Voorzitter Gaby Six van Festivaria in Berlare heeft West-Vlaamse roots

13/07/17 om 21:27 - Bijgewerkt om 21:26

Vanaf vrijdagavond 18 augustus tot en met zaterdag 2 september worden er diverse voorstellingen van Kiss Me, Kate met een Vlaamse topcast gehouden op het openluchttheater van het Donkmeer in Berlare. De organisatie is in handen van Festivaria, met aan het roer de gewezen West-Vlaming Gaby Six.

Voorzitter Gaby Six van Festivaria in Berlare heeft West-Vlaamse roots

Gaby Six is afkomstig van Wervik. Hij is voorzitter van Festivaria, die instaat voor een grootse musicalkomedie op het Donkmeer in Berlare. © FODI

Romantiek, dramatiek, spanning en spektakel zijn de vaste ingrediënten van de openluchtmusicals, die Festivaria om de twee jaar op het Donkmeer organiseert. Pretoria vzw - de organisator van de Festivariaproducties - doet voor dit alles een beroep op een combinatie van professionals en vrijwilligers. Gedreven door een ongekend enthousiasme halen ze het beste in elkaar naar boven en slagen ze er samen telkens weer in om het publiek te ontroeren met een lach en een traan. In 2015 liet Festivaria met The musical of Sacco & Vanzetti bij iedereen een verpletterende indruk na. Ook in 2017 is het hoofddoel om het publiek te verrassen met de nieuwe productie. Deze zomer stellen ze de meest passionele musicalkomedie ooit voor in Vlaanderen. Kiss Me, Kate is een hilarische Broadway klassieker, die meer dan 2.000 voorstellingen lang te zien was in New York en Londen én er de ene na de andere award binnenhaalde. Deze musical is nu voor het eerst met een profcast te zien op het Donkmeer in Berlare. De cast bestaat uit Jan Schepens (Fred Graham/Petruchio), Goele De Raedt (Lilli Vanessi/Kate), James Cooke (gangster), Bert Verbeke (gangster), Line Ellegiers (Lois Lane/Bianca), Michiel De Meyer (Bill/Lucentio). De regisseur is Tijl Dauwe. Voor de muzikale leiding staat Geert Baetens in.

Gaby Six, voorzitter Festivaria, woont in Oost-Vlaanderen, maar hij is afkomstig van West-Vlaanderen.

Gaby : "Ik ben geboren in Wervik. Ik groeide daar ook op, tot ik op 18-jarige leeftijd ging studeren in Gent en daar bleef plakken. Ik zat er vier jaar op kot. Sinds 1968 woon ik in Oost-Vlaanderen. Eerst in Zelzate, sinds 1979 in Overmere. Ik begon te werken bij Sidmar en ik rolde in het theaterleven. In 1983 legden we de funderingen van de huidige grootse projecten. Onze theatervereniging bestond 25 jaar. We vierden dat achter het gemeentehuis in openlucht. Even later werden we gevraagd door een andere vereniging, die twee jaar later vijftig jaar werd. Sindsdien zijn we beginnen gestructureerd werken. Onze eerste productie op het water was de operette Het Witte Paard. We speelden toen nog gewoon in openlucht. Hier stonden er nog geen pantons of tribune. Een aantal jaren later kwam er een panton en daarna een tribune, een zaal... We konden altijd rekenen op de gemeente. Sindsdien blijven we maar groeien én groeien."

Kwamen er in 2015 veel bezoekers kijken naar The musical of Sacco & Vanzetti ?

Gaby : "Ongeveer 22.000. Dat is inderdaad veel, maar we moeten ons blijven keihard inzetten want de concurrentie blijft moordend."

De voltallige cast met regisseur Tijl Dauwe en scenograaf Marnik Baert.

De voltallige cast met regisseur Tijl Dauwe en scenograaf Marnik Baert. © FODI

Spelen in openlucht is toch een groot risico ?

Gaby : "Inderdaad en de eerste keer dat we hier een voorstelling hielden, hadden we nog geen overdekking. En wat deed het dan ? Regenen natuurlijk. Sinds we een overdekte tribune hebben, doet zich dat probleem niet meer voor. De cast speelt in openlucht en als het regent, ja... dan hebben ze pech."

Welke functie heb je binnen Festivaria ?

Gaby : "Ik ben afgevaardigde bestuurder, in feite de voorzitter. Eén van mijn taken is het budget beheren. Ik doe al het financiële, de ticketverkoop, de begeleiding ervan, enz. Ik ben echter ook niet bang om een hamer of nijptang vast te nemen en te helpen waar nodig bij de opbouw of afbraak. Ik doe dat echter niet allemaal alleen. Ik denk dat we nu nog met vier zijn van het oorspronkelijke team. We zijn allemaal al wat ouder, dus zochten we ook naar nieuwe krachten. Mijn dochter Isabelle doet vooral de marketing en het administratieve werk."

Je bent 67 en Festivaria heeft nieuwe krachten geïntroduceerd. De toekomst is dus verzekerd ?

Gaby : "Er mogen nog mensen bijkomen. We blijven ook verder zoeken naar nieuwe mensen, want zo'n grootse productie mag je niet onderschatten. Je moet er met hart en ziel aan werken. Niet één dag, niet één week, maar vele maanden. Je kan dat ook niet met 20 personen doen, maar het is eveneens niet mogelijk om het alleen te doen. Bij nieuwkomers voel je vlug aan dat ze zich willen inzetten, zonder veel voorwaarden."

Woont er nog familie van je in West-Vlaanderen ?

Gaby : "Thuis waren we met zes. Nog vier van mijn broers en zussen wonen in West-Vlaanderen : één in Wervik, drie in Geluwe. Mijn oudste broer woont in Assenede. Mijn jongste broer - die twee jaar geleden overleed na een verkeersongeval op de autosnelweg in Jabbeke - woonde in Oostduinkerke."

Wat mogen we je toewensen met de muscialkomedie Kiss Me, Kat op het Donkmeer in Berlare ?

Gaby(lacht) : "Mooi weer en natuurlijk een grote opkomst !"

(PADI)

Voorstellingen op 18, 19, 20, 21, 24, 25, 26, 27, 28 en 31 augustus, 1 en 2 september, telkens om 21 uur op het Donkmeer in Berlare. Tickets via www.festivaria.eu. Er zijn ook VIP-formules mogelijk.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!