Bij Adamo in Anderlecht : “Men is pas oud wanneer de herinneringen van het leven doorwegen”

We werden uitgenodigd door Adamo om één van zijn repetities bij te wonen in Au B'Izou in Anderlecht. © (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op vrijdag 30 maart begint Adamo aan een reeks optredens ter gelegenheid van zijn nieuw album Si vous saviez. De organisatoren van deze concerten zijn Kris Bloemen van Benelive, Willy Moeyaert en Sofie Vandenbroucke van Concertevents. In totaal zal Adamo tussen 30 maart en 26 mei acht shows brengen in het hele land, waaronder ook vier optredens in West-Vlaanderen.

Dit voorjaar is voor Adamo wél een beetje een jubileum want hij staat 55 jaar op het podium. Op 1 november 2018 wordt hij 75 jaar. Ondanks zijn leeftijd blijft hij graag op het podium staan en mensen entertainen. Adamo – die wereldwijd ruim 90 miljoen albums verkocht ! – denkt nog niet aan stoppen. “Mijn succes kan niemand mij nog afnemen. Ik laat het nu op mijn afkomen wat er nog zal komen”, zegt de zanger tegen ons tijdens één van zijn repetities in Au B’Izou in Anderlecht, waar we exclusief voor ons weekblad Krant van West-Vlaanderen en de PADI SHOW erbij mochten zijn.

Si vous saviez is al het 25ste studioalbum van Adamo. Hij werkte daarvoor samen met Clément Ducol (Camille, Vincent Delerm, Vianney) en Maxime Le Guil (Morrissey, Christophe, Camille, Justice, Hans Zimmer…). Salvatore Adamo – die dit jaar inderdaad al 55 jaar op het podium staat – nam deze cd op met een 40-koppig live orkest. Adamo heeft al veel meegemaakt en heeft nog altijd veel te vertellen. Hij neemt zelden een blad voor de mond. Zelfs met zijn rood-zwarte outfit – niet perfect in balans – kleurt hij buiten de lijntjes. Maar hij blijft dat wel doen op zijn immer charmante en bescheiden manier.

Bij Adamo in Anderlecht :

Wat doe jij hier met je muzikanten in deze zaal ? Moet een artiest met zoveel ervaring toch nog repeteren ?

Adamo : “Ik ben hier inderdaad om te repeteren voor het concert van deze avond. Repeteren, repeteren en nog eens repeteren, dat doe ik bij ieder concert. Iedere avond moet perfect zijn. Ik werk niet op automatische piloot. De teksten kan ik gerust thuis repeteren, maar mijn muziek met het orkest moet ter plaatse gebeuren. Vooral omdat de techniek juist moet zijn afgesteld.”

Je hebt een nieuw album Si vous saviez. Hoelang werkte je aan deze nieuwe cd ?

Adamo : “Begin 2017 begon ik met de demo’s. In juni 2017 bracht ik mijn demo’s naar de arrangeur. Eind augustus 2017 begonnen we met de eerste opnames in de studio. Dit duurde tot november 2017. Pas nu ligt mijn nieuw album in de winkel. Dat vergt veel tijd en geduld van de voltallige ploeg.”

Hoeveel liedjes staan er op je nieuwe cd ?

Adamo : “Dertien songs : Je te chanterai la chanson, Un rêve, Saus toucher terre, Juste un “Je t’aime” (ft. Camille), de titelsong Si vous saviez, Méfie toi, Le pianola, Nu, Tes chaînes, Toujours forever, Et tant d’amour, Ma mère disait en Racines. We hadden vijftien liedjes en 72 minuten muziek, maar dat was té veel voor één cd. We moesten dus een keuze maken en zo werden er twee songs geschrapt.”

Bij Adamo in Anderlecht :

Zijn het allemaal nieuwe liedjes ?

Adamo : Ja, het zijn allemaal nieuwe liedjes én het zijn zeer goed uitgekozen liedjes. De nieuwe songs verwerk ik in mijn concerten met de grote successen van vroeger. Het zou heel pretentieus klinken om met de fans – vooral die van het eerste uur – geen rekening te houden. Ik breng op die manier tijdens elke show een mooie mix van klassiekers en splinternieuwe nummers.”

Ieder concert van Salvatore Adamo is anders, dat hoorde ik toch eens zeggen. Klopt dat ?

Adamo : “Inderdaad, ieder concert is anders én apart, dat hangt meestal af van de sfeer, de omstandigheden en ook van mijn eigen humeur die dag zelf. Er mag geen routine sluipen in mijn concertavonden, zeker ook niet voor de muzikanten en de technische ploeg. Voor hen is ook iedere avond een uitdaging.”

Bij Adamo in Anderlecht :

Je bent een Franstalige zanger, maar enorm geliefd in Vlaanderen. Hoe komt dat ?

Adamo : “Omdat ik ben, zoals ik ben. Een zanger zonder franjes en capsones, puur en eerlijk en daar houden de mensen van. Vanaf dag één werd ik in Vlaanderen aanvaard en omarmd. Ik leerde dan ook vlug wat Nederlands aan. Trouwens, mijn allereerste optreden was voor de BRT, de Vlaamse Televisie, in het Amerikaans Theater op de Heizel met Tony Corsari. Dat dateert al van 1964.”

Je brengt diverse concerten in een beperkte periode. Is dat voor jezelf nog fysiek haalbaar ?

Adamo : “Och, dat is voor mij absoluut geen probleem. De scène, een concert, het publiek en de muziek, dat is voor mij ontspanning. Ik krijg daarvan adrenaline, die mij telkens naar die mooie avonden stuwt. Tijdens iedere show zie ik telkens ook zoveel blije gezichten in het publiek.”

Heb je veel mooie herinneringen aan (West-)Vlaanderen ?

Adamo : “In 1963 ben ik begonnen. Eén jaar later zong in tijdens de zomer enkel en alleen in West-Vlaanderen, namelijk op de zeedijk, in openlucht, op braderies, enz. Ik was present vanaf de kust tot Maldegem, Mol en Eeklo. Later kwam het grote succes met optredens in culturele centra en in grote zalen. In Gent was ik goed bevriend met wijlen Jan Hoet, toen directeur van het Museum voor Schone Kunsten in Gent en door hem geraakte ik goed bevriend met kunstenaar Octave Landuyt. Op mediagebied kende ik goed Ro Burms, gewezen Radio 2-producer, die nu ook in Gent woont. Nog een vriend uit Gent is Joseph de Spiegeleire van Salami Imperial. Ik ben dus ook al veel privé in deze mooie stad geweest.”

Adamo in het bijzijn van de concert-organisatoren Willy Moeyaert (links) en Kris Bloemen.
Adamo in het bijzijn van de concert-organisatoren Willy Moeyaert (links) en Kris Bloemen.© (Foto FODI)

Eind dit jaar word je 75 jaar. Heb je nog plannen ?

Adamo : “Ik ben dankbaar voor alles wat ik mocht meemaken en beleven. Dat kan niemand mij nog afnemen. Nu laat ik het allemaal een beetje op mij afkomen. Een mooie spreuk is : Men is pas oud wanneer de herinneringen van het leven doorwegen. Ik wacht gelukkig af voor al het moois dat mij nu nog te wachten staat…”.

(PADI)

Adamo laat zijn nieuwe cd én klassiekers weerklinken in de THEATERTOUR SALVATORE ADAMO/PRES DE TOI in Lier (30 maart), Kortrijk (31 maart), Roeselare (7 april), Leuven (8 april), Koksijde (14 april), Hasselt (29 april), Blankenberge (30 april) en Antwerpen (26 mei). Info en tickets : www.adamo.vlaanderen.

Adamo, samen met organisator Willy Moeyaert én onze showbizzmedewerker PADI.
Adamo, samen met organisator Willy Moeyaert én onze showbizzmedewerker PADI.© (Foto FODI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier