Zanger Paul Bruna uit Middelkerke : “Alle generaties zijn welkom op Kustschlagerfestival”

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op woensdag 13 september begint de eerste van vier shows van het Kustschlagerfestival in Plopsaland De Panne. Vier woensdagnamiddagen na elkaar staat Paul Bruna uit Middelkerke met zijn showballet op het podium. Deze bekende (West-Vlaamse) artiest stelt iedere woensdag eveneens bekende nationale artiesten voor, waaronder De Romeo’s, Willy Sommers, Luc Steeno, Herbert Verhaeghe tot zelfs… K3.

Paul Bruna staat al vele jaren op het podium. Hij begon ermee toen hij negen jaar jong was en het begon allemaal in de kerk. Paul was elf jaar toen de onderpastoor van de kerk in Langemark hem inschreef voor een zangwedstrijd. “Won ik toen een zangwedstrijd, dan kreeg ik een koekenbrood of een fles wijn”, glimlacht Paul Bruna. “In 1973 kwam ik Fernand Tamsin uit Brugge tegen, de man achter Will Tura. Fernand gaf mij de kans om een eerste single op te nemen. Het was ook de periode van Radio Atlantis, met Adriaan Van Landschoot. Ik nam een single op en kon meteen deelnemen aan Hit 73. Toen zaten daar ook al artiesten bij zoals Danny Fabry, Jacky Lafon, Eddy Romy, Tony Winter… Voor mezelf was dat een vuurdoop, ik was pas vijftien jaar. In 1974 nam ik een tweede single op en in die periode was ook Radio Mi Amigo erbij gekomen. Eind de jaren zeventig begon ik zelf liedjes te schrijven. Niet enkel voor mezelf, ook voor andere mensen. Ik denk dat ik tot op heden ruim 250 liedjes zelf heb geschreven voor andere artiesten.”

Scoorden bekende artiesten met één van je zelfgeschreven liedjes ?

Paul: “Eén van mijn nummers werd gezongen door Frédéric François. De andere liedjes gingen vooral naar lokaal talent. De voorbije jaren schreef ik geen nieuwe liedjes meer, omdat ik te druk bezig was met mijn carrière. Ik bleef wel altijd singles en ook cd’s opnemen. In 2009 kwam Als de morgen is gekomen uit, een bekend lied van Jan Smit. Met die single werd 40 jaar Paul Bruna gevierd. Dit nummer was voor mezelf een nieuwe start, want met die muziek ging ik naar Schlagerfestivals, vedetteparades, enz. Als zanger bracht ikv- sinds 2009 – ook al een viertal full-cd’s en ongeveer vijftien singles uit. Ik heb nu terug een fanclub. Vroeger had ik ook een fanclub met heel veel leden die in Langemark woonden. Nu komen mijn fans uit het hele land.”

Je staat al 48 jaar op de planken. Een moeilijke vraag : hoeveel singles en cd’s kwamen er in totaal al van je uit ?

Paul : “In april kwam Waar ben je ? uit en met deze single zat ik aan 75 stuks. Ik ben nu al terug bezig met een nieuwe single. Ik nam ook een nieuwe full-cd op met twaalf liedjes, die in het najaar uitkomt. Ik heb het druk, ‘t mag wel eens wat rustiger worden, maar wanneer ik één week geen optredens heb, dan begin ik nerveus te komen. Ik moet op een podium kunnen staan, ik ben een échte podiumartiest.”

Blik je terug, ben je dan nooit ontgoocheld geweest dat je niet bekender werd op nationaal vlak ?

Paul: “Ik zong altijd Nederlandstalig, maar ik zong ook wel eens in het Frans, Engels en zelfs in het Italiaans. Maar in feite ben ik trouw gebleven aan mijn moedertaal. Vijftien tot twintig jaar geleden was het ook niet evident om ergens op te treden en Nederlandstalige liedjes te brengen. Maar eerlijk, ik ben tevreden met wat ik heb bereikt. Neem mij het zingen af en ik weet niet wat ik zou doen. Echt niet, dan loop ik nors rond.”

Zanger Paul Bruna uit Middelkerke :

Je staat zelden alleen op het podium. Je werkt samen met een dansgroep. Een meerwaarde aan je optredens ?

Paul : “Op privé-optredens sta ik alleen op het podium. Ik werk echter al een zestal jaar met een showgezelschap uit Wevelgem. Ik mag gerust stellen dat ik samen met Paul Severs en Eddy Wally de pionier was van de danseressen. Nu zijn er heel veel zangers die een showballet of danseressen meebrengen. Maar in feite doe ik dat al lang hoor. Toen ik eind de jaren zeventig singles opnam en ging optreden, liet ik mij dan al vergezellen door danseressen. Mooie meisjes zijn natuurlijk een meerwaarde.”

Wat is je allergrootste hit ?

Paul : “Ik moet niet lang nadenken : De Schone Westhoek, een lied dat ik zelf schreef in het West-Vlaams dialect. Een vijftal jaar geleden zocht Roularta, samen met WTV-Focus, naar de beste West-Vlaamse liedjes die in het dialect werden gezongen. De Schone Westhoek eindigde op nummer negen na liedjes van Benny Scott, Lucy Loes, Flip Kowlier, Johny Turbo, enz. Ik vind ook Sancta Maria van Houthulst een mooi nummer. Veel mensen kennen dat liedje uit het hoofd. En Kan m’n houden van twee meisjes werd veel gedraaid op Radio Mi Amigo. Mijn laatste single heet Waar ben je ? Mijn jongste zeven singles scoorden allemaal goed in de Vlaamse Top 15 en Super

Ik wil niet onvriendelijk overkomen, maar is Paul Bruna vooral een artiest voor een West-Vlaamse publiek, voor West-Vlaamse optredens ?

Paul :“Vroeger misschien wel, maar nu helemaal niet meer. Vorige week zat ik nog in Antwerpen, daarvoor in Zelzate en zelfs in Schoten. In juni deed ik zes optredens in Poederlee. Maar ik geef toe : 70% van mijn optredens blijven West-Vlaamse optredens. De andere optredens zijn in Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg en heel vaak in Nederland.”

Zanger Paul Bruna uit Middelkerke :

Ik wil nog even stilstaan bij je lange carrière en vooral dat je vaak in eigen beheer zaken moest regelen, dat je geen steun kreeg van een nationale platenfirma, enz. Dat moet op een bepaald moment toch wel wat pijn hebben gedaan ? Ter plaatse blijven trappelen, terwijl andere artiesten hogerop geraakten ?

Paul: “Ik heb er altijd voor gekozen om alles zelf te regelen. Ik ben iemand die graag alles in handen heeft en in orde brengt. Ik had er nog geen moment spijt van. Overloop ik mijn loopbaan, dan ben ik heus niet ter plaatse blijven trappelen hoor. Ik trad op in alle grote zalen en casino’s, zelfs op het groot podium van De Nacht van Exclusief in Knokke. Ik heb veel artiesten weten starten en hoge toppen scoren, maar ik ken er ook veel waar je nu niets meer van hoort. Ik ken artiesten die nationaal bekend zijn, maar die minder optredens hebben dan ik. Nogmaals, Ik ben een échte podiumartiest. Moet ik kiezen tussen nationale bekendheid of veel optredens, dan kies ik voor ‘t laatste. Het was ook nooit mijn bedoeling om een Luc Steeno of Willy Sommers te worden. Ik begrijp dat bepaalde mensen Paul Bruna nog niet kennen, maar dat geldt ook zo voor andere artiesten.”

Laten we even stilstaan bij het Kustschlagerfestival, een project van je zoon Dieter van Neptunus Producties vzw. Hoe kwam dat tot stand ?

Paul: “Vroeger bestond in Middelkerke en De Haan het Seniorenfestival. Zeven jaar geleden gingen we een samenwerking aan met Plopsaland De Panne. In ‘t begin was dat ook een festival voor senioren, maar nu is dat een festival geworden voor senioren, medioren en jonge mensen. Op de vierde woensdag van ons festival verwelkomen we zelfs K3. Ik ben ervan overtuigd dat er op die dag ook veel jonge mama’s met hun kindjes zullen aanwezig zijn. Kortom, het Kustschlagerfestival is er voor alle generaties.”

Ik herinner mij de periode dat er maar twee shows waren, nu zitten jullie aan vier woensdagnamiddagen. Het blijft maar groeien. Zit hier een tevreden organisator Dieter met zijn pa Paul voor mij ?

Zoon Dieter: “We willen veel mensen een leuke namiddag aanbieden, waar ze zich kunnen amuseren en hun zorgen kunnen vergeten. Officieel zijn we begonnen met een show voor senioren, maar er kwamen ook andere mensen op af en dus wijzigden we onze formule. Dit jaar is K3 er inderdaad ook bij. We hopen op die namiddag drie generaties te mogen verwelkomen : grootouders die komen met hun kinderen en kleinkinderen.”

Zanger Paul Bruna uit Middelkerke :

Zingen de meisjes van K3 schlagers ? Jullie project heet toch KustSCHLAGERfestival ?

Dieter : “Dat is juist, maar dat is toch geen probleem ? Ons doel is het publiek een kwalitatief namiddagprogramma aanbieden, met sterke Nederlandstalige artiesten. We zorgen voor een goeie setting aan een goeie prijs. Ik denk dat we daarin slagen en dat maakt ons gelukkig.”

Paul, zoon Dieter organiseert het Kustschlagerfestival. Het is maar logisch dat pa Paul iedere woensdagnamiddag mag optreden. Een heel mooie reclame voor u als artiest ?

Paul : “Ik ontken dat niet, dat is een heel mooie reclame. Wanneer je als artiest mag optreden in een zaal met 1.200 mensen, dan is dat leuk meegenomen. Ik haal er ook veel andere optredens uit. Mensen die naar het Kustschlagerfestival komen zijn voor de helft West-Vlamingen maar er zitten daar ook andere groeperingen, verenigingen en individuelen tussen uit andere provincies. Die mensen zien mij soms voor ‘t eerst aan het werk en daaruit vloeien er ook nieuwe boekingen. Ik ben trots op wat Dieter realiseert.”

September is voor je een heel drukke maand. Komt er nog een nieuwe single uit in ‘t najaar ?

Paul: “Ik ga terug een single uitbrengen in het genre van Waar ben je ? en Een nieuw geluk, twee nummers van Engelbert Humperdinck met eigen tekst. Het volgende liedje is terug ééntje in die stijl. Het is dus geen schlagermuziek. Dat wil ik toch even kwijt : de mensen denken dat ik wellicht een schlagerzanger ben. Dat ben ik ook, maar ik kan ook veel andere genres aan. Tijdens optredens voor senioren zing ik zelfs klassieke nummers, zoals Helmut Lotti dat al jaren doet. Ik heb ook een nieuwe cd ingeblikt, met allerlei liedjes op zoals Drink rode wijn van wijlen Joe Harris, De dag dat het zonlicht niet meer scheen van John Terra, Ik mis je zo van Will Tura, Iemand heeft je pijn gedaan van eveneens John Terra, enz. Dit album verschijnt midden september.”

Heb je nog plannen ?

Paul :“In december heb ik een 20-tal optredens, waarin de kerstperiode centraal staat. Ik breng geen echte kerstconcerten, maar kerstliedjes zitten dan wel in mijn optredens verweven. Ik zing ook internationale (kerst)liedjes in andere talen. En dan is er nog mijn One Man Show. In augustus deden we een try-out. In Middelkerke heb ik al drie revues geschreven, geregisseerd en meegespeeld. Ik weet dus wat ik allemaal kan en dus begin ik aan een One Man Show. Volgend jaar pak ik uit met mijn eigen One Man Show, met muziek maar ook met humor. Een knipoog naar Geert Hoste.”

(PADI)

Kustschlagerfestival in Plopsaland De Panne – Bezoekers van het Kustschlagerfestival kunnen vanaf 10 uur het park betreden. Om 14 uur begint de show in het Theater. Einde rond 17-17.30 uur. Gewone tickets voor Plopsaland De Panne zijn niet geldig voor het Kustschlagerfestival in het Plopsatheater. Gratis parking voor bezoekers aan het Kustschlagerfestival. Aan de deur : 25 euro – Online voorverkoop : 20 euro (inclusief reservatiekosten). Zie www.kustschlagerfestival.be. – Show woensdag 13 september met De Romeo’s, Laura Lynn, Paul Bruna en Showballet – Show woensdag 20 september met Willy Sommers, Paul Bruna & Showballet en Luc Steeno (uitverkocht) – Show woensdag 27 september met Jo Vally, Steve Tielens, Paul Bruna & Showballet – Show woensdag 4 oktober met K3, Herbert Verhaeghe, Paul Bruna & Showballet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier