Gewezen Bruggeling Bart De Nolf maakt al veertien jaar deel uit van de band van Adamo

Bart De Nolf, samen met Adamo. © (Foto GF)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Bart De Nolf – afkomstig uit Brugge – kan als muzikant al een ruim palmares voorleggen. Bart speelde ooit in de band van Toots Thielemans. Hij maakt eveneens al veertien jaar deel uit van de band van Adamo, die in de komende twee weken nog twee optredens verzorgt in West-Vlaanderen.

We hoorden het Adamo op het einde van zijn shows al menig keer zeggen : aan de basgitaar Bart De Nolf. Die familienaam klinkt precies West-Vlaams en dus informeerden we bij de muzikant Bart De Nolf. Bart glimlacht : “Inderdaad, ik ben 53 jaar geleden geboren en opgegroeid in Brugge. Rond mijn 26ste levensjaar verhuisde ik naar Brussel omwille van mijn muzikale activiteiten en mijn aanstelling als docent aan het Conservatorium van Brussel. Maar als kind leerde ik dwarsfluit spelen in de muziekschool van Brugge. Ik was veertien toen ik koos voor de contrabas. Dat was vooral door het beluisteren van vinylplaten uit de jazz-collectie van mijn vader én vooral door de muziek van het Oscar Peterson Trio. Naast een klassieke opleiding contrabas in het Koninklijke Conservatorium van Gent (eerste prijs Contrabas in 1987) volgde ik een paar jazz-zomerkampen waar ik les kreeg van de Amerikaanse contrabassist John Clayton. Na het behalen van mijn diploma (eerste prijs) aan het Koninklijk Conservatorium Gent werd ik in 1988 zelfs leraar jazz-bas aan het Conservatorium. Sinds 1992 ben ik hoofdleraar contrabas en basgitaar aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.”

Bart werkte in de jaren tachtig als losse medewerker bij het BRT-Jazz Orkest, waar hij talrijke solisten begeleidde, waaronder Horace Parlan, Palle Mikkelborg, Kenny Wheeler. Als freelance muzikant werkte hij in de jazz-scene o.a. met Dave Pike, Mal Waldron, Michel Legrand, enz. In de pop-scene stond hij op het podium met Vaya Con Dios, Isabelle Antena, Khadja Nin, Laïs, Roland Van Campenhout, Salvatore Adamo. Hij maakte ook enkele jaren deel uit van volgende groepen : Jacques Pelzer’s Open Sky Unit, het Sadi Quartet, Bart Defoort Quartet… Er was ook een jarenlange samenwerking met de Franse pianist Jean Marie Machado, waar hij o.a. de saxofonist Andy Sheppard leerde kennen. In 2010 vormde hij zelfs een eigen trio met Sheppard en drummer Dré. Momenteel is hij vast lid bij het Johan Clement Trio.

Je werkte ook samen met Toots Thielemans, juist ?

Bart : “Ik maakte ruim zeventien jaar deel uit van het Toots Thielemans Quartet met wie ik talrijke concerten gaf in binnen- en buitenland. Ik speelde ook meermaals met de groep van Toots in Japan en Brazilië met als gast Oscar Castro Neves.

Bart De Nolf tijdens een repetitie naast Adamo.
Bart De Nolf tijdens een repetitie naast Adamo.© (Foto FODI)

Wat deed of doe je nog allemaal ?

Bart : “Sinds 2012 vorm ik, samen met drummer Peter Erskine, de ritmesessie voor het Frank Deruytter Quartet, waarmee we al twee cd’s opnamen. Ik werk ook intensief samen met de Belgische jazzgitarist Philip Catherine. Verder maakte ik gedurende een tiental jaar deel uit van de faculteit van de Taipei International Summer Jazz Academy. Naast lesgeven en optreden word ik vaak gesolliciteerd als studiosessiemuzikant, recent nog als contrabassist op de nieuwe cd van Jasper Steverlinck.”

Hoe kwam je bij Adamo terecht ?

Bart : “Ruim veertien jaar geleden kreeg ik een telefoontje van Giovanna – de zus van Salvatore Adamo – die had gehoord dat ik de contrabassist van Toots Thielemans was. Ze vroeg of ik geïnteresseerd was om met Salvatore op te treden, want hij was op zoek naar een bassist die zowel contrabas als elektrische bas speelde. Het eerste project dat ik met Adamo deed, was Zanzibar, met een optreden in het Koninklijk Circus. Later kwam er daar een dvd van uit.”

Is Adamo een dankbaar man naar zijn muzikanten toe ?

Bart : “Hij is een heel aardige man, heel vriendelijk en natuurlijk dankbaar naar zijn muzikanten. Hij is heel veeleisend op muzikaal vlak, wat ook heel normaal is. Hij koestert zijn liedjes, en probeert ze steeds bij te werken om ze nog beter te laten klinken tijdens de shows. Adamo is iemand met een enorme inzet en een ongelooflijke energie. Zijn kritische manier van werken is niet alleen naar de muzikanten, maar ook naar zichzelf toe. De concerten duren ongeveer 2 uur en 30 minuten, waar hij alles van zichzelf geeft, met enorm respect voor zijn publiek en zijn fans.”

De concertorganisatoren Willy Moeyaert (links) en Kris Bloemen bij Adamo en net er achter Bart De Nolf.
De concertorganisatoren Willy Moeyaert (links) en Kris Bloemen bij Adamo en net er achter Bart De Nolf.© (Foto FODI)

Hoeveel optredens deed je al voor Adamo ?

Bart : “Och, ik heb nooit het aantal optredens bijgehouden maar in veertien jaar tijd zullen er dat al heel veel zijn. Er zaten ook enkele buitenlandse tournees bij : Japan, Chili, Rusland, Egypte… Mijn werk met Adamo heb ik ook altijd gecombineerd met andere muzikale projecten.”

Speel je nu nog voor andere artiesten ?

Bart : “Momenteel speel ik nog altijd voor verschillende artiesten, wat ik als freelancer altijd heb gedaan. Ik werk vast met Philip Catherine en met een project What A Wonderful… Toots” rond de persoon van Toots Thielemans, samen met Eric Melaerts, Patrick Deltentre (op harmonica en gitaar), Bruno Castellucci (vroegere drummer bij Toots). Na de lancering van de cd met Jasper Steverlinck hebben we één repetitie gedaan om te zien of deze formule ook voor de live-optredens van Jasper zou werken. Het resultaat was heel positief, maar momenteel staat er nog niets officieel op de agenda.”

Adamo tijdens één van zijn shows. Rechts prijkt Bart De Nolf.
Adamo tijdens één van zijn shows. Rechts prijkt Bart De Nolf.© (Foto Daniël)

Blijf je een trotse West-Vlaming ? Heb je hier nog familie wonen ?

Bart : “Het grootste deel van mijn familie woont nog in West-Vlaanderen. Mijn moeder woont ook nog altijd in het huis in Sint-Michiels waar ik ben opgegroeid. Ik kom er af en toe wanneer mijn agenda het toelaat. Natuurlijk is het altijd een fijn gevoel om terug thuis te komen, maar het doet wel raar om te zien hoe de omgeving aan het veranderen is. Alle winkeltjes of huizen die ik daar als kind kende, verdwijnen of maken plaats voor nieuwe zaken en moderne architectuur. Het beste is als ik weer eens écht Brugs kan spreken. Ik heb hard moeten werken om mijn West-Vlaams accent wat te verbergen. Af en toe heb ik een West-Vlaamse student of een collega waar ik eens dialect mee kan spreken, maar vooral met de oudere mensen in Brugge praten is zo leuk.”

(PADI – Foto’s GF/FODI)

Wil je niet enkel Adamo, maar ook Bart De Nolf eens aan het werk zien ? Dat kan op zaterdag 14 april om 20 uur in de Onze-Lieve-Vrouw Ter Duinenkerk in Koksijde en op maandag 30 april om 20 uur in het Casino van Blankenberge. Met steun voor Hart voor West-Vlaanderen. Tickets inclusief reservatiekosten 55 en 65 euro. Info en tickets : 0479 31 84 55, www.concertevents.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier