#DURFTEVRAGEN (14): Hoeveel verenigingen kregen in onze provincie al de ‘koninklijke’ titel?

Redactie KW

In onze wekelijkse dinsdagrubriek #dtv, Twitterees voor ‘durf te vragen’, gaan we met KW.be telkens op zoek naar het antwoord op een vraag die misschien vrijblijvend is, maar ons wel boeit.

Morgen woensdag 7 mei ontvangen 13 West-Vlaamse verenigingen de titel van ‘Koninklijke Maatschappij’ in het Provinciaal Hof in Brugge. Ze hoeven daardoor geen blauw bloed in de aderen te hebben of een adellijke naam te dragen, neen, het ‘volstaat’ om als vereniging vijftig jaar te bestaan.

Straks worden er dus weer dertien aan de intussen indrukwekkende rij toegevoegd. Het zijn er van alle slag: een gepensioneerdenbond, hobbytuiniers, een koor, een groep imkers, een feestcomité tot een basket- en een volleybalclub. Stuk voor stuk verenigingen die na woensdag met gepaste trots het predicaat aan hun naam zullen toevoegen. Het want oogt chic en sierlijk, zo’n koninklijke titel. Die draag je met de borst vooruit.

Al meer dan 1000 titels uitgereikt

Bij het provinciebestuur houden ze de uitgereikte titels intussen al sinds 1955 bij. In het gezegende jaar 1955 vinden we mooie namen terug in de lijst, van verenigingen die op dat moment dus al een halve eeuw bestonden. Zo zijn er bijvoorbeeld de Trekvogels uit Rumbeke, de Veloclub uit Lendelede en vinkenmaatschappij Hoop in de Toekomst uit Kortrijk, maar ook De Lustige Kruispinketters uit Heule en de Vriendenkring der Brugse Hotelbedienden.

Heel wat van de verenigingen in de volledige lijst hebben het niet tot 2014 uitgezongen, sommigen zijn wel degelijk nog altijd actief en bestaan intussen dus al meer dan een eeuw. De hele trits optellen geeft een totaalsom van niet minder dan 1015 verenigingen die sinds 1955 al de koninklijke titel kregen toebedeeld. De kaap van de duizend werd vorig jaar pas gerond.

Dat cijfer is echter enkel gebaseerd op de lijst die de redactie vanuit de provincie werd bezorgd. Maar er zijn nog wel meer ‘koninklijke verenigingen’ in onze provincie, zoals die in de meest letterlijke zin van het woord: de vereniging Cercle Brugge. Ook stadsgenoot Club Brugge en de andere eersteklassers KV Oostende en KV Kortrijk zijn intussen al koninklijk. Hetzelfde geldt voor tweedeklasser KSV Roeselare.

(FJA)

Een integraal overzicht van de verenigingen die door de gouverneur al een ereplakket mochten ontvangen, vind je hieronder.

Koninklijke titels vanaf 1955.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier