Roger Tullgren uit Zweden: ziekte-uitkering voor verslaving aan heavy metal

Roger Tullgren, een Zweed, die al 25 jaar aan het rondreizen is. © Sandro
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Zondagnamiddag waren we in de late namiddag aan het genieten van de warme zon op Graspop Metal Meeting in Dessel.

Hollywood Vampires was aan het optreden, de band met onder andere Alice Cooper, Johnny Depp en Joe Perry. Een dame had net een zwarte bh naar Johnny Depp toegeworpen, waarna Johnny Depp met dit fijn stukje lingerie gewoon het liedje uitspeelde met zijn gitaar, zijn plectrum en die bh vast. Een grappig zicht. Na dit liedje drapeerde hij netjes het kleinood aan zijn statief met microfoon.

Na al die jaren blijft de acteur nog altijd graag gezien door de vrouwen. Dat blijkt ook uit de dame op de schouder, die haar borsten met de glimlach ontbloot richting heren op het podium. Met goedkeuring van het publiek natuurlijk, want precies op dat moment filmt de camera dàt fragment op de grote schermen.

Maar onze aandacht wordt ook getrokken naar de zonderlinge figuur net links naast ons, zichtbaar genietend van het optreden. Een statig figuur, die opvalt door zijn make-up en kledij. Die persoon laat alle personen attent voor, met de glimlach. Mensen glimlachen naar hem terug, gecharmeerd door deze persoon. Sommige zie ik complimenten geven over zijn looks, sommigen willen zelfs een selfie met hem. Dit laat hij rustig toe en hij blijft glimlachen.

Na het optreden blijven we even samen babbelen. Ik vraag of ik een foto met hem mag nemen, een herinnering aan dit optreden, samen met hem dichtbij in mijn buurt. Zijn naam: Roger Tullgren, een Zweed die al 25 jaar aan het rondreizen is. Hij is een traveller en probeert zoveel mogelijk festivals en optredens bij te wonen, soms wel 300 per jaar. Hij bezocht reeds meerdere psychologen en hij heeft effectief de diagnose gekregen voor verslaving aan heavy metal.

Verwonderd luister ik naar zijn verhaal. Hoe hij zelfs een ziekte-uitkering ontvangt voor zijn verslaving. Roger is al heel lang in het bijzonder fan van Black Sabbath, de band van Ozzy Osbourne die de zondagavond Graspop zal afsluiten. Dit wou hij niet missen. Ook Alice Cooper vindt hij fantastisch. Twee jaar geleden heeft hij eens de band ontmoet en samen hadden ze pinten gedronken. Zelf is hij ook muzikant. Hij leeft van rockmuziek en zijn kledij maakt hij zelf. We schudden elkaar de hand. Hij buigt respectvol en verdwijnt dan in de massa van 50.000 man.

Ik kijk voor mij uit en bedenk: wat een charmante man is dit! Welke vooroordelen krijgen ruige rockers, maar wat een zachtaardige mensen hier in Dessel. Kortom, wat mij betreft: ‘t beste festival voor dit genre in de wereld!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier