Wendy Van Wanten : “Ik ben wat ouder dan Jan, maar dat is in de mode”

Wendy en Jan kozen voor de suite om even te poseren bij Vander Valk in Oostkamp. © (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Zangeres Wendy Van Wanten heeft een nieuwe partner. Maar geen zorgen voor de fans van Frans, want het gaat om een muzikale partner!

Zangeres Wendy Van Wanten uit Aalter heeft een nieuwe partner. Geen levenspartner, want ze is al elf jaar samen met Frans Van Coppenolle, die ze leerde kennen via het vtm-programma Wie wordt de man van Wendy ? Wendy leerde echter Jan Wuytens kennen, waarmee ze een album Amigos Para Siempre opnam. Jan is ook geen onbekende in muziekland. We spraken met het duo af bij Vander Valk in Oostkamp, waar Wendy en Jan twee uren later zelfs eens samen op bed gingen zitten én liggen. Toch een nieuwe partner ? Helemaal niet, enkel voor de fotoshoot !

Wendy :
Wendy : “Dergelijke liedjes zingen, zorgt voor bevrediging tot in mijn kleinste teen.”© (Foto FODI)

Voor de lezers even het geheugen opfrissen : Iris Vandekerckhove zag op 6 februari 1960 het levenslicht in Oostende. In haar vrije tijd zong ze in het Tonada-koor in Oostende. In 1986 nam ze deel aan de Baccarabeker in Middelkerke. En met succes, want ze won er de hoofdprijs én ook de Pers- en Personalityprijs. In 1987 kwam haar eerste single Panne de Coeur uit. En toen gebeurde er iets in het jonge leven van Iris. De Nederlander Jef Rademakers vroeg aan Iris om mee te werken aan zijn tv-programma Pin-Up Club. Ze werd het wulpse brievenmeisje. Omdat Iris te braaf klonk, werd ze omgedoopt tot Wendy Van Wanten. In 1990 werd haar eerste single Bij jou zijn als Wendy Van Wanten gelanceerd, gevolgd door Kijk eens diep in mijn ogen, een duet met… Willy Sommers. Vanaf toen ging er geen jaar voorbij of er kwamen meerdere singles of een cd uit. Wendy was hot in Vlaanderen en ze is dat nog altijd. Muziek blijft haar leven, net zoals ze ooit meespeelde in musicals. Wendy kan inderdaad àlles aan.

Jan Wuytens kwam ter wereld in Roeselare op 21 mei 1981. Vanaf zijn veertien jaar begon hij als koster-organist. Toen volgde hij ook muziekles bij Adriaen Willaert in Roeselare. In de daaropvolgende jaren bleef hij actief als koster, waaronder in Oostnieuwkerke, op de Ruiter in Roeselare, in Passendale… Jan zong voor verenigingen en toen kreeg hij al te horen dat hij een mooie stem had. Hij bracht als zanger al singles en albums uit, waaronder Het dagboek van mijn jeugd, Warme liefde, Is dit nu onze wereld…

Wendy :
Wendy : “Ik ben een actrice en actrices moeten zich ook in verschillende rollen kunnen inleven.”© (Foto FODI)

Een nieuw muzikaal duo : Wuytens & Van Wanten. Hoe leerden jullie elkaar kennen ?

Jan : “Het begon in januari 2016 tijdens een maandshow in La Palma in Gits, waar we samen op de affiche stonden.”

Wendy : “Ik was mijn kousjes aan het aantrekken toen ik iemand hoorde zingen. Ik stond perplex hoe die man de song La Spagnola zong. Op het einde van de show moesten we samen het publiek groeten. Ik vond het een goed idee om één dag later samen dat liedje te zingen. Jan zag dat zitten. Ik studeerde de hele nacht om dit lied onder de knie te krijgen. Nadien sloten we iedere show af met dat liedje en telkens was het publiek laaiend enthousiast. Jan zei dat we dat niet zomaar konden beëindigen, waarna we begonnen samen te werken. We namen ook al twee videoclips op. Het klikt op alle fronten. Ik ben een beetje ouder dan Jan, maar dat is in de mode (lacht). Het heeft ook een grote aanhang bij het vrouwelijk publiek. Ik geloof in dat jong talent en ik ben blij dat we nu samen ons muzikaal ding kunnen doen.”

Toen ik de eerste keer in mijn auto naar jullie cd Amigos Para Siempre luisterde, dan gingen mijn herinneringen terug naar de jaren negentig. Naar de periode van Schatteman-Couvreur die toen onder de vleugels van Adriaan Van Landschoot precies dezelfde liedjes brachten en eveneens een album lanceerden met dezelfde titel. Vallen jullie met dat concept niet in herhaling ?

Jan : “Het concept Schatteman-Couvreur – met alle respect – was heel klassiek en ook hun gedrag op het podium was heel klassiek. Wendy en ikzelf blijven ons eigen en dat valt in de smaak van het publiek. In onze bindteksten mag er ook wel eens gelachen worden.”

Jan :
Jan : “Dankzij Wendy gaan er meer deuren voor mij open.”© (Foto FODI)

Wendy : “Ik had al altijd bewondering voor dat genre van muziek. Ik kreeg de kans om met een prachtige muzikale partner – die ik vroeger wel tegen kwam tijdens optredens – dergelijke muziek te brengen. Jan kan alle instrumenten bespelen, maakt ook eigen muziek en hij heeft een stem om U tegen te zeggen. Daarnaast is het nog een toffe West-Vlaming. Maar kijk eens naar de huidige muziek, veel zaken herhalen zich en dergelijke prachtige melodieën moeten wel degelijk blijven bestaan. Jan en ik geven onze eigen interpretatie aan deze muziek. Ik droomde ook altijd van een volborstige diva te zijn. Ik ben heel blij dat ik nu in dergelijke kledij mag optreden. Ooit in het koor begon ik als hoogste sopraan, nu mag ik dat jaren later brengen. Sorry voor de woorden, maar dergelijke liedjes zingen zorgt voor bevrediging tot in mijn kleinste teen (glimlacht).”

Ben je niet bang van kwetsende commentaren te krijgen van grote muziekkenners ?

Wendy : “Helemaal niet, hoge noten zijn mijn pure natuur. Als klein meisje kon ik al hoge tonen zingen. Ik deed veel jaren muzikale toegevingen, maar nu breng ik en groot deel van Iris dat in mijn lichaam zit. Jan en ik hebben maanden aan de piano geoefend. Ik kreeg een heel mooi compliment van één van zijn muzikanten, die zei dat ik heel juist zing. Ik kreeg ook al veel lofwoorden van het publiek. Sommigen bekijken mij raar wanneer ik arriveer. Dat zijn vooral mensen die fan zijn van Jan en die zich afvragen wat we gaan brengen. Tot we bezig zijn, dan zie je de mensen nogal kijken.”

Adieu met bv. Kijk eens diep in mijn ogen te brengen tijdens een Schlagerfestival in de Ethias Arena in Hasselt ?

Wendy : “In april jl. stond ik daar vier keren, samen met Willy Sommers. Ook daar geniet ik van. Ik ben een actrice en actrices moeten zich ook in verschillende rollen kunnen inleven. Je hebt zangers/zangeressen die in één keurlijf blijven, maar muziek blijft een uitdaging en eens je die uitdaging aangeboden krijgt, moet je het zo goed mogelijk proberen te doen. Ook Frans en de vrouw van Jan staan achter dit project, helpen mee met het regelen van de administratie.”

Hoop je op een nationale doorbraak ?

Jan : “Ik moet dat niet ontkennen. Qua werk had ik niet te klagen, maar ik wil ook nationaal bekendheid verwerven. Dankzij Wendy kwam ik nu al op plaatsen, waar ik vorig jaar enkel maar kon van dromen. Door Wendy gaan er dus veel deuren open. Wendy is meer dan een gevestigde waarde.”

Jan :
Jan : “De stemkleuren moeten bij elkaar passen. Wendy en ik hebben geluk, ‘t plaatje klopt.”© (Foto FODI)

Wendy : “Jan heeft alles in zijn mars om er te geraken. Pavarotti, dat kan hij zonder problemen aan. Hij moet bekend worden en nog meer worden gesteund. Ik probeer Jan te helpen, hem in de spotlights te zetten. We zullen wel zien wat dit mooie muzikale verhaal nog zal brengen.”

Dergelijke muziek is voor de derde generatie, niet voor de jeugd. Correct ?

Wendy : “Helemaal niet ! Mijn dochter is er gek van. Wij brengen muziek van alle tijden en zo’n muziek moet iedereen in feite aan de kinderen laten horen.”

Jan : “Recent stonden we samen op het podium van een wijkfeest. We brachten vijf duetten. Er waren veel jonge mensen. De reacties waren enorm. We kregen zelfs een staande ovatie, inclusief van jonge mensen. Iemand die zegt dat hij dergelijke liedjes niet graag hoort, sorry dat kan niet.”

O Sole Mio, My Heart Will Go On, Goodbye My Love… zijn toch meer liedjes om in een cultureel centrum te zingen en niet op een wijkfeest. Correct toch ?

Wendy : “Daarmee ga ik niet akkoord, want we brengen het op een aparte en geen saaie manier. Er zit ook humor in onze gesprekken. We brengen het dus op een luchtige en speelse manier. En zingen we samen, dan zitten we boenk erop. We zijn nu nog de enige die dergelijke liedjes brengen.”

Hoe pakken jullie de bindteksten dan wel aan ?

Jan : “Luchtig en zonder voorbereiding. We vertellen natuurlijk hoe alles tussen ons is begonnen. We praten over de keuze van de nummers en waarom precies dat of dat nummer, maar telkens met een vrolijke noot erbij.”

De cd kwam uit in eigen beheer. Een mooi concept, gebracht door twee lieve mensen. Kozen jullie bewust voor een uitgave in eigen beheer, zodat geen enkele platenfirma jullie teveel vereisten zou opleggen ?

Wendy : “Heb je alles zelf in de hand dan is dat soms een voordeel, maar het kan ook een nadeel zijn. We genieten er nu vooral van en dat vind ik het allerbelangrijkste. Daarnaast hebben Jan en ik ook nog elk apart een carrière. Jan gaat nog alleen optreden, ik doe ook nog eigen shows waaronder Wendy Intiem. Maar we zijn elkaar nu al een tijdje gewoon. We gingen zelfs brainstormen in de Ardennen over de nummers. Mijn piano in mijn woonkamer is de jongste tijd nog nooit zoveel gebruikt als in de voorbije jaren. Mijn kinderen zijn niet muzikaal aangelegd, de piano stond daar maar, maar sinds Johan langskomt wordt er vaak op gespeeld. Weet je, Jan kon eigenlijk mijn zoon zijn, hij is 36 jaar.”

Waarom heet het album Wuytens & Van Wanten ? Ze zeggen toch altijd : vrouwen eerst ! Of investeerde Jan de meeste euro’s in het concept ?

Wendy : “Het moet bekken. Gebruik eens de initialen, dan kon je uit op WVW of Wendy Van Wanten (lacht). Mar het is een goede opmerking, we hebben er ook over gepraat, maar ik had er helemaal geen probleem mee dat Jan als eerste werd vernoemd. Ik gun het hem. Ik wil zelfs later – eens met pensioen – naar één van zijn shows komen kijken, want Jan zal zeker nog nationaal doorbreken.”

Jan : “Iedereen zegt dat ik goed kan zingen, maar ik hoopte al jaren dat er één deur zou open gaan en dat iemand mij wegwijs zou maken in de nationale wereld. Soms werkte dat enorm frustrerend. Dankzij Wendy en Frans leerde ik al veel bij in de nationale showbizz. Waar stond ik immers voordien ? Ik had veel werk, maar ik bleef in mijn eigen circuit rond draaien. Mijn vrouw en ik zijn Wendy en Frans dan ook enorm dankbaar. Enerzijds voor het muzikale aspect, anderzijds voor de ervaring in de showbizz in de ruime zin van het woord.”

Wie had gedacht dat jij ooit nog met Wendy Van Wanten ging ‘weg lopen’ ?

Jan : “Ik zeker en vast niet ! Vorig jaar begon het zo mooi in La Palma in Gits. Er moest echter iets gebeuren en het resultaat mag er zijn. We kunnen zonder problemen twee uren vullen. Daarnaast ben ik ook bezig met een eigen tekst en muziek rond Vrienden voor het leven, maar dan wel in het Nederlands. Het is geen cover, wel iets nieuws. Daarmee gaan we natuurlijk nog dit jaar uitpakken. Ik denk niet dat Wendy en ik met een eenmalig project zijn gestart.”

Wendy : “Er bestaan internationaal veel liedjes in dat genre. Jan bezit het muzikaal talen om daar een eigen identiteit aan te geven. En Jan is écht verslaafd aan de piano. Als hij één nachtje bij mij is (lacht) weliswaar met zijn vrouw erbij, dan kan hij niet van mijn piano blijven. Soms tot ‘s morgensvroeg. Nu wordt er tenminste op gespeeld. Mijn kinderen zijn geen voorstanders van conservatoria, wel eerder sportief.”

Jan : “Goed kunnen zingen is niet alles, de stemkleuren moeten ook bij elkaar passen. Wij hebben geluk dat het plaatje volledig klopt. Live op het podium zetten we ook allebei alle registers open. En kijken dat de mensen doen.”

Wendy : “Mensen hebben vooroordelen en denken dat een sekssymbool niets anders kan. Ik heb echter al zoveel op mijn palmares staan : singles, cd’s, Studio 100, musicals, enz..”

(PADI)

PADI, samen met Wendy Van Wanten en Jan Wuytens.
PADI, samen met Wendy Van Wanten en Jan Wuytens.© (Foto FODI)