Britse Pop Idol Gareth Gates met musical Footloose te gast in Kursaal Oostende

26/05/17 om 09:24 - Bijgewerkt om 09:22

In het Richmond Theatre in Londen woonden we een voorstelling bij van de musical Footloose, die vanaf woensdag 26 juli te zien is in Kursaal Oostende.

Britse Pop Idol Gareth Gates met musical Footloose te gast in Kursaal Oostende

De hoofdrolspeler Joshua Downen alias Ren McCormack in Footloose. © (Foto Matt Martin)

Na Dirty Dancing in de zomer van 2016 in deze badstad is dit terug een musical om U tegen te zeggen. Of beter nog, deze musical is qua actie op de scène nog sterker dan de vorige musicals die Kursaal Oostende al op de affiche zette. Heb je schrik dat je het niet zal begrijpen in de Engelse taal ? Geen probleem, want in Kursaal Oostende is de vertaling in Nederlands en Frans te lezen op meerdere schermen in de zaal.

PADI, samen met Gareth Gates en zijn medespeelster Maureen Nolan in Richmond Theater in Londen.

PADI, samen met Gareth Gates en zijn medespeelster Maureen Nolan in Richmond Theater in Londen. © (Foto FODI)

De hoofdrolspeler in deze musical is de jonge Joshua Dowen alias Ren McCormack die werkelijk een topprestatie neerzet, maar helaas zijn de meeste ogen gericht op Gareth Gates (32) alias Willard, die het van runner-up in Pop Idol en tieneridool met piekjes tot musicalster bracht. Gareth is ook in ons land geen onbekende, want jaren geleden stond hij weken lang op nummer één met zijn hit Anyone Of Us (Stup Mistake). De zanger heeft alles wat een man op die leeftijd kan verwachten van het leven, maar helaas heeft hij ook één probleem, namelijk een stotterprobleem. Gareth kroop niet in een hoekje, maar volgde cursussen en met de hulp van een stemcoach wist hij zijn stotteren onder controle te houden. In Richmond Theatre konden we met Gareth praten in het bijzijn van zijn stemcoach, die via gebaren regelmatig Gareth erop attent maakte dat hij rustig moest praten of denken aan zijn ademhaling.

Van Pop Idol tot musical

Voor Gareth begon het allemaal toen hij op school auditie deed voor een rol in een schoolmusical : Joseph and his Amazing Technicolor Dream Coat. "Ik was nogal verlegen, maar ik verbaasde iedereen en vooral mezelf door deel te nemen aan de auditie", vertelt Gareth in de Ambassador Lounge van het Richmond Theatre in Londen. "Daar kreeg ik te horen dat ik een goede zangstem had. Die ervaring was voor mij de start van mijn liefde voor muziek. Wat later leerde ik gitaar en piano spelen, ging ik bij het jongenskoor en op latere leeftijd ging ik zelfs zingen/muziek spelen in een aantal plaatselijke bands. Muziek is sindsdien een wezenlijk onderdeel geworden van mijn dagelijkse leven. Mijn idool ? Michael Jackson", vertelt hij verder. "Zijn album Bad was het eerste album dat ik ooit aankocht. Ik bewonderde zijn zang technische kwaliteiten en zijn dansmoves. Ook mijn vader hield van muziek. Hij was fan van Elvis en op die manier leerde ik ook deze muziek kennen. Voor mezelf was het snel duidelijk : op een dag zou ik net zoals mijn idolen op een podium staan. Toen er auditie kwam van Pop Idol in Engeland besloot ik mijn kans te wagen. Ik was pas 17 jaar, niemand kon toen voorspelen welke impact dat zou hebben op mijn leven. Toch bekeek ik heel die tv-ervaring vrij nuchter. Ik genoot van alles wat op mij afkwam, zonder te gaan zweven. Door mijn deelname gingen veel deuren open."

Een fragment uit de musical.

Een fragment uit de musical. © (Foto Matt Martin)

De laatste jaren vind je Gareth meer terug in het theater. Iets totaal anders dan popmuziek zingen ? "Inderdaad", glimlacht hij. "Ik werd echter door de theatermicrobe gebeten door mijn auditie voor Joseph And His Amazing Technicolor Dream Coat in het schooltheater. Sindsdien droomde ik ervan om mee te mogen spelen in de grote West End-producties zoals Cats, The Phantom Of The Opera, enz. Die kans heb ik gekregen, want ik was te zien in Les Misérables, Legally Blonde en nu in Footloose. Popartiest zijn is ook leuk en ik sluit niet uit dat ik in de toekomst nieuw materiaal uitbreng, maar het is totaal iets anders dan spelen in een theater. Daar speel ik iedere avond live voor een publiek van minstens duizend toeschouwers. Die interactie met het publiek heb je niet, wanneer je als artiest alleen in de studio aan een nieuw album werkt. In Footloose speel ik voor het eerst een komische rol en dat is voor mij iets totaal anders dan de rollen die ik voordien al speelde in het theater. Bovendien is de musical gebaseerd op de film en krijg je alle grote hits uit die blockbuster te horen : Les Hear it fort he Boy, Holding out for a Hero en natuurlijk Footloose. Ik zing in de musical enkele nummers, maar ik dans ook heel veel. Ik ben echter niet zo'n danser. Dat wordt ruimschoots goed gemaakt door het feit dat ik op een bepaald moment in een gouden boxershort op het podium te zien ben (lacht)."

Prachtig, prachtig, prachtig...

Het verhaal : Footloose gaat over de stadsjongen Ren die moet verhuizen naar het stadje Bomont waar dansen verboden is. De Dominee heeft het verboden om luide muziek te spelen en te dansen. Dit komt omdat de zoon van de Dominee is gestorven in een auto-ongeval. Ren trekt zich daar niets van aan en dat zorgt voor allerlei spanningen. Het toeval wil dat Ren plots heel goed overeen komt met de dochter van de Dominee, die dat natuurlijk niet zien zitten dat die onbeschofte jongeman het gezin zou komen vervoegen. En plots, een gesprek waarin Ren de Dominee kon overtuigen naar het waarom dat muziek zou belangrijk is in het leven. Uiteindelijk mag er terug muziek worden gespeeld, mogen ze opnieuw dansen en worden Ren en de dochter van de Dominee een koppel. Als toetje - na de begroeting - wordt er natuurlijk gezongen en gedanst, samen met het aanwezige publiek want niemand kan stil zitten in om het even welk theater.

En plots staat Gareth alias Willard in een goudkleurige boxershort op het podium.

En plots staat Gareth alias Willard in een goudkleurige boxershort op het podium. © (Foto Matt Martin)

Is Footloose nu echt zo'n sensationele dansmusical ? Eerlijk en oprecht : JA ! De musical duurt 2u30 minuten met een korte pauze, maar niemand gaat zich maar één seconde vervelen. Met een levenslustige jeugd, rebellie en een vleugje romantiek heeft de musical dezelfde bruisende ingrediënten als de cultfilm. En we zijn eerlijk : we hebben gelachen, maar we kregen ook een krop in de keel in deel twee toen Ken het maar weer eens moest uitleggen tegen de Dominee om gelijk te halen. Deze musical is een aaneenschakeling van dans, humor, muziek, enz. Onze eerlijke mening : prachtig, prachtig, prachtig én we hebben in ons leven al veel musicals gezien. Onze score : 9 op 10 !

Gareth Gates kijkt al uit naar zijn komst naar Oostende.

Gareth Gates kijkt al uit naar zijn komst naar Oostende. © (Foto FODI)

In Oostende staat dus ook Gareth Gates op de scène. Kent hij België ? "Vroeger was ik eens in Brussel. Oostende ken ik niet, maar ik liet mij al vertellen dat het theater waarin Footloose speelt aan het strand is gelegen. Laat het maar mooi weer zijn. Dat is goed nieuws voor mijn vrouwelijke fans, want dat betekent dat ik - tussen de voorstellingen door - vaak op het strand te vinden zal zijn."

(PADI)

Footloose The Musical, exclusief in België in Kursaal Oostende van woensdag 26 juli tot zondag 6 augustus. Tickets : 69 euro (Golden Seats), 64, 54 en 44 euro. Korting voor kids jonger dan 12 jaar en voor groepen. Info en tickets : 070 22 56 00 - www.kursaaloostende.be, Kursaal Box Office Oostende.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!