De ‘scampi Lacrois’ van Betsy Braekevelt

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals de ‘scampi Lacrois’ van Betsy Braekevelt uit Tielt.

“Waar de naam van dit recept vandaan komt, daar heb ik nog altijd het raden naar”, lacht Betsy. “Ik kreeg het van een vriendin, die het op haar beurt van een oudere dame kreeg. Het recept is dus al jaren oud. Dat die dame toen al scampi’s klaarmaakte, was best modern voor die tijd. Intussen is het bij ons ook een klassieker geworden.”

De 'scampi Lacrois' van Betsy Braekevelt

Kruiding is heel belangrijk, weet Betsy: “Ik gebruik speciale grillbakkruiden voor een pittige smaak. Als je het gerecht een dagje vooraf maakt, kunnen de smaken zelfs nog meer intrekken. Ik maak het nu als voorgerecht, maar het kan ook perfect als hoofdgerecht. Dan voorzie je 1 kilo scampi’s.”

De 'scampi Lacrois' van Betsy Braekevelt

RECEPT

voor vier personen als voorgerecht

INGREDIENTEN

– 500 gram ongepelde scampi’s

– 1 prei

– 1 rode paprika

– 1 klein bakje champignons de Paris

– een scheutje vodka

– 50 cl lichte culinaire room

– paprikapoeder

– currypoeder

– grillbakkruiden

– peterselie

WERKWIJZE

– Pel en ontdarm de scampi’s. Wentel ze in de grillkruiden en laat een uurtje intrekken.

– Snij de groentjes in fijne brunoise en stoof aan in een pan. Laat niet te lang aanstoven zodat de groentjes niet te ‘plat’ zijn.

– Bak de scampi’s aan, maar zorg ervoor dat ze niet doorbakken zijn. Anders worden ze te taai.

– Haal de scampi’s uit de pan en blus het aanbaksel met vodka. Flambeer de vodka.

– Laat inkoken en voeg de room samen met de groentjes toe. Laat de saus indikken en kruid met paprika- en currypoeder en peper en zout naar eigen smaak.

– Werk af met wat peterselie. Serveer met stokbrood (voorgerecht) of pasta (hoofdgerecht).