BlitZ viert tiende verjaardag met nieuw album en gratis feest voor alle kinderen

06/04/17 om 07:58 - Bijgewerkt om 07:58

Op zaterdagnamiddag 22 april vieren Pieterjan Beheydt uit Otegem en Jens Declerck uit Meulebeke alias het kidspopduo BlitZ feest in Discotheek Verso in Ingelmunster, waar ze hun nieuw album 10 voorstellen en waar een heuse after-party wordt gehouden. Wie het wenst, mag gratis dit feest bijwonen.

BlitZ viert tiende verjaardag met nieuw album en gratis feest voor alle kinderen

Jens (links) en Pieterjan alias BlitZ vieren al springend hun tiende verjaardag. © FODI

Pieterjan en Jens kennen elkaar al langer dan tien jaar. In de periode 2000-2003 waren ze allebei monitor op de speelpleinwerking in Meulebeke. Daar begonnen ze de kinderen te animeren met toffe liedjes. Beide hadden een boontje voor kindermuziek.

Hoe moeilijk was het in het begin om samen te werken?

Jens: "Dat was gemakkelijk, want we hadden dezelfde interesses. Maar eerlijk, samenwerken is zoeken, elkaar vinden en compromissen sluiten. We hadden niet altijd over alles dezelfde mening. In 't begin was het dus toch een beetje aftasten."

Pieterjan: " In 2007 besloten we de stap te zetten en onze droom na te streven. Deden we het echter verder voor de fun of op een professionele manier ? Eerst kozen we voor de naam P&J, later werd het BlitZ. Onze allereerste show was tijdens een kindernamiddag in Don Bosco in Ingelmunster. Het was een proefshow, zodat we konden aanvoelen wat mogelijk was en wat niet. We wilden vooral een show met veel muziek en interactie met de kids. Tijdens die zomer kwam ook de single Badaboem uit. Dat was ons allereerste singletje dat we voor de fun opnamen op het speelplein van Meulebeke."

Jens en Pieterjan bij de voorstelling van hun eerste single.

Jens en Pieterjan bij de voorstelling van hun eerste single. © FODI

En één jaar later werd BlitZ plots nationaal nieuws. Vertel, wat was er gebeurd?

Jens: "De internationale zanger Usher bracht een nieuwe single Make love in this club uit. In zijn liedje zat een stukje dat precies hetzelfde klonk als in onze Badaboem. Plagiaat ? Dat is altijd wikken en wegen hé. Maar hier was het wel heel erg duidelijk. Ik herinner mij nog heel goed dat Pieterjan mij opbelde dat ik eens moest luisteren naar de nieuwe single van Usher. Pieterjan had ook al aan een nationale radio laten weten dat die sample toch wel erg veel op ons nummer leek en toen is de mediastorm begonnen..."

Pieterjan: "Het begon met Radio Donna. Nog dezelfde dag kwam het VTM Nieuws langs, gingen we op bezoek bij TMF... We werden geïnterviewd door alle nationale bladen. Dat was nogal een drukte qua media. Als nieuwkomers was dat wel leuk om mee te maken, want plots waren we met ons project nationaal bekend. Misschien hadden we het op dat moment wel slimmer moeten uitspelen. Die Badaboem hadden we direct nationaal moeten uitbrengen, maar we waren nog jong en wisten van niets. Onze Badaboem was een speelpleinversie, die we opnamen met onze computer. Even later lieten we dat nummer toch op single zetten in de studio van Eric Declercq in Roeselare. Dat was onze allereerste studio-ervaring, maar het was wel heel plezant. Daarna begonnen we op te treden. In het begin ook vaak gratis, kwestie van promotie te maken, maar naargelang we beter waren voorbereid vroegen we natuurlijk ook euro's voor onze optredens."

BlitZ wordt geïnterviewd door het VTM Nieuws.

BlitZ wordt geïnterviewd door het VTM Nieuws. © FODI

BlitZ is een verhaal geworden met vallen en opstaan, maar tien jaar later staan jullie er nog. Studio 100 of andere gevestigde waarden qua kindermuziek kunnen jullie niet opzij drukken. BlitZ koos zijn eigen weg en blijft veel gevraagd, maar ondanks het feit dat jullie singles goed scoren is het misschien frustrerend dat jullie niet nationaal scoren?

Jens: "We werkten hard aan ons eigen verhaal en we zijn natuurlijk trots dat we er tien jaar later nog altijd staan. We krijgen veel waardering van de kinderen en zelfs van de ouders, die zeggen dat we goed bezig zijn. Het doet ook deugd te merken dat kids en ouders onze eigen site liken. Tien jaar geleden was er met Badaboem al internet, maar nog geen Facebook en andere sociale media. Nu is dat er wel allemaal, maar was Facebook er al geweest vanaf onze start, dan stonden we misschien nog verder."

Hoeveel singles in eigen beheer bracht BlitZ in de voorbije tien jaar al uit?

Pieterjan: "Ik denk 17. Recent heb ik ze allemaal als decoratie in mijn traphal uitgehangen. Ik ben er trots op en dat wil ik ook tonen aan wie langs komt. Vroeger brachten we enkel tijdens de zomer een single uit. De jongste jaren mikken we ook op de Sinterklaasperiode en zelfs wanneer er iets in de actualiteit komt, zoals bijvoorbeeld rond de selfie."

Jens: "We zijn al heel trots op wat we bereikten, maar we willen nog meer, nog hogerop geraken. Is er een bepaalde hype, dan willen we direct mee zijn en daar maken we dan een liedje rond. Ik herinner mij nog ons lied Jij wordt koning in het kader van de aanstelling van onze nieuwe koning. Ook onze Pokémonsong werd heel vlug kwalitatief afgewerkt. We weten maar al te goed dat we niet kunnen opboksen tegen bijvoorbeeld Studio 100, maar we voelen wel aan dat er nood is aan goede kindermuziek en daar zijn wij goed in. Vergeet ook niet dat wij bijna alles zelf doen. We zijn dus ook extra trots op alles wat we zelf bereiken."

Een selfie met de vele fans.

Een selfie met de vele fans. © FODI

In december stellen jullie ook telkenséén Sinterklaasshow in première voor. Zo mooi en toch geen nationale erkenning. Vloeken jullie dan eens in jullie binnenste?

Pieterjan: "We vloeken iedere dag wel minstens één keer. We blijven zweten en zwoegen, werken verder aan ons eigen project met vallen en opstaan. We staan precies op een ladder en proberen constant een trede hoger te staan. Soms vloek je wel eens wanneer er geen nationale erkenning komt, maar we hebben veel optredens en dat is positief. Zelfs onze Sinterklaasshow zijn in trek. In een korte periode trekken we er met een tiental doorheen heel Vlaanderen."

Wat is de zwakte van BlitZ : dat jullie geen goede zangers zijn ?

Jens: We hebben daarover ook altijd eerlijk gecommuniceerd. We weten van ons beiden dat we geen uitmuntende zangers zijn. We voelen ons vooral entertainers die wel wat kunnen zingen. (lacht) Ik denk zelfs dat er heel wat entertainers in de showbizz rondlopen die geen topzangers zijn. We geloven dat je als entertainer zelfs meer kan bereiken dan als zanger. Maar onze zang is toch sterk verbeterd in vergelijking met tien jaar geleden. We hebben er veel aan gewerkt. Door veel te zingen, leer je veel bij. Maar ik vind dat je geen uitmuntende zanger moet zijn om een goede kindershow of andere show te kunnen brengen."

Pieterjan: "Wanneer je niets van gevoel of ritme hebt voor muziek, dan zal het natuurlijk niet lukken. Maar we hebben inderdaad al veel bijgeleerd."

BlitZ bij een CD-voorstelling in Ronse.

BlitZ bij een CD-voorstelling in Ronse. © FODI

Vertel over jullie mooiste moment in tien jaar BlitZ.

Jens: "Die Badaboem-heisa. Het interview met het VTM Nieuws, het bezoek aan TMF... De hele week leefden we precies op een soort wolk. Het was een mooie tijd."

Pieterjan: "Ik denk ons optreden in 2012 op de Korenmarkt op de Gentse Feesten. De zon scheen, het plein stond vol en er was veel ambiance. Dat was voor mezelf kicken vanaf het begin tot het einde van het optreden."

Tien jaar BlitZ wordt gevierd in Ingelmunster. Waarom in Ingelmunster ?

Pieterjan: "Omdat we daar de allereerste keer optraden. Het was een soort try-out, maar het was ons eerste optreden. Op zaterdag 22 april houden we een party in de namiddag in Discotheek Verso in Ingelmunster. Op dat moment stellen we ook onze derde cd 10 voor, met singles die al werden uitgebracht en met ook een paar nieuwe liedjes. We gaan de cd voorstellen, een optreden geven en daarna een feestje bouwen met hopelijk heel wat kids. Wie gratis wil aanwezig zijn, surft naar www.blitzonline.be."

Een optreden op de Gentse Feesten. Volgens Pieterjan het hoogtepunt van de voorbije tien jaar.

Een optreden op de Gentse Feesten. Volgens Pieterjan het hoogtepunt van de voorbije tien jaar. © FODI

Komen er bekende Vlamingen jullie tiende verjaardag meevieren ?

Pieterjan: "Is dat nodig ? Onze aanwezige kids zijn dé bekende Vlamingen en die jeugd gaan we verwennen. Maar er bevestigden wel al een aantal bv's uit de showbizz die ons nauw aan het hart liggen. We nodigen eveneens de mensen uit die ons in de voorbije tien jaar hebben geholpen. We kunnen - ook voor onze Sinterklaasshows - rekenen op zoveel vrijwilligers en dus mogen die mensen ook komen meevieren met 10 jaar BlitZ."

Jullie zijn allebei de dertig gepasseerd. Hoe lang gaan jullie nog kinderliedjes brengen ?

Pieterjan: "Wij stellen zelf die vraag zelden, maar andere mensen stellen ze wel aan ons, zoals nu terug. Zolang er vraag is naar onze kindershows zullen we kinderliedjes blijven zingen. We zitten nog altijd niet aan ons hoogtepunt, dus waarom stoppen? Papa Chico of Clown Rocky staan ook nog altijd op het podium. Zelfs Gert Verhulst van Samson & Gert zingt nog kinderliedjes en hij is al wat ouder dan dertig."

Ook in de Efteling trad BlitZ al op.

Ook in de Efteling trad BlitZ al op. © FODI

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!