PADI SHOW Wim Tellier legt gigantische foto-installatie op het strand van Knokke-Heist

Redactie KW

Met die foto’s worden letters gevormd, die tot 22 meter hoog zijn

Fotograaf en conceptueel kunstenaar Wim Tellier stelde zijn nieuwste project voor op het strand van kustgemeente Knokke-Heist. De kunstenaar – gekend van zijn kunstinstallaties met grote blow-up foto’s – ging ook deze keer de grote maten niet uit de weg.

Letters van 22 meter

Hij voegde er grote aantallen aan toe. De installatie is opgebouwd uit 600 foto’s van 1,60 x 2 meter. Met die foto’s worden letters gevormd, die tot 22 meter hoog zijn. Rond dat woord werden 750 zilveren panelen van 50 x 50 cm in het zand verankerd. Zij omkaderen de boodschap, maar zijn ook een spiegel voor zowel de foto’s als de kijker. In totaal is de installatie iets meer dan 10.800 m² groot.

Wim Tellier bouwt geen vrijblijvende kunstinstallaties onder de noemer l’art pour l’art. Hij is een bewogen kunstenaar, die met open ogen in het leven staat en daar geëngageerd commentaar op levert. De bekommernis van Wim Tellier over de staat van onze planeet, de gestage teloorgang van de schoonheid van de aarde en de vernietiging van de natuur spreekt uit heel zijn oeuvre.

Thema respect

Wim confronteert de kijker met de vergankelijkheid van zijn habitat, maar ook met de eigen vergankelijkheid. Dat doet hij door de keuze van zijn thema’s, de keuze van de mensen die hij fotografeert en uiteraard door de keuze van de landschappen waarin en waarmee hij werkt. Wim roept deze keer op tot respect. Respect van iedereen voor iedereen en respect van iedereen voor alles. Met het woord, de blinkende panelen en het spiegelbeeld verzilvert Tellier het begrip respect en creëert er een samenhorigheid rond.

De foto’s van de installatie kwamen tot stand in een hechte samenwerking tussen de kunstenaar en zijn klanten, sympathisanten, relaties. Iedere foto is het resultaat van een dubbele print: een foto uit het verleden van de persoon in kwestie. Een gebeuren, een ervaring, een momentopname van een relevant ogenblik uit het bestaan van die persoon… Daarover kwam een actuele opname van de man of de vrouw, door Tellier.

Kans voor Tim Van der Schraelen

PADI SHOW Wim Tellier legt gigantische foto-installatie op het strand van Knokke-Heist

Rond het woord ‘respect’ figureren 700 reflecterende zilveren panelen. Op ieder van die panelen staat de Share-foto, die Tellier maakte voor de gemeente Knokke-Heist. Wim Tellier wou met zijn project Share ook duidelijk maken dat delen een heel belangrijk gegeven is. Hij besloot om een bijzonder persoon deel uit te laten maken van zijn kunstproject Share. Zo gaf hij Tim Van der Schraelen de kans om samen met hem naar Nieuw-Zeeland te trekken en daar samen zes foto’s te maken.

Tim is een talentrijke kunstenaar met autisme. Hij kreeg op artistiek vlak nog maar heel weinig kansen om zijn talenten te tonen. De trip naar Nieuw-Zeeland was zowel voor Wim als voor Tim een grote uitdaging. Wim Tellier wou duidelijk maken dat mensen die misschien een beetje anders zijn zeker ook kansen moeten krijgen. De foto’s van Tim zijn te bewonderen in de letter T van het woord ‘respect’.

Grote publieke belangstelling

Deze tentoonstelling kwam tot stand dankzij de medewerking van het gemeentebestuur van de kustgemeente Knokke-Heist, net zoals in 2015 met de blow-up van het beeld van de kleine krab. De positieve ervaring met een grote publieke belangstelling voor dat gebeuren overtuigde burgemeester Graaf Leopold Lippens en de schepenen om opnieuw in zee te gaan met kunstenaar Wim Tellier. Het project sluit perfect aan bij het imago van de gemeente rond respect voor de natuur en voor onze planeet.

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier