#DURFTEVRAGEN (12): Wat ruikt er daar toch altijd zo naar vers brood op het perron van Lichtervelde?

© Foto Kurt
Redactie KW

In onze wekelijkse dinsdagrubriek #dtv, Twitterees voor ‘durf te vragen’, gaan we met KW.be telkens op zoek naar het antwoord op een vraag die misschien vrijblijvend is, maar ons wel boeit.

Vorige week ging het in #durftevragen ook al over geuren. Deze week ook, maar dan niet over die van dode dieren. Op het perron in het station van Lichtervelde hangt er immers ook een speciale geur. Maar waarom ruikt het daar eigenlijk altijd zo naar vers brood?

Alles heeft te maken met de aanwezigheid van de oliefabriek, net naast de treinsporen. Daar wordt lijnzaad verwerkt tot lijnzaadolie en lijnzaadschilfers, zo blijkt. “Lijnzaadolie wordt gebruikt als grondstof voor verven, drukinkten, linoleum, zepen enzovoort en bevat zeer veel onverzadigde vetten (omega-3). De olie wordt dan ook gebruikt als grondstof in margarine. Lijnzaadschilfers zijn dan weer een eiwitrijke grondstof voor de veevoeding”, zegt Merijn Haeck van Oliefabriek Lichtervelde nv.

“Tijdens het natuurlijke productieproces wordt het lijnzaad verwarmd en gedroogd. Ondanks het feit dat het bedrijf de voorbije jaren grote inspanningen heeft geleverd om de geur zo veel mogelijk te beperken, zorgt dit af en toe voor de zoete geur op het perron.”

Het is al sinds de Oliefabriek het productievolume in 1980 opkrikte, dat de zeemzoete geur niet meer weg te denken is in de buurt van de fabriek. De fabriek opende in 2007 opnieuw de deuren na een brand, met extra geurfilters. Dat zorgde voor minder geurhinder, maar volledig zal de geur toch nooit verdwijnen.

“Vroeger veel sterkere geur”

Ook burgemeester Ria Pattyn van Lichtervelde is bekend met de geur. “Al stoort die geur mij absoluut niet”, zegt ze. “Ik heb zelf een viertal jaar in de Statiestraat gewoond. Die geur heeft mij nooit gestoord, al is dat uiteraard erg subjectief. Er zullen uiteraard mensen zijn die er anders over denken. Ik moet er wel aan toevoegen dat de geur veel verbeterd is, vroeger was die veel sterker. De fabriek heeft daar grote inspanningen voor geleverd, met succes.”

De burgemeester denkt niet dat veel mensen Lichtervelde uitsluitend aan de geur van de oliefabriek linken. “Ik hoop dat het niet zo ver gaat”, lacht ze. “Ik ben er ook nog nooit over aangesproken.”

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier