Ingelmunsternaar Sandro Adyns praat met Show Director Emmanuel Lenormand in Disneyland Parijs

Ingelmunsternaar Sandro Adyns had een gesprek met Show Director Emmanuel Lenormand van Disneyland Paris. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

“De glimlach, dat is de internationale taal van vreugde, geluk en fun”, zegt Show Director Emmanuel Lenormand in Disneyland Parijs. Hij sprak openhartig met Sandro Adys uit Ingelmunster over de nieuwe parade en alles wat erbij komt kijken om het publiek gelukkig te maken. Want Disneyland is geen park enkel voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Daarom zet Disneyland zich keihard in zodat de volwassenen zich eveneens amuseren.

Dit jaar viert Disneyland het 25-jarig bestaan en dat wordt natuurlijk op allerlei manieren gevierd. Uitschieters zijn Star Tours: The Adventures Continue, die volledig werd vernieuwd, Star Wars Hyperspace Mountain (vroeger Space Mountain Mission 2) én natuurlijk de nieuwe Disney Stars on Parade, die dagelijks te zien is. Daarnaast zijn er ook twee gloednieuwe shows op de Royal Castle Stage in het Disneyland Park. In Mickey presents Happy Anniversary DisneylandParis vieren Mickey en zijn vrienden de verjaardag van Disneyland Parijs en nodigen ze de gasten uit om samen in koor ‘Happy Anniversary Disneyland Paris’ te zingen. De Disneyprinsessen vieren op hun beurt de 25ste verjaardag van Disneyland met een magisch bal op de melodie van een romantische fanfare.

Zijn de karakters van de nieuwste films te zien in de jubileumparade van Disneyland Parijs ?

Emmanuel: “Iedere dag doen we onderzoek bij de bezoekers welke figuren ze het liefst in de parade zouden zien verschijnen. We blijven onze gasten inderdaad iedere dag ondervragen. De parade zit dus vol met VIP-gasten, die onmisbaar zijn zoals Mickey en Minnie. We blijven ons uiterste best doen voor onze gasten. Disneyland is immers een plaats waar dromen waar worden en dat is wat we zoveel mogelijk proberen te doen : de dromen van onze gasten laten uitkomen. In de parade stappen ook de prinsessen mee, omdat we weten dat de gasten dat verwachten. We hebben ook de Frozen-blockbuster met Anna en Elza, die mogen meedoen in de grote finale. De verwachtingen voor iedereen zijn groot, ook voor ons.”

Zijn Anna en Elza plots populairder dan Mickey en Minnie ?

Emmanuel: “Neen, dat nu ook weer niet. Je kan ze niet vergelijken met hen, maar als ze niet in de parade voorkomen zouden toch heel wat mensen ontgoocheld zijn, denk ik. We zorgen ook voor verrassingen. Vier jaar geleden hebben we beslist om het grote verhaal van Nemo te brengen. De eerste film was indrukwekkend, ik hield er echt van. De verrassing is deze keer Dory, met de film Finding Dory die vorig jaar uitkwam. Dit was een kaskraker over de hele wereld. Wij dus : okee, perfect, dat is een prima keuze om dit soort beslissingen te doen. Je weet echter nooit op voorhand of dit een succes wordt of niet. Het blijft dus een gok.”

Ingelmunsternaar Sandro Adyns praat met Show Director Emmanuel Lenormand in Disneyland Parijs
© FODI

“Het doel van de parade is de oude karakters en de nieuwe door elkaar mengen. Je kan alle figuren erin stoppen, want het is één grote vloot. Het voordeel van een parade – in tegenstelling tot een theater – is dat we niet beperkt zijn tot het vertellen van één verhaal, tot één pagina van een boek. In een parade is het een mix. Je kan oude en nieuwe verhalen vertellen met veel meer vrijheid. Iedere keer als we iets te vieren hebben, druk ik mijn mensen nog meer op het hart dat ze niet mogen vergeten dat de parade wordt gezien door 30.000, 40.000 of 50.000 mensen op één dag. Wanneer je een festiviteit in de bloemetjes zet, dan is de parade daar zeker geknipt voor…”

Heb je zelf contact met de acteurs die in de parade meelopen ? Het is precies of ze het zelf ook amusant vinden ?

Emmanuel: “Het is heel belangrijk voor mij dat ze over die uitstraling beschikken. Naar Disneyland gaan, is net alsof je in een luchtbel zit: je vergeet je zorgen, je vergeet je werk, je leven. Voor één dag word je ondergedompeld in allerlei verhalen, sprookjes en shows. De bezoekers verwachten veel van ons en we hebben ook gasten van over heel de wereld. De hoofdboodschap is – vooral hier in Europa met vaak veertien of vijftien verschillende talen in het park – de glimlach! Dat is de boodschap van al die vreugde, geluk en fun. Het is de lichaamstaal die jouw uitnodigt om plezier te hebben. Je kan de beste danser ter wereld hebben, maar wanneer die niet lacht, werkt dat niet. Als een danser zo goed is, een sterke uitstraling heeft, dan fonkelen zijn of haar ogen naar de mensen toe. En dat maakt de mensen zo gelukkig.”

In Disneyland is Star Wars nu hot. Doe je iets in de parade rond Star Wars ?

Emmanuel: “Niet in de parade, wel in de Disney Illuminations, de visuele shows ‘s avonds met het kasteel op de achtergrond. Daar doen ze iets magnifique met Star Wars. Dat was niet mijn grote project voor het 25-jarig jubileum, maar ik heb ze wel met het project bezig gezien. Je moet zeker kijken, het blijft overweldigend. Er is een viertal minuten Star Wars geïntrigeerd in de lichtshow. Ideaal ‘s avonds.”

“Eerlijk, in de parade past Star Wars niet zo goed. Die parade is meer voor de prinsessen en de beroemde tekenfilmpersonages. Star Wars is een compleet andere wereld. Het is natuurlijk een universum dat heel belangrijk is voor Disneyland en veel aanbiedt en dit zal in de volgende jaren nog groeien. De magie zit hem specifiek in de avondval, je zal het kasteel helemaal zien verdwijnen, een volle hemel met sterren zien, en een gevecht met ruimteschepen… De show is met lasers en de effecten ervan laten je vergeten waar je bent. Je denkt zelfs dat je in de ruimte vertoeft.”

Ingelmunsternaar Sandro Adyns praat met Show Director Emmanuel Lenormand in Disneyland Parijs
© FODI

Zijn er verschillende parades te zien in Disneyland Parijs ?

Emmanuel: “Voor het 25-jarig jubileum is er maar één parade per dag, maar we hebben wel verschillende parades doorheen het jaar: met Halloween zijn er zelfs drie per dag, met Kerstmis ook drie per dag en dan nog de verjaardagsfeestparade. Nu willen we echter de bezoekers verwennen met één grote fantastische jubileumparade.”

Ben ik verkeerd wanneer ik aanstip dat de parade vooral voor kinderen is bedoeld ?

Emmanuel: ” Je bent totaal verkeerd (lacht). Ik ga eens iets vertellen. Walt Disney had twee dochters. Ze waren nog klein. Hij ging ermee naar een pretpark, maar ze verveelden zich, ze hadden niet veel plezier. Toen nam hij de beslissing om zelf een pretpark te bouwen voor iedereen, zodat iedereen zich kon amuseren. Dat is het hele opzet geweest van alle Disney-parken. In zijn tuin bouwde hij een treintje en hij vond het zelf ook plezant om met dat treintje te rijden. Daarom heb je dus ook een trein rond het hele park, de Disneyland Railroad. Dit omdat het begon met hij die veel fun had met die trein. Alle kinderen willen met hun eigen trein rijden, zelfs ook volwassenen. We focussen ons natuurlijk op kinderen. We willen ze niet bang maken, we willen ze beschermen, we willen ze gelukkig zien. Zie je de ouders met hun kinderen binnen wandelen in het park en zien ze Mickey, dan zijn ze geen ouders meer, dan vergeten ze de familieregels en maken ze vooral ook plezier. Tijdens de schooluren zit het park wel eens vol met volwassenen, terwijl de kinderen op school zitten. We willen dus alle leeftijden de tijd van hun leven aanbieden. Daarom hebben we ook de Walt Disney Studio’s uitgebouwd, het is een andere beleving, een andere magie. Daar leren kinderen – en volwassenen – hoe ze Mickey kunnen zelf tekenen, hoe animaties worden gemaakt, special effects… Zalig toch !”

Ingelmunsternaar Sandro Adyns praat met Show Director Emmanuel Lenormand in Disneyland Parijs
© FODI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier