De risotto met spruitjes en spek van Siglien Labaere

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals de risotto met spruitjes en spek van Siglien Labaere uit Roeselare.

Dat Siglien van koken houdt, is een understatement. “In de keuken voel ik mij echt in m’n element, koken is pure ontspanning. De presentatie vind ik minstens even belangrijk. Uit de bijna 400 borden in mijn kast kies ik dan het juiste servies of schaaltje. Sommige borden draaide ik zelf en zijn unieke stukken.”

“Risotto bereiden schrikt de meeste mensen af, maar het is best te doen. Mijn truc is om helemaal niet te roeren en de gaartijd op de verpakking te respecteren. Zeker het proberen waard!”

De risotto met spruitjes en spek van Siglien Labaere

RECEPT

voor twee personen

INGREDIENTEN

– 500 gr spruitjes

– 200 gr fijne spekreepjes

– 125 gr risottorijst

– 100 gr geitenkaas met honing

– 30 gr Parmesaanse kaas

– 4 dl kippenbouillon

– 2 uien

– knoflook

– verse tijm en laurier

– boter

– nootmuskaat

– peper en zout

WERKWIJZE

Pel en snipper één ui. Maak de spruitjes schoon en hak ze grof. Bak de spekjes krokant in wat boter en dep met keukenpapier.

Bak de ui samen met de spruitjes in hetzelfde vet, samen met een scheutje water.

Snipper de tweede ui en bak in dezelfde pan, samen met de knoflook. Doe er de risottorijst bij en roer om zodat de korrels het vet opnemen. Voeg vier pollepels kippenbouillon, tijm en laurier toe. Roer niet en laat 17 minuten garen met deksel op zacht vuur.

Haal laurier en tijm uit de pot en voeg de gestoofde spruitjes, spek, geitenkaas en kaas toe.

Roer en voeg wat bouillon en een klontje boter toe. Breng op smaak met peper, weinig zout en nootmuskaat. Werk af met schilfers kaas.