De salade van spinazie en dadels van Christa Delem uit Deerlijk

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals de heerlijke Deerlijkse salade van spinazie en dadels door Christa Delem.

“Snuisteren in kookboeken en grasduinen in magazines op zoek naar receptjes? Ik doe niets liever”, lacht Christa Delem uit Deerlijk. Haar salade van jonge spinazie met dadels en amandelen vond ze in een boekje en maakte ze al enkele keren met succes klaar. “Gezond koken vind ik heel belangrijk”, gaat ze verder. “Uit mijn eigen minimoestuintje pluk ik zelfgekweekte kruiden om mijn gerecht af te werken.”

RECEPT

voor vier personen

INGREDIENTEN

– 1 el witte wijnazijn

– halve middelgrote rode ui in dunne ringen

– 100 g ontpitte medjooldadels die overlangs in vieren gesneden zijn

– 30 gr boter

– 2 el olijfolie

– 2 kleine pitabroodjes in stukjes gescheurd

– 75 g hele ongezouten amandelen

– grof gehakt

– 150 g gewassen jonge spinazie of gemengde sla

– 2 el citroensap

– zout

– parmezaankaas of pecorino.

WERKWIJZE

Doe azijn, ui en dadels in een kleine kom. Meng er een snuifje zout onder. Laat 20 minuten marineren, giet de azijn af en gooi hem weg.

Verhit de boter met de helft van de olijfolie in een middelgrote koekenpan. Roerbak de stukjes pitabrood en de amandelen vier tot zes minuten op een halfhoog vuur tot het knapperig goudbruin is. Neem van het vuur en meng er een halve theelepel zout door. Laat afkoelen.

Schep vlak voor het opdienen de spinazieblaadjes en het pitamengsel in een grote schaal. Voeg de dadels met rode ui, overgebleven olijfolie en citroensap toe.

Proef of de salade op smaak is en voeg eventueel nog een snuifje zout toe. Rasp wat parmezaankaas of pecorino over de salade en serveer meteen.

De salade van spinazie en dadels van Christa Delem uit Deerlijk