Dean hielp superfan Laura uit Hulste er door toen ze werd gepest

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

De sterren van het podium staan al regelmatig in de kijker. Het is tijd om ook hun fans eens op het voetstuk te plaatsen. Showbizzmedewerker PADI zoekt voor ons enkele superfans op en laat ze vertellen over hun idolen. Ze diepen herinneringen en anekdotes op en duiken in hun collectie foto’s en memorabilia.

Deze week bezochten we Laura van Tongel (21) uit Hulste. Laura werkt al twee jaar als kinderbegeleidster in De Engelbewaarder in Izegem. Sinds enkele maanden is ze de fiere doopmeter van Thibo, het eerste kindje van haar enige zus Wendy. Ook in de liefde gaat het Laura voor de wind, want al meer dan één jaar kan ze al haar zorgen kwijt aan haar vriend Glenn Gordon uit Blankenberge.

Ik wil mijn vriend niet verplichten, ieder zijn hobby

Maar die moet er wel haar idool Dean bij moet nemen… “Glenn heeft er geen problemen mee dat ik fan ben”, stelt Laura ons gerust. “Hij ging nog geen enkele keer mee, maar in de komende weken gaat hij misschien eens mee. Ik wil hem niet verplichten, ieder zijn hobby. Ik kijk er wel naar uit om mijn vriend aan Dean voor te stellen. Dean zingt niet bepaald de muziek die mijn vriend graag hoort, maar hij heeft er wel respect hoor. Glenn hoorde inderdaad al meerdere keren songs van Dean. Hij vond zowel zijn nieuwe als zijn oude liedjes mooi.”

Dean hielp superfan Laura uit Hulste er door toen ze werd gepest

“Ik ben al negen jaar fan van Dean. Dat is inderdaad al een hele tijd. In 2007 deed Dean mee aan Idool 2007 en hij won dat ook op 25 mei 2007. Van zodra ik hem zag tijdens de eerste auditie op vtm werd ik fan. Waarom ? Knappe gast, dat mag gezegd worden hé. En hij kan ook goed zingen. Ik ben er nooit verliefd op geweest, ik zag Dean meer als een grote broer. Ik volgde iedere aflevering van Idool en ik stemde ook iedere vrijdagavond voor Dean.”

https://www.youtube.com/watch?v=8en0vp_vBZU

“Toen Dean won, was ik in de zevende hemel. Toen mocht ik nog niet veel optredens bijwonen, want ik was maar twaalf jaar. Mijn allereerste optreden was op de Mennefeesten in 2007 in Ingelmunster, dichtbij mijn woonplaats Hulste. Op dat moment mocht ik van mijn ouders – en dat is begrijpelijk – enkel nog naar optredens van Dean gaan die in mijn buurt werden gehouden. Mijn mama had geen zin om haar puber Laura daar overal naartoe te voeren en ze vond ook dat ik nog te jong was voor zoiets.”

Dean hielp superfan Laura uit Hulste er door toen ze werd gepest

“Van zodra ik mijn mama kon overtuigen en van zodra ook zij de Dean-microbe te pakken kreeg, reden we het hele land rond voor alle optredens, tv-opnames, enz. Ook nu nog blijven we Dean volgen. Mijn papa gaat zelden of nooit mee naar een optreden van Dean. Hij maakte er ook nooit een probleem van dat we vaak weg waren. Het werd ook een beetje mama’s haar hobby en papa gunde haar dat. Zelfs als mama nu nog regelmatig mee gaat – ik rijd nu zelf ook al met de auto – dan blijft papa supporteren. Hij volgt Dean wel ook via Facebook.”

“In de beginjaren beperkte het aantal optredens zich of het was inderdaad met mijn mama. Later leerde ik vriendinnen kennen die even gek waren van Dean, zoals ik van hem als fan gek was en nog altijd ben. Ik kon dus met hen meerijden. Soms met de auto en anders reisden we met de trein doorheen het Vlaamse land om Dean aan het werk te zien. Enkele jaren later heb ik eens mijn go-pass treinritten bijgehouden voor een beperkte periode en ik kwam aan 27 go-passen vol treinuitstappen naar Dean-optredens. Nu ben ik de tel kwijt geraakt van het exacte aantal Dean-optredens, maar het zijn er heel veel : optredens, tv-opnames, presentatiewerk, optredens met de groep 3M8S, enzovoort.”

Dean hielp superfan Laura uit Hulste er door toen ze werd gepest

“Als tiener en ook daarna kreeg ik vaak de vraag : ‘ben je die optredens nooit beu ?’ en ”t Is toch altijd hetzelfde!’… “Helemaal niet”, was mijn reactie altijd. “Want ieder optreden is anders. We maken ook altijd heel veel plezier met alle meisjes samen en babbelden achteraf ook met Dean. Ook de fotomomenten vind ik super leuk om mee te maken.

De Dean-people met de rode shirts

Laura en Dean, met ook nog Shelly en Kimberly
Laura en Dean, met ook nog Shelly en Kimberly

“In zijn beginjaren waren de fans – De Dean-people – overal heel duidelijk te zien. We vielen op met onze rode t-shirts aan. Later werden het blauwe t-shirt en daarna zelfs truien.”

Dean hielp superfan Laura uit Hulste er door toen ze werd gepest

“Ik was er ook bij toen we met Dean op fanreis gingen naar Turkije. Dat was een super leuke periode. Er werden ook ieder jaar etentjes, birthday-party’s en andere feestjes georganiseerd. Dit was ook altijd een leuk samenzijn met de vriendinnen en het waren toffe momenten met Dean, allemaal in een privé sfeertje. “

Fanreis in Turkije
Fanreis in Turkije

Een tweetal jaren geleden organiseerden we met enkele fans zelf een optreden van Dean in De Gilde in Bavikhove. We maakten onze eigen Dean-quiz, zorgden voor hamburgers en Dean kwam ons verwennen met een live-optreden.”

Dean bij Jana, Laura en Shelley, de organisatoren van het optreden in Bavikhove
Dean bij Jana, Laura en Shelley, de organisatoren van het optreden in Bavikhove

Dean in Bavikhove
Dean in Bavikhove

“Die avond kregen we ook Dean even stil. Met enkele meisjes hadden we een eigen tekst gemaakt op een liedje ‘Easier Said Than Done’ van Dean. Dit waren we gaan opnemen in een echte opnamestudio en we lieten ook een bijhorend clipje maken. Hij was ontroerd, echt waar.”

https://www.youtube.com/watch?v=FY7tX612hp8

Maar Dean betekende voor Laura niet alleen muziek en mooie momenten, hij hielp haar ook echt door een donkere periode. “Ik werd jarenlang gepest op school. Ik zag het vaak niet meer zitten”, bekent Laura. “De enige ontspanning die ik in die periode had, waren de optredens van Dean. Dean kende mijn zorgen toen helemaal niet, hij wist dus niet hoe moeilijk ik het wel had, of toch niet hoe erg alles was.”

Laura en de 3M8S in Gistel
Laura en de 3M8S in Gistel

“Ooit maakte ik wel een tekst/clipje – in zijn periode van 3M8S (De band met Dean Delannoit en de Idool-finalisten Dennis en Kevin)- over mijn zorgen en de groep deelde dat op Facebook. Ik denk dus dat Dean het op dat moment wel te weten is gekomen. Zonder dat Dean het besefte, waren onze korte babbels na de optredens voor mij heel belangrijk. Ik kreeg terug energie.”

“De andere fans kenden mijn verhaal en die meisjes zijn nog altijd mijn beste vriendinnen. We maakten al heel wat mooie momenten mee, ik zou ze niet meer kunnen missen, alhoewel we allemaal niet dichtbij elkaar wonen. Dean besefte in die moeilijke periode niet hoe belangrijk die gesprekjes na zijn optreden voor mij wel waren… Ik ben dan ook heel blij dat ik werd geselecteerd om aan FAN-tastiek deel te nemen, want op die manier kan ik het volgende kwijt aan Dean : dankjewel voor wat jij al allemaal voor mij deed !”

(PADI)