#DURFTEVRAGEN (10): Waarom zijn er zo weinig eekhoorntjes en wat zijn hun bedreigingen?

Redactie KW

In onze wekelijkse dinsdagrubriek #dtv, Twitterees voor ‘durf te vragen’, gaan we met KW.be telkens op zoek naar het antwoord op een vraag die misschien vrijblijvend is, maar ons wel boeit.

Vogeltelweekends swingen tegenwoordig de pan uit, maar wij zijn wel eens benieuwd hoe het zit met de eekhoorn. Goed, zo blijkt. De eekhoornpopulatie in onze contreien zat de laatste jaren in dalende lijn, maar de kentering lijkt ingezet.

Andere dieren verdringen

Piet Desmet van Natuurpunt Mandelstreke stelt vast dat het knaagdier bezig is aan een opmars. “Volgens onze waarnemingen zijn er steeds meer eekhoorn in de streek. Natuurreservaat De Kleiputten en het parkje rond De Spil zijn dankbare trekpleisters voor de dieren. Ook op plaatsen waar er eerder geen eekhoorns waren, zien we ze vaker opduiken. Eekhoorns verdringen steeds meer andere dieren op hun territorium”, aldus Piet Desmet van Natuurpunt Mandelstreke.

Onbekende ziekte

Wetenschapper Diemer Vercayie van Natuurpunt weet dat een onbekende ziekte de soort een tijdlang geselde. “De populatie in West-Vlaanderen ging daardoor een periode achteruit. De jongste jaren duiken er weer meer eekhoorns op. De gevolgen van de ziekte zijn moeilijk na te gaan. In Nederland telt men trouwens elk jaar het aantal eekhoorns. De soort wordt mee opgenomen met de vogeltelling. Het lijkt me geen slecht idee om dat ook in ons land toe te passen”, zegt de wetenschappelijk medewerker van Natuurpunt.

Inheemse soort bedreigd

In Nederland is de grijze eekhoorn slechts een paar keer waargenomen. “Hopelijk blijft dat zo, want deze exoot is groter en sterker dan zijn rode soortgenoot. Die wordt op de Britse Eilanden en in Noord-Italië langzaam maar zeker verdrongen. Overal worden er maatregelen genomen om de grijze eekhoorn in bedwang te houden, anders zal hij de inheemse rode eekhoorn verdrijven.”

Verkeersslachtoffer

Toch zijn er ook andere bedreigingen voor de soortgenoten van Knabbel en Babbel. Eekhoorns duiken namelijk vaak op in verkeersongevallen. Het project ‘dieren onder de wielen’ deed een nauwkeurige monitoring van dieren die het leven laten langs Vlaamse wegen. De gewone pad spant de kroon op vlak van aantal slachtoffers. Op de vijfde plaats prijkt de eekhoorn. Dat is een hoge ranking voor een dier dat normaal in een bosrijke habitat leeft. De piek komt voor in het vroege najaar wanneer de grootste dichtheden aan eekhoorns gevonden worden.

Eekhoorn op het bord

De grootste bedreiging voor de eekhoorn schuilt misschien wel in culinaire hoek. Net over de provinciegrens serveert restaurant ‘t Konijntje in Kluisbergen het knaagdier. “Voor een goed begrip: het gaat om de grijze eekhoorn die perfect legaal geslacht en verkocht mag worden. Ik serveer eekhoorns enkel in de vorm van hapjes”, liet zaakvoerder Chef Jos Hubau eerder optekenen. Carnivoren hebben er alvast een adresje bij om hun hart op te halen.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier