Frans Bauer en Tour de Frans’: “Een hit en een flop liggen altijd dicht bij elkaar”

Frans Bauer op het podium tijdens zijn show Tour de Frans. (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Vanaf 30 april is de Nederlandse zanger Frans Bauer met vier grote theaterconcerten present in Vlaanderen. Op maandagavond 30 april is hij te gast in Kursaal Oostende, waar hij op dinsdagnamiddag 1 mei ook zingt. Frans houdt met Tour de Frans ook halt op zondag 3 juni in de Stadsschouwburg in Antwerpen en op zaterdag 16 juni in de Ethias Arena in Hasselt.

Een avond Frans Bauer is inmiddels – na meer dan 1.000 succesvolle theatervoorstellingen – méér dan een aaneenschakeling van zijn enorme repertoire van hits. De populaire moderne troubadour vermaakt het publiek op een manier zoals alleen hij dat kan. De feestelijke liedjes worden afgewisseld met zijn ondeugende humor, die in een populaire cabaretvoorstelling niet zou misstaan. In deze fonkelnieuwe livevoorstelling wordt Frans bijgestaan door de Hollandse Showband en de dames van The Dance Compagny. Op vrijdag 2 maart komt ook zijn nieuw album Levenslied uit. Het is een cd geworden vol met gezellige liedjes die uit het leven zijn gegrepen. “Hiermee ga ik terug naar mijn muzikale roots”, zegt Frans tijdens onze babbel in een gezellige taverne in Antwerpen.

‘Tour de Frans’, hoelang moest je nadenken over dit concept ?

Frans : “Tour de Frans is een titel die pas later – toen ik die tour al had bedacht – is ontstaan. Ik vond het wel leuk om mijn nieuwe show zo te noemen, aangezien mijn tv-programma ook dezelfde naam draagt. Ik vond het leuk dat ik mijn fans het gevoel kan geven dat we door de Benelux aan het reizen zijn. Het voelt als een nieuwe start, ook al ben ik al jaren bezig. Enkele jaren geleden kreeg ik een midlifecrisis in mijn muzikale carrière. Op een bepaald moment stond ik voor de spiegel en vroeg ik mij af waarom mijn liedjes niet werden gedraaid op de grote zenders. Ik zocht het bij mezelf : moest ik grappige teksten maken ? Of een beat eronder zetten ? Even later bracht ik liedjes uit zoals Skippybal, enz. Pas dan vond ik mezelf terug. Ik keerde terug naar het levenslied, wat ik al altijd oprecht heel mooi vond. Tour de Frans is dus een reis doorheen mijn muzikale leven met vallen en opstaan. De titel heeft zelfs twee betekenissen. Aan de ene kant wil ik de mensen het gevoel geven dat we op reis gaan door de Benelux, aan de andere kant is het een reisje na bijna 25 jaar artiest zijn. De grote hits passeren de revue, maar je ziet ook de échte Frans weer.”

Frans Bauer, samen met zijn danseressen.
Frans Bauer, samen met zijn danseressen.© (Foto FODI)

Zat je ooit met schrik : mijn fans gaan mij laten vallen ? Het gaat precies niet meer ?

Frans : “Een zangcarrière bestaat altijd uit hoogte- en laagtepunten. De ene cd is ook succesvoller dan de andere cd. Eerlijk, jaren geleden was er wel zo’n moment in mijn carrière dat iedereen er nerveus bij liep. Dat was met het liedje : Heb je even voor mij ? Toen ik dat uitbracht, was dat een flop. Dat lied sloeg helemaal niet aan. Ik bracht ervoor al Als sterren aan de hemel staan, Een dag uit duizend dromen, Op rode rozen vallen tranen uit,, maar dat was mijn eerste zijsprong naar een uptempo en dat lukte niet. In dezelfde periode werd ik aangesproken door de grote tv-maker Reinout Oerlemans, die mijn leven in beeld wilde brengen. Toen kwamen De Bauers op de tv, met de titelsong Heb je even voor mij ? Plots werd dat lied mijn allergrootste hit. Een hit en een flop liggen dus dicht bij elkaar. De basis is : alles wat je doet, je moet erachter staan. Wanneer je het brengt met liefde, passie en met volle overgave, dan denk ik dat je telkens met een opgelucht gevoel kan terug blikken.”

Is in uw genre de concurrentie groter geworden in Nederland ?

Frans : Eerlijk, ik bemoei mij met niemand. Ik doe gewoon mijn eigen ding. Ik probeer goed te zijn in de dingen die ik zelf doe. Wat andere artiesten doen, dat interesseert mij niet. Mijn vriendenkring – dan spreek ik over mijn échte vrienden – komen niet uit de muziekwereld. Ik ben gelukkig dat ik op mijn eigen manier liedjes mag brengen. Ik ben Frans en ik ga al 44 jaar mijn eigen weg. Ik ben dus niet bezig met het succes van anderen.”

Hoe moeilijk is het om altijd vernieuwend te blijven tijdens theatershows ?

Frans : “Vaak zoeken mensen het in vernieuwing. Dat heb ik ook een periode gedaan. Ik ging zoeken naar dingen die er niet waren. Je moet echter dingen zoeken die je echt aanspreken. Je moet ook uitmaken voor jezelf : wat kan ik het beste aan ? Mijn huidige show is een échte Frans Bauer-show. Een show met het échte levenslied, liedjes waarmee ik ben opgegroeid en dat is een magie die mijn fans ook zullen ervaren. Sinds mijn nieuwe tour begon, krijg ik iedere dag complimenten over de show. Ik maak gebruik van alle technieken die vandaag de dag mogelijk zijn. We werken met een lichtshow, videoscherm, een ballet. Alles zit in een mooi jasje.”

Frans Bauer en Tour de Frans':

Moest je niet kijken naar het budget ?

Frans : “Neen, helemaal niet. Ik kijk enkel naar wat ik mijn fans wil geven. Vanuit dat standpunt bouwen we de show op. Denk je anders, dan werkt het niet. Ik werk met een videoscherm. We zijn daarmee maanden bezig geweest. Het is een reisje doorheen 25 jaar Frans Bauer. Een show die gepaard gaat met een lach, een traan én vooral feest. We gebruiken bijna geen foto’s. Ik vond dat te gemakkelijk. Ik wil mijn fans verrassen met kleine subtiele dingen. Ik heb fans die méér dan één keer komen kijken. Dat vind ik een compliment. Op muzikaal vlak – alles wat we doen op het podium is live – zijn al mijn muzikanten virtuozen. Het is niet enkel het licht, het geluid, mijn stem, het koor en ballet die tellen, maar ook de muzikanten. Aan Tour de Frans werken er meer dan 30 mensen mee.”

Hoeveel keer breng je deze show in Nederland en Vlaanderen ?

Frans : “We begonnen in januari en eindigen in juni. We zitten aan 50 shows. Dat is een groot aantal. Ik sta in zalen van 800 mensen, maar ik vul ook zalen met 2.000 plaatsen. Is de show voorbij, dan denk ik dat we 47.000 mensen bereikt zullen hebben.”

Hoe gaat het met de verkoop van de tickets ?

Frans : “Bijna al mijn shows zijn uitverkocht. De reden ? Ik ben al zoveel jaren aan het toeren. Vroeger kwamen ouders met kinderen af, nu komen die kinderen al met eigen kinderen langs, die ook mijn liedjes meezingen. Dat is iets onbetaalbaar. Ik heb een bijzondere band met mijn fans. Ik denk zelfs dat er geen enkele artiest in Europa zo’n sterke band heeft met zijn fans. Ik probeer naar mijn fans te luisteren wanneer het niet enkel zonneschijn is, maar wanneer het hen ook tegenzit. Dat vind ik bijzonder.”

Tijdens je concerten ontvang je veel geschenken van je fans. Wat doe je daar allemaal mee ?

Frans : “Ik neem ze allemaal mee. Bloemen bewaren we thuis of zet ik bij mijn vaders graf. Vroeger kreeg ik postzakken vol brieven. Nu krijg ik ontzettend veel mails. Dat is gemakkelijker te archiveren. Ik kan er moeilijk afstand van nemen.”

Volg jij zelf je eigen sociale media op ?

Frans : “Dat doe ik zelf. Ik heb thuis mijn computer, hier mijn telefoon. Als ik iets erop zet, dan doe ik dat zelf. Vraagt er iemand iets, dan geef ik daar ook zelf een reactie op. Ik moet toch mezelf kunnen verantwoorden wanneer er iemand nadien iets vraagt over één of andere mail, één of andere sms. Ik hecht daar veel belang aan.”

Jij maakt het jezelf als artiest niet gemakkelijk. Ik herinner mij een optreden. De veiligheid had dranghekkens gezet om je te beschermen tegen de fans, waar je na je optreden ging bijstaan om handtekeningen uit te delen. Maar je liet die nadars links liggen en je ging midden die fans staan. Wat een gedrum, wat een getrek, maar jij bleef glimlachen.

Frans : “Ik vind dat hekkens niet thuis horen op mijn optredens. We leven in België en Nederland, waar we vooral gezelligheid moeten uitdragen. Ik hou niet van afstand tussen de artiest en de fans. Ik sta het liefst dicht bij hen. Mijn fans komen af om te feesten, om te genieten, omdat ze mij graag hebben. Ik vind het maar logisch dat ik na mijn optreden even goeiedag zeg. Ik heb dus een vreselijke hekel aan dranghekkens. Het moét tegenwoordig voor mijn eigen veiligheid, maar dat is niet nodig. Zag je vroeger ooit een show van Elvis ? Hij zat op een klein podium met zijn gitarist met zijn fans rondom zich. Dat vind ik mooi, gewoon tussen de mensen zitten. Ik denk niet dat andere artiesten mij begrijpen, maar ik ben nu eenmaal zo’n zanger.”

Wat doe je in het najaar ?

Frans : “2018 wordt een écht Frans Bauer jaar. In ‘t begin van dit jaar begonnen we met een nieuw programma de Curling Quiz. Op vrijdag 2 maart komt mijn nieuw album Levenslied uit. Ik wil ook in de komende jaren terug naar het levenslied. Op de nieuwe cd staan er veertien liedjes. Deze cd kent geen middenweg. Ofwel ben je gek van mijn muziek ofwel moet je die liedjes niet hebben. Ochja, tijdens mijn Tour de Frans breng ik een ode aan wijlen Eddy Wally. Deze artiest mag niemand vergeten. Zijn liedjes maakten mensen gelukkig en dus moeten we zijn muziek blijven brengen. Onlangs trad ik op in de omgeving van Amsterdam. Iedereen stond de medley van Eddy Wally mee te brullen. Sterk toch !”

Volgend jaar ben je 25 jaar zanger. Zal er dan iets speciaals gebeuren ?

Frans : “Ik denk het wel. Ik sta nu aan de vooravond van mijn 25ste verjaardag. We zijn aan het denken wat we precies kunnen doen. Vier ik 25 jaar, dan zal ik dat vieren op een bijzondere manier. Ofwel heel groot of heel klein…”.

Frans Bauer en Tour de Frans':

Bedoel je dat je misschien het Antwerpse Sportpaleis zal vullen ?

Frans : “Nee en ik doe hierover verder geen uitspraken. Gewoon : als ik het vier, dan is het in ‘t groot of in ‘t klein. Het is ongelofelijk dat ik al bijna 25 jaar meega. Ik groeide op in een woonwagen. Ik stond te zingen tussen de schuifdeuren, daarna op bruiloften. Nu sta ik in de mooiste zalen van de Benelux.”

Was het niet beter om pas volgend jaar met Tour de Frans uit te pakken ?

Frans : “Op een gegeven moment sta je voor de spiegel en dan wil je maar één ding, namelijk mensen blij maken. Ik ben een zanger en ik doe niets liever dan zingen. Ik wil mijn muziek laten horen. Dat moet niet afhangen van een groots moment, zoals de viering van mijn 25ste verjaardag. Dat kan ieder moment gebeuren. Wat ik al de voorbije weken in de theaters zag, noem ik uniek. Na 2,5 uur vertrekken de mensen blij en zelfs geëmotioneerd weer naar huis.”

(PADI)

Tour de Frans in Vlaanderen : maandag 30 april om 20 uur in Kursaal Oostende – Dinsdag 1 mei om 15 uur in Kursaal Oostende – Zondag 3 juni om 15 uur in Stadsschouwburg in Antwerpen – Zaterdag 16 juni om 20 uur in Ethias Theater in Hasselt. Info en tickets : www.fransbauer.nlwww.tourdefrans.be.

Frans Bauer in het bijzijn van onze showbizzmedewerker PADI.
Frans Bauer in het bijzijn van onze showbizzmedewerker PADI.© (Foto FODI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier