Frank van Laecke: “Studio 100 gaf me al drie keer de kans om een groot ei te leggen”

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Net voor de opnames van een trailer rond 40-45 bij Studio 100 in Schelle werd er groot nieuws aangekondigd, namelijk dat er al méér dan 100.000 tickets zijn verkocht voor deze spektakel-musical.

Zes maanden voor de eerste opvoering én twee maanden voor de start van de repetities is dit al gigantisch veel. Door de aanhoudende vraag naar tickets heeft Studio 100 beslist om de voorstelling te verlengen. Vanaf vandaag kunnen er tickets worden besteld voor voorstellingen tot en met 18 november 2018. Als dat geen goed nieuws is.

Gert Verhulst is heel tevreden dat er al meer dan 100.000 Vlamingen het vertrouwen gaven aan Studio 100 en een kaartje kochten voor 40-45. “Met Will Tura, Steve Willaert, Frank van Laecke en Allard Blom hebben we een absoluut creatief topteam samengesteld. Daarnaast hebben we ook een Vlaamse topcast kunnen aantrekken met grote én verrassende namen. Voeg daar nog spectaculaire en grensverleggende technische hoogstandjes aan toe en dan weet je dat onze bezoekers een unieke en magische theaterervaring zullen meemaken”, zegt Gert Verhulst.

Frank van Laecke:

Vooraleer de pers een kort stukje van de trailer-opnames kon bijwonen, sprak regisseur Franck van Laecke tot de aanwezigen. “Deze morgen ben ik geconfronteerd met opmerkelijke zaken. Je bent jaren aan iets bezig, je bent jaren aan iets aan het schrijven en plots kom je de studio binnen en zie je een trailer. We zitten nu op acht maanden van de première én zes maanden van de eerste repetitiedag. Alles wordt plotseling angstaanjagend compleet. Waarom ? Je ziet plots de acteurs die je hebt uitgekozen in kostuum staan. Je hoort ze voor de eerste keer in de studio zingen. De woordjes en noten die op een wit blad staan, worden plots werkelijkheid.

Frank van Laecke:

We verkochten in voorverkoop al 100.000 tickets. Dat heeft te maken met vertrouwen van het publiek in Studio 100. Jaren geleden begonnen we met de Musical Daens. Ik klopte met dit idee aan bij Gert Verhulst en stelde voor van een trilogie te maken rond de eeuwwisseling, met dus ook aandacht voor Wereldoorlog I en Wereldoorlog II. Gert had er wel oren naar, maar hij stelde voor van eerst te kijken hoe het publiek op Daens zou reageren. Hij zei dat ook voor aanvang van 14-18. Ik kan niet ontkennen dat ik vandaag heel blij ben. Dit huis gaf mij al drie keren de kans om zo’n immens groot ei te mogen leggen. De producenten zijn ver te zoeken, die een risico durven nemen om zo’n productie neer te zetten. Bij Studio 100 durven ze risico nemen. Het is misschien een berekend risico, maar dat komt door het vertrouwen dat maar bleef groeien en groeien. Een vertrouwen tussen Studio 100 en mezelf, een vertrouwen tussen het publiek en de makers. De beloften zijn hier gigantisch én ze worden ingevuld.

Frank van Laecke:

We hebben met 14-18 een voorstelling gebracht die vol zat met techniek, zelfs speciale technieken, maar ook een voorstelling met een verhaal. We brengen nu 40-45 met nog een sterker verhaal. Er zijn nog zoveel families die door die Tweede Wereldoorlog uit elkaar zijn gescheurd. Ons nieuwe verhaal gaat over twee jonge mensen, die een keuze moeten maken middenin de problematiek over de Tweede Wereldoorlog. We spelen twaalf voorstellingen per week, tijdens 14-18 waren dat tien voorstellingen per week. Het is niet fysiek zwaar, wel emotioneel.

Frank van Laecke:

Het blijft Gert zijn overtuiging om het publiek telkens een waardige voorstelling te geven. Waarmee ik geen afbreuk doe aan de understudy, die het ook fantastisch doen. De mensen kiezen echter nog altijd om naar een bepaalde gekende acteur te gaan kijken. Zo besloten we met twee sterke casts uit te pakken : de groene en de blauwe cast. We willen absoluut vermijden dat er een eerste én een tweede cast is. Er zullen zelfs twee premières zijn, met telkens Jelle Cleymans en Jonas Van Geel in de hoofdrollen. Beide groepen zijn elkaars evenwicht waardig. Vanaf augustus beginnen de repetities, maar nu al staan de acteurs en actrices te popelen om eraan te beginnen. In welk stadium we nu zitten ? Het script zit in de allerlaatste fase.

Frank van Laecke:

Er zijn al tientallen versies van gemaakt. We draaien iedere steen om én nog eens om. Aan de muziek wordt er hard gewerkt. In 40-45 gaan we de tribunes onderverdelen in acht segmenten van 200 personen per segment. We gaan ermee een parcours afleggen. We gaan ook acht gigantische LED-wals door elkaar laten rijden, zodat decors per locaties worden gezien. Het is geen gemakkelijke opdracht, ik heb iets groots op mijn nek gehaald, maar iedereen werkt er heel enthousiast aan en het eindresultaat zal verbluffend zijn”, besluit regisseur Franck van Laecke.

De blauwe cast bestaat uit : Jonas Van Geel (Louis), Jelle Cleymans (Staf), Peter Van de Velde (Emiel), Marleen Merckx (Anna), Clara Cleymans (Sarah) en Jo De Meyere (Leon).

De groene cast : Jonas Van Geel (Louis), Jelle Cleymans (Staf), Lucas Van den Eynde (Emiel), Ann Tuts (Anna), Nathalie Meskens (Sarah) en Herbert Flack (Leon).

(PADI)

40-45 – Vanaf 7 oktober in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. Tickets en info :www.40-45.live.

Frank van Laecke: