Dirk en Ingrid ruilden boerderij voor Tsjechië: “Ze zien ons liever komen dan de Duitsers”

Redactie KW

KW.be maakt de hele zomer een reis rond de wereld langs 80 West-Vlamingen. Vandaag zijn we te gast bij Dirk Meulemeester (54) en Ingrid Depuydt (51) in Tsjechië.

Op doktersadvies besloot Dirk Meulemeester (54) om het wat rustiger aan te doen. Samen met zijn vrouw Ingrid Depuydt (51) ruilde hij zijn boerderij in Aartrijke in voor een pension in Tsjechië. Dochter Liesel (12) speelt er voor tolk. Het gezin geniet volop van gezonde lucht, sneeuwpret en mountainbiken in de bergen.

Hoe zijn jullie in Tsjechië beland?

“Na een verkeersongeval in 2003 was Dirk van iedereen afhankelijk. Ons leven was veranderd. In 2007 zagen we in een landbouwblad ‘Boerderij te koop in Tsjechië’. Zoon Dieter was vastbesloten om onze boerderij in Aartrijke te runnen. Met onze ervaringen trokken we naar de streek van Plzen. Het land en de boerderij spraken ons ongelofelijk aan. Uitgestrekte landschappen, vruchtbare gronden… Na bijna twee jaar onderhandelingen en gedachten uitwisselen ginder, moest Dirk plots een heupoperatie ondergaan. Onze droom viel in duigen en we moesten terug naar België keren. Erg spijtig, want onze dochter Liesel zat toen in het eerste leerjaar in het dorpje. Toen Dirk aan de beterhand was, voelden we het opnieuw kriebelen.”

Dirk en Ingrid ruilden boerderij voor Tsjechië:

Vanwaar het idee om een pension uit te baten?

“Na Dirks operatie raadden de dokters hem aan om het rustiger aan te doen. We dachten na over wat we wilden doen met ons leven. We wilden gewoon terug naar Tsjechië. Onze oudste dochter Friedel was ondertussen het huis al uit en ook Dieter bouwde zijn eigen toekomst uit. Niets hield ons drie tegen. In de zomervakantie zochten we naar een oplossing. We beslisten om een Penzion in Tsjechië uit te baten, al begreep onze familie onze beslissing niet onmiddellijk.”

Hoe verliep de start van het pension?

“Met de hulp van een Nederlandse makelaar kwamen we in Nové Hamry terecht, vlak bij de grens met Duitsland. Het was een enorme ommekeer om plots gasten te ontvangen en te verwennen. Ontbijten, avondmaaltijden, tips… We zijn er toch goed in geslaagd. Van overal komen mensen, die we graag uitleg geven voor uitstapjes. Ons pension heet ‘U Jeninka’, naar de vorige eigenaar Ottomar Jelinek. Tegelijk betekent de naam ‘bij klein hertje’.”

Dirk en Ingrid ruilden boerderij voor Tsjechië:

Wat raden jullie de bezoekers aan?

“Het dorp ligt in een gebied met zes skipistes en een skischool. Vanzelfsprekend kunnen ski- en langlaufliefhebbers er in de winter hun hartje op halen. Vele toeristen komen speciaal om paddenstoelen te plukken of om de herten te horen in de herfst. Ook de stad Karlovy Vary -Kalsbad is populair, vooral door zijn 60 warmwaterbronnen. Wij genieten vooral van lange wandelingen, mountainbiken in de bossen en de prachtige natuur van Krusné hory.”

Hoe verliep de aanpassing aan jullie nieuwe thuis?

“In Tsjechië moeten we met kronen betalen, wat toch even wennen was. Engels en Duits begrijpen de meeste mensen, en onze dochter Liesel is een krak in Tsjechisch. Verder zijn de winters erg hard. Het vriest gemiddeld – 15 graden en dat voor drie maand aan een stuk. Soms valt er wel twee meter sneeuw. Dan zie je overal langlaufers en skiërs, een leuke sfeer. In de zomer is het dan weer 30 graden. Voor de rest vielen de aanpassingen wel mee. Aangezien het land Europees geworden is, houdt het zich aan alle wetten en verplichtingen. Van het communisme merk je niets meer.”

Dirk en Ingrid ruilden boerderij voor Tsjechië:

“Natuurlijk heeft het land andere gebruiken. Zo krijgt één ouder ouderschapsverlof tot het kind drie jaar is. Pas op zesjarige leeftijd gaan kinderen naar school, van 8 uur tot 13 uur. Met Nieuwjaar krijgen we hier twee weken vakantie en drie dagen met Pasen. En hier zie je niet zo veel voetbal, maar wel ijshockey.”

Verwelkomden de Tsjechen jullie met open armen?

“Eigenlijk wel. Ze drinken ook graag bier en ze zijn dol op onze pralines. De Tsjechen zien de Belgen alvast liever komen dan de Duitsers, vanwege de Tweede Wereldoorlog. Vanaf Karlovy Vary tot de grens Oberwiesenthal woonden vroeger Duitsers, die na de oorlog uit het land verbannen werden. Erg veel huizen stonden toen leeg. Langzaamaan kwamen de Tsjechen terug om de leegstaande huizen te bewonen. Die geschiedenis voel je er de dag van vandaag nog hangen.”

Zijn er verschillen tussen Belgen en Tsjechen?

“Belgen zijn tof, enthousiast en vieren graag feest. Wij zoeken graag nieuwe contacten en kunnen ons gemakkelijk aanpassen aan nieuwe situaties. Tsjechen zijn eerder terughoudend en moeilijker te overhalen voor nieuwigheden. Wel zijn ze gelukkiger dan Belgen, al liggen hun lonen lager en zijn elektronische apparaten duur. Als de mensen een huis en een job hebben, zijn ze tevreden.”

Dirk en Ingrid ruilden boerderij voor Tsjechië:

Keren jullie nog terug naar België?

“Dat denken we niet. We houden van het eten hier, de bevolking is gemoedelijk, het land is mooi en de droge lucht is erg gezond. Wanneer we onze familie na een reis van 900 kilometer terug zien, geeft dat een bijzondere impact. Twee keer per jaar gaan we op een kort maar krachtig bezoek in Aartrijke.”

(Sofie Pauwels – Foto’s Dirk Meulemeester)