagrubriek #dtv, Twitterees voor ‘durf te vragen’, gaan we met KW.be telkens op zoek naar het antwoord op een vraag die misschien vrijblijvend is, maar ons wel boeit.


Tijdens de wedstrijd België-Rusland zondag braken wij ons meermaals het hoofd over het kleurverschil in de stroken gras op een voetbalveld. Wat is het nut en hoe komt het tot stand?

Joost Depreux is Operational Manager in het stadion van KV Oostende. In het Albertpark bereiden ze zich volop voor op de start van het nieuwe seizoen over enkele weken. Het tweede jaar in de hoogste afdeling van de nationale voetbalcompetitie vraagt om een onberispelijke grasmat.

14.000 liter water per sproeibeurt

“Het veld is eigendom van het stadsbestuur. Zij werken nauw samen met de firma Krinkels. Wij staan in voor de regeneratie en het maaien van het veld. We werken met een automatisch beregeningssysteem. Vier keer per week wordt het gras besproeid: op maandag, woensdag, vrijdag en zondag. Dat is goed voor telkens 14.000 liter water per sproeibeurt”, weet Joost.

#DURFTEVRAGEN (20): Hoe krijgt de grasmat van een voetbalveld verschillende stroken?


Biljartvlak voetbalveld

“Mij zie je niet elke dag op het terrein, maar ik draag wel de eindverantwoordelijkheid. Sinds half januari ben ik aan de slag als stadionmanager. Ik werk nauw samen met Robert ‘Chaf’ Chaffart. Elke donderdag is er overleg in samenspraak met de aannemer. Aanvankelijk was het de bedoeling om het veld te topfreezen. Bij die procedure wordt de bovenste centimeter van het aardoppervlak weggenomen. Op die manier maak je snel komaf met onkruid en wordt het veld egaler. Alle gaten en putten krijgen een opvulling terwijl de wortels van het gras in de grond blijven. Zo krijg je op een redelijk korte termijn een nieuwe en stevige grasmat. Het veld wordt bovendien biljartvlak”, gaat Joost verder.

Veld ‘geprikt’ voor nieuw seizoen

“We gaan die onderhoudstechniek niet meer kunnen toepassen in de aanloop naar het nieuwe seizoen. Over goed vier weken spelen we al onze eerste wedstrijd. We plannen de operatie op het einde van de competitie. In aanloop naar het nieuwe seizoen hebben we wel het veld ‘geprikt’. Voor de rest voorzag de onderhoudsploeg van KVO in maar liefst 350 kg graszaad. Op dit moment zijn we vijf weken verder en begint het veld stilaan te leven. De komende weken verhogen we het aantal maaibeurten van 2 naar 3 keer per week. Het wedstrijdverloop bepaalt in hoeverre we het terrein in de loop van de competitie moeten onderhouden.”

#DURFTEVRAGEN (20): Hoe krijgt de grasmat van een voetbalveld verschillende stroken?


Patronen helpen bij buitenspelfases

Voetballiefhebbers zagen de voorbije dagen heel wat WK-matchen op het grote of kleine scherm. De velden van de verschillende stadions liggen er op het eerste zicht verzorgd bij. Het gras is vaak in mooie patronen gemaaid: schuin, rond of in lange banen. De verschillende stroken op de grasmat zijn voordelig om buitenspelfases snel onder de loep te nemen. Waarom sommige banen licht en andere banen donker zijn? De lichte banen zijn de platte grassprietjes waarvan de lange zijde naar de zon ligt. Tussen de sprietjes is het donkerder. Dat geeft al snel een kleureffect.

Logo van Club Brugge gemaaid

“Een cilindermaaier biedt heel wat mogelijkheden voor de onderhoudsploeg. Bij enkele eerdere werkgevers brengen ze soms cirkels aan op het veld. Toen ik nog aan de slag was bij Club Brugge heb ik ooit eens het logo van de ploeg in het gras gemaaid. De keuze van het motief van het veld ligt in de handen van de trainer. Binnenkort zitten we samen met Fred Vanderbiest”, aldus nog Joost Depreux van KV Oostende.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier