PADI ging kijken naar ‘Kiss me, Kate’ op het Donkmeer: “De heetste musicalkomedie in openlucht”

PADI, samen met Jan Schepens (links), Line Ellegiers en Bert Verbeke. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Komende zomer brengt Festivaria aan de oevers van het Donkmeer in Berlare de meest passionele musicalkomedie ooit : ‘Kiss me, Kate!’ Deze hilarische Broadwayklassieker was al meer dan 2.000 keren te zien in New York en Londen. Nu heeft deze voorstelling voor het eerst in Vlaanderen plaats. Mét een topcast, aan het wondermooie Donkmeer.

Romantiek, dramatiek, spanning en spektakel zijn de vaste ingrediënten van de openluchtmusicals die Festivaria tweejaarlijks op het Donkmeer organiseert. Pretoria vzw, de organisator van de Festivaria-producties, doet voor dit alles een beroep op een combinatie van professionals en vrijwilligers. Gedreven door een ongekend enthousiasme halen ze het beste in elkaar naar boven en slagen ze er samen telkens weer in om het publiek te ontroeren met een lach en een traan.

Unieke omgeving

De vaste scène op het Donkmeer is één van de mooist gelegen openluchttheaters in Europa. Spelen in open lucht creëert oneindig veel mogelijkheden waar het creatief team van Festivaria handig op inspeelt. Niet alleen pakken ze telkens opnieuw uit met indrukwekkende decors, ook de gelegenheid om te toveren met water, lucht en vuur laten ze niet onbenut. Deze mix van pakkende acteerprestaties, enthousiaste vrijwilligers, technisch hoogstaande decorconcepten en spectaculaire effecten wordt ten zeerste gewaardeerd door het ruime publiek. Het ‘theater op het water’ heeft dan ook zijn vaste plaats veroverd in het Vlaamse culturele landschap.

Een zicht op de tribune aan het Donkmeer met decorbouwer Marnik Baert.
Een zicht op de tribune aan het Donkmeer met decorbouwer Marnik Baert.© FODI

Decorconcept

Amerika. Baltimore, een straat, met als voornaamste en meest imposante gebouw, het Ford’s Theater. De aankondiging prijkt in glinsterende letters en tussen flikkerende lampjes op de voorgevel : De Getemde Feeks van William Shakespeare wordt opgevoerd. Achter de façades schuilen de gangen van het theater, waar meer dan alleen loges zijn. Het leven van buiten de muren wordt meegenomen in de duistere gangen van het theater. De grote ‘Empty Space’ geeft nog niets prijs van het décor van Shakespeares stuk. Bij het openschuiven van de donkere achterwand – die eigenlijk de achterkant is van de voorkant van de bühne – rijdt het gesuggereerde PADUA integraal naar voor. Duidelijk décor op décor. Straat, podium en décor worden één, en het spel-in-het-spel-in-het-spel wordt gespeeld. De lijnen tussen realiteit en theater vervagen en vallen zelfs weg. En voor dàt decor is Marnik Baert verantwoordelijk.

Het decor werd voorgesteld. Een deel van de cast kijkt toe.
Het decor werd voorgesteld. Een deel van de cast kijkt toe.© FODI

Kiss me, Kate werd van een Nederlandse vertaling voorzien door Eddy Lambrechts. Tijl Dauwe staat in voor bewerking en regie. Festivaria koos voor een sterke cast met Jan Schepens (Fred Graham/Petruchio), Goele De Raedt (Lilli Vanessi/Kate), Line Ellegiers (Lois Lane/Bianca), Michiel De Meyer (Bill/Lucentio), James Cooke en Bert Verbeke (beiden gangsterduo). Dit zestal speelt de hoofdrollen in Kiss me, Kate, een dolkomisch liefdesverhaal of iets tussen Shakespeare in Love en Sex and the City. Fred en Lilli, ooit gelukkig getrouwd, nu minder gelukkig gescheiden. Lilli – alias de feeks – is de intriges meer dan beu. Ze dreigt ermee de show te verlaten. Maar daar steken twee bandieten en bedrieger Bill een stokje voor. Lukt de list en blijft Lilli ? Ondekt Fred de leugens van medespeler Bill ? Kan er ooit nog liefde zijn tussen Fred en Lilli ?

De cast, samen met regisseur Tijl Dauwe en decorbouwer Marnik Baert.
De cast, samen met regisseur Tijl Dauwe en decorbouwer Marnik Baert.© FODI

(PADI)

Voorstellingen op het Donkmeer in Berlare vanaf 18 tot 31 augustus, 1 en 2 september, telkens om 21 uur. Toegang tussen 65 (premium seats) en 38 euro. Tickets zijn beschikbaar vanaf woensdag 15 maart op www.festivaria.eu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier