Hansi Hinterseer: “Volgende maand een muzikale date met mijn Vlaamse fans in Hasselt”

Hansi Hinterseer tussen de bergen, in de mooie natuur. © GF
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op een winterse maandagnamiddag met een deugddoend straaltje zon zaten we in de befaamde sky lounge van het prestigieuze Radisson Blu Hotel in Hasselt voor een afspraak met de Oostenrijkse wonderboy en showbizzfenomeen Hansi Hinterseer.

Wie hoor ik je zeggen ? Onbekend ? Zijn website leert ons dat Hansi razend populair is in de Duitstalige gebieden, maar ook in Denemarken en België wordt hij door zijn fans op handen gedragen. Voor hij als artiest ontdekt werd, was Hansi meervoudig skikampioen en behaalde hij nationale en internationale titels in de slalom en afdaling. Daarna werd de naam Hansi Hinterseer verbonden aan de schlagermuziek en in een mum van tijd verkocht hij miljoenen albums en behaalde hij meer dan 30 gouden en platina cd’s, die hij verzamelde tussen zijn indrukwekkende collectie sporttrofeeën.

Met het nieuwe album Für mich ist Glück voor ons zaten we oog in oog met Hansi, die de moeite had gedaan om over te vliegen uit Oostenrijk en tijd vrij te maken voor een select groepje Vlaamse journalisten. DE PADI SHOW was erbij en genoot van een vriendelijke, warme en innemende Hansi Hinterseer. Hoog in de wolken – met een panoramisch zicht op de stad Hasselt – installeerden wij ons aan een bistrotafeltje voor een intiem en exclusief gesprek met Hansi, dé perfecte voorbereiding voor zijn concert van zaterdagavond 10 maart eerstkomend in de Ethias Arena in Hasselt.

Mocht je voor de keuze staan : je carrière of je gezin, dat bestaat uit je vrouw Romina en je twee schattige dochters Jessica en Laura. Waarvoor kies je ?

Hansi (kordaat en resoluut) : “Uiteraard de gezelligheid van de familie. Maar dat buiten beschouwing gelaten ligt mijn professionele keuze natuurlijk op de showbusiness, met daarnaast de skisport als ontspannend leuk tijdverblijf. Ik probeer nog iedere dag enkele uren op de latten te staan.”

Nog even stilstaan bij Kitzbühel, Tirol en skisport. Het zit precies in de familie ?

Hansi : “Zeker en vast. In 1973 werd ik skikampioen in de reuzenslalom. Eén jaar later behaalde ik de zilveren medaille op het wereldkampioenschap in Sankt Moritz. Mijn vader Ernst werd Olympisch kampioen slalom tijdens de Olympische Spelen van 1960 in Squaw Valley (VS). Mijn twee jongere broers Ernst Junior en Guido zijn nog altijd skimonitors in Kitzbühel (Tirol). Voor mezelf is skiën nu een vorm van ontspanning, maar ik sta nog altijd graag op de latten.”

Hansi Hinterseer in de sky lounge van Radisson Blue Hasselt met zicht op de stad.
Hansi Hinterseer in de sky lounge van Radisson Blue Hasselt met zicht op de stad.© FODI

Van de skisport ging het naar de schlagerwereld. Dat is niet zo’n vanzelfsprekende overstap ?

Hansi : “Dat is raar gegaan. In 1993 werd ik als kampioen uitgenodigd op het verjaardagsfeestje van producer Jack White. Ik zong er – na het drinken van enkele snaps – enkele liedjes. De dag na zijn verjaardagsfeest nam Jack White contact met mij op met de vraag of ik een single wilde opnemen. Mijn debuutplaatje heette Du hast mich heut, noch nicht geküsst. Dit nummer kwam vlug in de hitparade. Ik werd door het tv-programma Musikantenstadt uitgenodigd om mijn lied te komen zingen. Vanaf begin 1994 is die showtrein niet meer gestopt.”

Je hebt al 30 gouden en platina cd’s/langspeelplaten in je bezit. Hangen die allemaal ten huize Hinterseer aan de muur ? Of bestaat er al een Hansi Hinterseer-museum ?

Hansi (lacht) : “Neen, ik geniet er nog iedere dag van. Ik heb een grote muur met gouden en platina muziekdragers. Gelukkig zijn die gouden cd’s nu wat kleiner dan die langspeelplaten, anders kwam ik plaats te kort.”

Maar je behaalde nog veel meer andere trofeeën en muziekonderscheidingen : Ein Goldene Romy, Amadeus Austrian Music Award, Die Krone der Volksmusic, enz. Wat is voor jou de mooiste trofee ?

Hansi : “Om eerlijk te zijn, wat ik het meest koester, dat zijn de prijzen die ik van het publiek kreeg, want voor hen doe ik het, voor hen zing ik nog altijd.”

Hansi Hinterseer, samen met onze showbizzmedewerker in Hasselt.
Hansi Hinterseer, samen met onze showbizzmedewerker in Hasselt.© FODI

Op zaterdag 10 maart sta je in de Ethias Arena in Hasselt. Je brengt daar een uniek en eenmalig concert. Wat mogen de vele duizenden fans verwachten ?

Hansi : “Het publiek verwacht dat het volgende concert nog beter is dan het vorige concert. Ik kom naar Hasselt met de nieuwe tournee Berginfonie, met mijn vaste band Die Tiroler Echo en het Chor. Uiteraard breng ik heel wat liedjes uit mijn nieuwe cd Für mich ist Glück.”

Komt dochter Laura ook mee om samen een duet te zingen ?

Hansi : “Laura komt mee naar Hasselt maar niet om een duet te zingen, wel om te shoppen (lacht). Zij is er vaak bij, want ze neemt een deel van het management van mij over.”

Na één optreden in Vlaanderen vertrek ik met kilo’s lekkere chocolade terug richting Oostenrijk

Ik vraag dit maar, omdat je ooit in ‘t jaar 2007 in een showprogramma voor de Oostenrijkse televisie ORF, samen met je dochter Laura, een mooi romantisch duet hebt gezongen. Een lied met als titel Zum ersten mahl verliebt. Herinner jij je dat nog ?

Hansi : “Jawel, dat was een showprogramma voor het goede doel. Toen heb ik samen met haar dat mooie duet gezongen, maar dat was eenmalig, echt uitzonderlijk.”

Je had het daarnet over je nieuwe cd Für mich ist Glück. Mag ik vragen wat geluk voor Hansi Hinterseer betekent ?

Hansi : “Geluk is in de eerste plaats een goede gezondheid. Natuurlijk ook succes, dat maar geen grenzen telt. Soms word ik ‘s morgens wakker en moet ik toch even in mijn wang knijpen om te weten of dit allemaal wel werkelijkheid is. Mijn grootste geluk is echter samenzijn met mijn vrouw en kinderen. Voor mezelf is de mooiste periode van het jaar de kerstperiode met veel romantiek, sneeuw, het knetteren van het open haardvuur en de heel vredige sfeer die er rond kerstdag hangt.”

De nieuwe cd-hoes van het album 'Für mich ist Glück' van Hansi Hinterseer.
De nieuwe cd-hoes van het album ‘Für mich ist Glück’ van Hansi Hinterseer.© GF

Naar ik vernam staat er ook een Hansi Hinterseer in het wassenbeeldenmuseum van Madame Tussauds in Wenen. Correct ?

Hansi : “Inderdaad, echt mijn dubbelganger. Ik vind het een eer dat ik daar mag staan als gewone Oostenrijkse schlagerzanger. Ik sta tussen al die bekende sterren én wereldleiders. Geweldig toch !”

Ik wil even stilstaan bij je vele fans. Daar zitten zoveel mooie jonge vrouwen tussen. Komen die naar je optredens voor je bijzondere warme stem of voor je mooie blonde haren ?

Hansi (met een ondeugend glimlachje kijkt hij mij vragend aan) : “Ik stel voor dat je dat zelf op zaterdag 10 maart eens vraagt aan die dames. Wat ik nu al van de organisatoren weet is dat er heel veel vrouwelijke fans met autobussen vanuit zelfs Nederland naar Hasselt komen. Zij brengen geen bloemen mee, maar ze kopen hier dozen pralines en échte Belgische chocolade. Na één optreden in Vlaanderen vertrek ik met kilo’s lekkere chocolade terug richting Oostenrijk. De fans weten dat ik gek ben op die Belgische lekkernij.”

Je maakte ook een minder prettig moment mee in je lange showcarrière. Dat dateert van februari 2013 toen de Duitse tv ARD plots en zonder aanwijsbare reden een punt zette achter uw prachtige tv-reeks. Het programma Wintertraum in Schladming was een heel mooie combinatie van prachtige natuurbeelden, mooie muziek en leuke gesprekken. Na achttien jaar werd er plots een punt achter gezet, terwijl het programma nog meer dan 600.000 kijkers aansprak. Een triestige periode ?

Hansi : “Dat is al vijf jaar geleden, maar het deed veel pijn. Vooral omdat er nooit één woordje uitleg werd gegeven. Maar er zaten nieuwe managers in het bedrijf, die het blijkbaar niet op de mooie natuur of mijn muziek hadden begrepen. Ik heb er mij bij neergelegd met de woorden The show must go on. Gelukkig kreeg ik vorig jaar van de Oostenrijkse televisie ORF een nieuw tv-format, waarbij ik mij opnieuw kon uitleven. Het nieuwe format kreeg de titel mee : Im malerischen Tannheimer Tal. Ik ben er heel gelukkig mee.”

Dank voor dit gesprek. Als afsluiter wil ik je nog van harte feliciteren, want jij bent opa geworden. Je eerste kleinkind ?

Hansi : “Inderdaad. In februari 2015 stapte mijn dochter Jessica in het huwelijksbootje met de bekende autocoureur Timo Scheider. In 2016 werd ik opa en het is een jongen. Het zal waarschijnlijk een toekomstige nieuwe Oostenrijkse skikampioen worden (lacht). Zo’n kleinkind, dat is een ongelofelijk geschenk. Daar kunnen geen kilo’s chocolade tegen op (lacht hevig !).

Tijdens het afscheid leerden we Hansi nog een mooi Vlaams zinnetje om als verrassing zijn show in Hassel te beginnen. Eens benieuwd of hij het ook zal gebruiken, maar hij zei alvast : Goedenavond beste mensen… Ik hou van jullie ! Met dank aan Ro Burms voor de Duitse vertaling.

Zaterdagavond 10 maart, concert Hansi Hinterseer in Ethias Arena in Hasselt. Tickets bestel je online via www.teleticketservice.com, 070 345 345 (max. 0,30 euro/min.). Snelle beslissers kunnen de laatste tickets ook bestellen op www.ethias-arena.be/nl/kalender/2017-2018/hansi-hinterseer. – Het album ‘Für mich ist Glück’ is fysiek te koop en digitaal beschikbaar, inclusief de hitsingle ‘Du bist ein Engel für Mich’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier